logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] IP - Reset fabryczny kamery IP - brak przycisku

MDM 12 Wrz 2013 13:02 53484 7
REKLAMA
  • #1 12727369
    MDM
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam.

Zakupiłem jakiś czas temu kamere IP z chin model 2 Mpix z podswietlaniem. Coś nagrzebałem tzn zmieniłem jej IP i zmieniłem port http wpisałem: 1050 i teraz nie mogę połaczyć się z nią poprzez przegladarkę żeby zmienić jej parametry. W routerze tez wpisałem przekierowanie 1050 , ale też nadal nie idzie się połączyć. W routerze pokazuje mi w liscie urządzeń że kamera jest podłączona i nadaje jej IP, jednak nic z tego. Szukałem przycisku do ustawien fabrycznych , ale żadnego nie ma, ani na zewnątrz ani też w środku.

Odłączałem baterie na kilka minut, ale po podlączaniu nadal ustawienia pozostają takie same i nie resetuje się.
    Wrzuciłem zdjęcia tej kamery z zewnatrz oraz od środka może ktoś zna rozwiązanie.

IP - Reset fabryczny kamery IP - brak przycisku

Zdjęcie poniżej prezentuje kamerę od środka, odłaczyłem to małe 2 pinowe złącze po lewej stronie z czerwonym i czarnym kabelkiem, bo wychodzi na to że biegna one do tej żóltej bateryjki.
    IP - Reset fabryczny kamery IP - brak przycisku
  • REKLAMA
  • #2 12727396
    Crop
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Metoda 1:

Krok 1 Otwórz przeglądarkę internetową, w pole adresowe wpisz adres IP kamery IP (domyślnie: 192.168.1.10). Naciśnij przycisk Enter.

Krok 2 Aby zalogować się na stronie konfiguracyjnej urządzenia, wprowadź nazwę użytkownika i hasło (domyślna wartość obu pól to: admin), następnie naciśnij przycisk OK.

Krok 3 Z menu po lewej stronie okna wybierz opcję SETTING -> BASIC -> Initialize. Aby przywrócić ustawienia fabryczne urządzenia, naciśnij przycisk Factory default.

Metoda 2:

Krok 1 Pobierz program Intelligent IP Installer ze strony internetowej i zainstaluj go.
    Adres strony: http://www.tp-link.com.pl/support/download/?c=7

Krok 2 Uruchom program Intelligent IP Installer. Aby znaleźć urządzenie naciśnij przycisk Search.

Krok 3 Zaznacz kamerę na liście urządzeń UPnP. Wybierz opcję Factory default.

Krok 4 Aby zalogować się na stronie konfiguracyjnej urządzenia, wprowadź nazwę użytkownika i hasło (domyślna wartość obu pól to: admin). Odczekaj, aż urządzenie ponownie uruchomi się.

Uwaga:
    Proces ponownego uruchomienia urządzenia może trwać 45 sekund
  • REKLAMA
  • #3 12727526
    MDM
    Poziom 11  
    no 1 punkt odpada przecież nie idzie się z nią wogóle połaczyc, jak pisałem.
    Drugi punkt też bo to nie jest kamera przeciez tplinka.
  • REKLAMA
  • #4 12727611
    Crop
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Posiada jakiś symbol, model ? Podałeś Kamera IP model 2mpx z podświetleniem
  • REKLAMA
  • #5 12727833
    maly_smok
    Poziom 21  
    Ocena: 16
    Adres IP kamery znasz???, piszesz że na liście w routerze ją widać???, coś się kręcisz...rozumiem też że po zmianie jej portu łączysz się z nią http://adresIP:port ??
  • #6 12728260
    MDM
    Poziom 11  
    kamera to jest IPS 924V
    http://www.ipscam.com/en/Mega_Pixel_Dome_Camera_Series/72.html

Adres IP znam czyli 192.168.1.132 bo na taki zmieniałem , po podłączeniu pokazuje się także na liście urządzeń w routerze. Po wpisaniu niestety http://192.168.1.131:1050 wyskakuje brak strony. Obojetnie czy wpisuje z portem czy bez to jest tak samo. Myślę poprostu że port na jaki zmieniłem 1050 nie jest obsługiwany przez przeglądarki, bo wczesniej był 80 z adresem domyslnym 192.168.1.128 i wchodziło bez problemu.

Dziwne że kamera się nie resetuje do ustawień fabrycznych po odłączeniu bateryjki, nie wiem o co chodzi. No chyba że to żółte to nie jest bateria.
  • #7 12728376
    maly_smok
    Poziom 21  
    Ocena: 16
    możliwe ze walnales sie z portem, zainstaluj skaner ip np: tcp/ip port scanner 1.5 , przeskanuj siec, powinna ci sie pokazac ip kamery i nr portow jakie ma
  • #8 12736907
    s6spn6
    Poziom 24  
    Ocena: 33
    sciagnij sobie program "ethereal" włącz go włącz przechwytywanie podepnij kamerę do porty LAN i zobacz czy coś wyłapie na sieci będziesz miał adres IP i port na którym coś idzie

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z kamerą IP model IPS 924V, którą zakupił z Chin. Po zmianie adresu IP na 192.168.1.132 i portu na 1050, nie może połączyć się z kamerą przez przeglądarkę, mimo że kamera jest widoczna w routerze. Użytkownik nie znalazł przycisku do resetowania ustawień fabrycznych, a odłączenie baterii nie przyniosło efektu. Udzielane porady obejmują sprawdzenie domyślnego adresu IP, użycie programów do skanowania sieci oraz przechwytywania pakietów, aby zidentyfikować poprawny port i adres IP kamery.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA