logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kingston CF 8GB - Jak utworzyć partycję FAT32 na laptopie Panasonic CF-62?

pawel4325 08 Wrz 2013 21:26 2235 6
REKLAMA
  • #1 12715242
    pawel4325
    Poziom 23  
    Ocena: 48
    Witam. Otóż mam taki nietypowy problem. W laptopie Panasonic CF-62 (1996) posiadam zamiast dysku twardego przejściówkę wraz z kartą CF 8GB na porty IDE ATA. Sprawa wygląda tak że po ostatnim czasie jak instalowałem system NT, który zawsze źle widział partycję tej karty zrobione przez np. Windowsa 95 albo 98 chcąc utworzyć na nowo coś się tak pokręciło że ani Fdisk nie chcę się włączyć (ładuje i ładuje) ani Partition Magic nie odpalę ani pod dosem z dyskietki ani pod Windowsem, ale Windows jeden czy drugi się ładuje i niby są partycję ale za bardzo nic z nimi nie mogę przestawić. Zrobiłem tak jakby raport PartitionMagic 8.05 a dokładniej rzecz mówiąc PartitionInfo i nie wiem czy to dużo da ale wolę dać:

http://wklej.org/id/1125764/

Jest jakiś sposób najlepiej z dyskietki pod dosem żeby hurtem od nowa utworzyć jedną partycję FAT32, czy niestety będę musiał sobie sprawić jakiś adapter do kart CF i pod Windowsem np. 7 to zrobić ? Byłbym wdzięczny za jakąś pomoc bo pierwszy raz nie mogę sobie w takim przypadku poradzić.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 12716024
    pawel4325
    Poziom 23  
    Tylko laptop ma niesprawny napęd CD, jedynie mogę przez np. ZIPa coś wgrać ale nie zabotować w taki sposób i tu jest problem.
  • REKLAMA
  • #5 12717837
    pawel4325
    Poziom 23  
    Napisałem u góry że laptop jest z 1996 w nawiasie w tych latach jeszcze nie spotkałem się żeby laptop miał USB a nawet jak by miał to i tak by bootowania z USB nie było.
  • Pomocny post
    #6 12718172
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1576
    pawel4325 napisał:
    po ostatnim czasie jak instalowałem system NT
    Jaki NT?
    Pod DMDE wyzeruj początek CF i załóż partycje pod fdisk + format albo można też założyć partycje (i od razu uaktywnić) pod DMDE (zamiast zerowania można wyłączyć sygnaturę MBR), sformatować i tak będziesz musiał np. z jakiejś dyskietki startowej.
  • REKLAMA
  • #7 12718190
    pawel4325
    Poziom 23  
    NT 5.0 Build 1729 taki do testów, lecz używa tego samego mechanizmu co w NT 4. Poszukam DMDE na dyskietkę i spróbuję i dam wtedy znać co mi wyszło.

Takie pytanie od razu bo jest wersja Konsolowa pod dos w takim razie jakich poleceń używać bo tu już nie mam zielonego pojęcia a nie chcę czegoś uszkodzić.

Myślałem że to wiesz poleceń będzie bo tak na stronie było konsole a wbrew pozorom to było graficznie pod dosem i się udało jakimś cudem, wielkie dzięki za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z utworzeniem partycji FAT32 na karcie CF 8GB w laptopie Panasonic CF-62, który nie obsługuje nowoczesnych metod bootowania. Po nieudanych próbach z Fdisk i Partition Magic, użytkownik rozważa użycie DMDE do wyzerowania początkowej części karty CF oraz utworzenia partycji. Wskazówki obejmują użycie dyskietki startowej oraz podanie poleceń do wersji konsolowej DMDE. Użytkownik podkreśla, że laptop z 1996 roku nie ma USB ani możliwości bootowania z pendrive'a.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA