logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LM350 – ile mocy pobiera stabilizator przy różnych napięciach i obciążeniu 3A?

misterbociek 07 Wrz 2013 19:50 1233 2
REKLAMA
  • #1 12711447
    misterbociek
    Poziom 21  
    Ocena: 120
    Witam!
    Robię sobie mały zasilaczy i zbieram części do niego.Wszystko będzie się mieścić w obudowie ATX. Nawinąłem już transformator który ma podajże 200W, dwa uzwojenia 35V, jedno słabe 14V i jedno bardzo mocne(chodzi mi o natężenie) 13V. Na Allegro zamówiłem sobie 5 sztuk LM350. I mam pewne obawy... :cry:
    Stabilizator na wyjściu daje max. około32V i 3A.
    1.No i jak ustawię żeby dawał na wyjściu 30V i obciąże go do 3A to z transformatora będzie pobierał 90W + 20W na grzanie powietrza?
    2. Gdy nastawię go na 12V i obciążę go też do 3A to pobierze tyle samo prądu ja w przykładzie pierwszym czy tylko 36W+ 20W na grzanie powietrza ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 12711465
    michalekk1
    Poziom 24  
    Ocena: 105
    misterbociek napisał:
    Witam!
    Robię sobie mały zasilaczy i zbieram części do niego.Wszystko będzie się mieścić w obudowie ATX. Nawinąłem już transformator który ma podajże 200W, dwa uzwojenia 35V, jedno słabe 14V i jedno bardzo mocne(chodzi mi o natężenie) 13V. Na Allegro zamówiłem sobie 5 sztuk LM350. I mam pewne obawy... :cry:
    Stabilizator na wyjściu daje max. około32V i 3A.
    1.No i jak ustawię żeby dawał na wyjściu 30V i obciąże go do 3A to z transformatora będzie pobierał 90W + 20W na grzanie powietrza?
    2. Gdy nastawię go na 12V i obciążę go też do 3A to pobierze tyle samo prądu ja w przykładzie pierwszym czy tylko 36W+ 20W na grzanie powietrza ?

Zapoznaj się z zasadą działania liniowych regulatorów napięcia.
    Moc traconą na LM350 wyliczasz z prostego wzoru:
    P = (Uwe - Uwy) * Iwy
    A moc na odbiorniku to:
    P = Uwy * Iwy
    Czyli moc pobierana z transformatora to:
    P = Uwe * Iwy

Gdzie Uwe to napięcie "wchodzące" do LMa, Uwy to napięcie (zadane) na wyjściu LMa a prąd to prąd wychodzący z LMa lub prąd wychodzący z transformatora, gdyż są one prawie równe sobie.
  • #3 12711580
    misterbociek
    Poziom 21  
    Ocena: 120
    michalekk1 napisał:

(...)
    Czyli moc pobierana z transformatora to:
    P = Uwe * Iwy

(...) prąd wychodzący z LMa lub prąd wychodzący z transformatora, gdyż są one prawie równe sobie.

Czyli muszę wytrzasnąć lepszy transformator :cry:
REKLAMA