logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozgałęzić światłowód jednomodowy 12 włókien na 1,5 km do kamer IP?

KrzysztofDudek 09 Wrz 2013 21:13 3723 10
  • #1 12718508
    KrzysztofDudek
    Poziom 10  
    Witam

Mam pytanie, jak najlepiej wykonać rozgałęzienie z światłowodu dytrybucyjnego jednomodowego 12 włókien. Muszę na odległości 1,5 km co ok 150 metrów wyjść z jednym z włókien do skrzynki a później poprzez media-konwerter skrętką na kamerę IP.

kabel dystrubycjny ------------------------------------------------------------------------- 12 włókien -------
    | | | | | | | |
    | | | | | | | |
    spaw mechaniczny SM SM SM SM SM SM SM
    | | | | | | | |
    pigtail z wtykiem SC
    |
    |
    media konwerter jednmodowy
    |
    UTP
    |
    Kamera

Jak techniczne rozwiązać wyciągnięcia włókna z przewódu dystrybucyjnego, czy nacinam przewód wzdluż na ok 0,5metra , usuwam wzmocnienie z włókien szkalnych, organizuje w puszce włókna na tacce, gdzie mieści się spaw z pigtailem, przecinając tylko jedno wlókno z jednego koloru i pigtaila zarobionego wpinam w konweter ? jak to najlepiej rozwiązać ?

dzięki za podpowiedzi
  • #2 12718542
    rwisniewski1
    Poziom 23  
    Ocena: 39
    Jeśli musisz co 150 rozgałęzić, musisz co te 150m przewidzieć montaż mufy oraz zapas światłowodu po ok.10m. Zapomnij, że wystarczy ci rozcięcie światłowodu na długości 0,5m żeby wyłuskać 1 włókno, trzeba przynajmniej 2m.
  • #3 12718590
    smario11
    Poziom 31  
    Ocena: 120
    Sam planuje robic mufe co 300m i w razie czego chocby wracac wloknem 150m spowrotem.
    Ewentualnie co 150m mufe tylko musisz policzyc co sie bardziej oplaca
  • #4 12718894
    KrzysztofDudek
    Poziom 10  
    myślałem o mufach takich jak choćby ma w swojej ofercie dipol, ale chciałem ograniczyć koszty i zorganizować światłowód w dużych puszkach hermatycznych w których była by zamontowana tacka na której by był nawinięte odizolowane włókna światłowódu i jeden wyłuskany połączony spawem mechanicznym z pigtailem z wtykiem SC wpiętym do media konwertera, wszystko chcę umieścić w tych puszkach media konwerter i jego zasilanie oraz tackę. Puszka by była montowana na płocie a z ziemi wprowadzony by był do niej kabel dystrybucyjny, oczywiscie po odpowiednim prominiem zgięcia.

czyli mówicie, że aby wyłuskać jedno włókno to muszę światłowód naciąć na odległości min. 2 m ? a czy 12 włókien i to odizolowane przynajmniej 2 metry da sie zorganizować (nawinąć) na tacce ? czy nie będzie ona za mała ?

światłowód planuje dać: zewnętrzny DRAKA A-DQ(ZN)B2Y 12E 9/125 1500N E08 czy lepiej użyć uniwersalnego ?
  • #5 12719418
    rwisniewski1
    Poziom 23  
    KrzysztofDudek napisał:
    myślałem o mufach takich jak choćby ma w swojej ofercie dipol, ale chciałem ograniczyć koszty i zorganizować światłowód w dużych puszkach hermatycznych

O jakich puszkach mówisz?
  • #6 12719543
    KrzysztofDudek
    Poziom 10  
    o dużych puszkach hermatycznych np. firmy OLAN - puszka by była odpowiednio przygotowana zainstalowana by w niej była tacka oraz uchwyty do oragnizacji włókna szklanego czyli to co zostało odizolowane, w tace by był umieszczony spaw mechaniczny jednego wyciągnietego włókna z pigtailem. Światłowód by był wprowadzony od spodu, zrobionym wejściem owalnym w puszcze odpowiednio zabezpieczonym gumą i zamocowany opaską uciskową, taką skręcaną.
    Wejście owalne dlatego, ponieważ tak jak pisałem nie chciałbym ciąć co ok. 150 metrów światłowodu i go spawać mechanicznie tych 12 włókien, więć wymyśliłem sobie że będe tylko wysupływał co 150 metrów jedno włókno, nacinając wzdłuż tak jak pisałeś np. ok 2 m nawijał to co odizolowane na organizery i szedł dalej przewodem do następnych puszek, do reszty urządzeń i przewodów wprowadzanych do puszki np. skrętki z słupa by był zamontowany dławik

