logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Końcówka mocy VLP 1500 + Omnitronic 1850+LDM PXP315C

Rozenberg8 11 Wrz 2013 11:56 1992 6
REKLAMA
  • #1 12723382
    Rozenberg8
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam, chciałbym aby ktoś w obyty w temacie powiedział mi jaki błąd został tu popełniony, końcówka mocy ma 2x750w RMS/4ohm i 2x500w RMS/8ohm, zostały do nie podłączone dwa sub-basy OMNITRONIC BX-1850( 600 W RMS) na jednym kanale oraz na drugim LDM PXP 315C( 300 W RMS), zwrotnice w sub-basach strasznie grzały i z tego co wiem to normalne bo są oryginalne, trzeba je wymienić, problem w tym że poszły bassy w LDM , sub-basy są 8ohm a LDM 4ohm, tutaj 2 kolumny i na drugim kanale 2 kolumny połączone oryginalnymi przewodami speakon. Nie grało to na największej mocy a i tak poszło. Gdzie jest błąd

Regulamin p.3.1.13. Proszę poprawić niechlujną pisownię! [P.]
  • REKLAMA
  • #2 12723405
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 12723420
    Rozenberg8
    Poziom 10  
    Chciałem zapytać czy podłączenie na jednym kanale 4 ohm głośników przewodem speakon powoduje jakąś zmianę w mocy z końcówki. Końcówka ma dwa wyjścia, czyli teoretycznie podłączamy maksymalnie 2 głośniki. Ja podłączyłem 4, 2 na jednym wyjściu i 2 na drugim. Poszły basy w LDM, dlaczego się spaliły, bo podłączyłem te dwa głośniki 4 ohm równolegle na jednym kanale?
  • REKLAMA
  • #4 12723491
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 12723504
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1713
    Jeśli pod jeden kanał końcówki mocy podłączyłeś równolegle dwie paczki o impedancji 4 Ohm, znaczy to że jeden kanał końcówki został obciążony impedancją 2 Ohm, więc na dwie kolumny o mocy łącznej 600W została podana znacznie większa moc od tej, jaką mogą przyjąć. Końcówka przy obciążeniu 4 Ohm na kanał, ma moc 750W, więc po obciążeniu tego kanału impedancją 2 Ohm, może (teoretycznie) ten kanał oddać moc dwukrotnie większą. Poza tym, tak mocno obciążony kanał, mógł na kolumny podawać sygnał o przebiegu kwadratu (przester).
    Należy też wziąć pod uwagę fakt, iż w tych paczkach stosowano midbasy o mocy znamionowej 250W.
    Dziwię się tylko, że nie ucierpiały tweterki, ale widocznie są b. wysoko cięte i dobrze zabezpieczone.
    Ponadto, końcówka mocy jest przystosowana do pracy z obciążeniem 4 Ohm na kanał, więc obciążanie jej impedancją 2 Ohm może się dla niej źle skończyć.
    Końcówka pracował bez problemów podczas całej imprezy?, czy tez następowały chwilowe przerwy w jej pracy (zadziałało zabezpieczenie przeciw-przeciążeniowe)?

Pozdrawiam.
  • #6 12723600
    Rozenberg8
    Poziom 10  
    No i wszystko jasne, końcówka działa nadal bez problemu, mówiłem że nie było na pełnej mocy, mniejsza o to, za błędy się płaci, Dj MatyAS :), dobre, a myślisz że dlaczego pytam, bo nie znam odpowiedzi i nie spinaj się tak,nie rób z kogoś większego idioty niż jest, to że założyłem ten temat świadczy już o tym że nie orientuje się w temacie, Dj Mapet przynajmniej wiedział jak prosto można zakończyć sprawę. Dziękuje i również pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 12723655
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z końcówką mocy VLP 1500, która została obciążona sub-basami OMNITRONIC BX-1850 i LDM PXP 315C. Końcówka ma moc 2x750W RMS przy 4Ω i 2x500W RMS przy 8Ω, jednak podłączenie czterech głośników o impedancji 4Ω równolegle na jednym kanale spowodowało obciążenie 2Ω, co mogło prowadzić do uszkodzenia głośników. Użytkownicy forum wskazali, że takie obciążenie może skutkować nadmiernym wydobywaniem mocy, co prowadzi do przesterowania i przegrzewania się zwrotnic. Wskazano również na konieczność wymiany zwrotnic, które grzały się podczas pracy. Użytkownik przyznał, że nie grał na pełnej mocy, ale mimo to doszło do uszkodzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA