logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór silnika krokowego lub siłownika elektrycznego

raphell 07 Wrz 2013 20:56 4647 5
REKLAMA
  • #1 12711694
    raphell
    Poziom 11  
    Witam

Mianowicie zadanie jest takie

mamy manipulator który ma obracać się w okół osi pionowej do ziemi Y i wokół osi równoległej do ziemi X

(jest to konstrukcyjnie identyczne co profesjonalne solar trackery różni się tylko możliwością nachylania w 2 kierunkach )

ciężar jaki ma przenosić ten manipulator to około 500 kg wielkość to w miarę kwadrat o powierzchni 20 m2
    nie potrzeba żeby przemieszczał się z dużą prędkością w obu osiach ale potrzebuję dużą dokładność przemieszczenia

:moje rozwiązania problemu :

1
    oś Y jest odsługiwana przez silnik krokowy na którym spoczywa
    ciężar całego manipulatora

oś Y skonstruowana jest z podstawy nieruchomej i przy pomocy łożyska osadzonej platformie
    obrót platformy zapewnia silnik krokowy z przekładnią pierścieniowa nałożoną na rurę

oś X odsługiwana jest przez krokówkę bezpośrednio połączoną z walem połączonym na sztywno ze stelażem

oś X tak jak wyżej ale krokówka jest połączona z przekładnią

myślałem jeszcze nad siłownikami elektrycznym ale jakoś tak komplikują mi całą konstrukcje

pytanie jest jakie są potrzebne krokówki żeby tym w ogóle ruszyć i żeby na jakieś dodatkowe obciążenia w tych osiach było wytrzymałe

i tu grzęznę w martwym punkcie bo nie jestem sobie w stanie oszacować ile wytrzymała by krokówka i jaką do tego przekładnię zastosować

Prosił bym o podpowiedzenie która wersja konstrukcyjna była by lepsza i o jakaś podpowiedz dotyczącą krokówek i przekładni
  • REKLAMA
  • #2 12837429
    Ratomski
    Poziom 10  
    Może tutaj znajdziesz coś dla siebie?
    Siłowniki elektryczne

Możesz śmiało kontaktować się z firmą, są bardzo pomocni.
  • REKLAMA
  • #3 12838630
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 12853248
    raphell
    Poziom 11  
    nom myślę że aktualny bo nie wymyśliłem jeszcze jakiejś konkretnej konstrukcji tego urządzenia zastanawiam sie czy nie lepiej zastosować silników z przekładniami
  • REKLAMA
  • #5 12855904
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #6 12901975
    Elektrobim

Poziom 15  
    Ocena: 66
    Siłownik elektryczny możesz zastosować jeśli kąty obrotu na obu osiach nie są większe niż około 130 stopni (max).

Chodzi o to, że ruch liniowy zamieniasz na obrotowy i konstrukcyjnie muszą powstawać kąty, które im są ostrzejsze, tym mniejsza składowa siła prostopadła -
    wprawiająca mechanizm w ruch. Przykładowe rozwiązania platform opartych na siłownikach przedstawiam na załączonych obrazkach.

Sprawa jest jeszcze sprzężenia zwrotnego - informacji o położeniu, którą można realizować potencjometrycznie lub z czujnikiem impulsów.

Najprostsze rozwiązanie, to solidny siłownik do dużych ciężarów z licznikiem impulsów (QARL):
    Siłownik elektryczny liniowy Super Power Jack QARL

Napięcie pracy 24V, 4500N siły i nawet do 92 cm wysuwu. Polecam
    Załączniki:
    • sun_solar_tracker_2.jpg (97.41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • solar.jpg (23.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • solar2.jpg (36.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • piwniczka2.jpg (56.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 2__1_.JPG (270.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 2.jpg (89.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 1.JPG (334.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Konto firmowe:
    Elektrobim
    ul. Śląska 9, Stargard Szczeciński, 73-110
REKLAMA