Wiem, że to jest podejście nie do końca "eleganckie", ale 12 muf x ok. 230 netto to już wychodzi trochę kasy, a klient ma ogranicznony budżet i chciałby zaoszczędzić więc wymyśliłem taki patent :), no i w puszce wszystko zmieszczę miediakonwerter, zasilanie itd.

może macie jakiś inny patent, na rozwiązanie tego tematu ?
  • #7 12719581
    smario11
    Poziom 31  
    Ocena: 120
    Dlaczego mediakonwerter w puszce? Przeciez to tylko ogromny problem
  • #8 12720815
    rwisniewski1
    Poziom 23  
    KrzysztofDudek napisał:
    Światłowód by był wprowadzony od spodu, zrobionym wejściem owalnym w puszcze odpowiednio zabezpieczonym gumą i zamocowany opaską uciskową, taką skręcaną.

Nie wiem, dlaczego tak chcesz sobie utrudniać życie. Na rynku jest dostępna cała gama dławików hermetycznych.
    Jak rozgałęzić światłowód jednomodowy 12 włókien na 1,5 km do kamer IP?

Cytat:
    Wejście owalne dlatego, ponieważ tak jak pisałem nie chciałbym ciąć co ok. 150 metrów światłowodu i go spawać mechanicznie tych 12 włókien, więć wymyśliłem sobie że będe tylko wysupływał co 150 metrów jedno włókno

Po prostu chcesz wyważyć otwarte drzwi i zrobić metodą chałupniczą mufę rozgałęźną.
    Robi się takie rzeczy, że spawa się tyle włókien ile potrzeba, czasem łączy włókna w mufie z kilku różnych kabli.
  • #9 12722678
    KrzysztofDudek
    Poziom 10  
    Cytat:
    Nie wiem, dlaczego tak chcesz sobie utrudniać życie. Na rynku jest dostępna cała gama dławików hermetycznych.

wiem, bo sam ich używam :) i to dosyć często

Cytat:
    Po prostu chcesz wyważyć otwarte drzwi i zrobić metodą chałupniczą mufę rozgałęźną.

wejście owalne dlatego, żeby nie przecinając światłowodu bo wydaje mi się, żę masakrą by było przełożyć przez 12 puszek x 2 otwory (dławiki) światłowód na 1,5km długości przelotowo (nie wiem czy wiesz dokładnie o co mi chodzi), a tak ugnę go zachowując bezpieczny promień i wsunę otworem owalnym w puszkę, gdzie go odizoluję i nawinę na organizery wydobywając to jedno włókno, tak sobie to wymyśliłem :) ale może się mylę i jest prostszy sposób ?

Cytat:
    Robi się takie rzeczy, że spawa się tyle włókien ile potrzeba, czasem łączy włókna w mufie z kilku różnych kabli.

czyli rozumiem, że mój tok myślenia jest dobry, że nie trzeba go ciąć co ~ 150m ?
  • #10 12728433
    rwisniewski1
    Poziom 23  
    Oczywiście, że wszystkich włókien nie trzeba przecinać/
  • #11 12762352
    R_Przemek
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    Wszystkich nie trzeba przecinać, ale ja osobiście robię zaporowe ceny dla takich praktyk. Taniej jest zrobić 12 spawów niż ciąć tubę wzdłużnie, po za tym nie każdy kabel da się tak rozciąć.
    Przełącznice można śmiało wykonać z plastikowych puszek z dławikami pod warunkiem że solidnie przykręci się kasetę i organizery do tub.
    Na tackę wywijaj sobie minimum 2 metry włókien z każdej strony bo potem to się niewygodnie spawa, i dawaj sobie po minimum 8 metrów zapasu z każdej strony.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie dotyczące rozgałęzienia światłowodu jednomodowego 12 włókien na odległość 1,5 km do kamer IP. Użytkownicy sugerują, aby co 150 metrów montować mufy, z zapasem światłowodu wynoszącym około 2 metrów, co pozwoli na wygodne spawanie włókien. Wskazano na możliwość użycia hermatycznych puszek, takich jak te oferowane przez firmy OLAN i DIPOL, do organizacji włókien oraz umieszczenia w nich media konwerterów. Podkreślono, że nie ma potrzeby przecinania wszystkich włókien, a lepszym rozwiązaniem jest spawanie ich w mufach. Użytkownicy dzielili się również doświadczeniami związanymi z organizacją włókien w tackach oraz zabezpieczeniem ich w puszkach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA