logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programator na płytce ZL2PRG. Nie mogę nic zaprogramować.

Akord 13 Mar 2005 21:11 5418 21
  • #1 1313186
    Akord
    Poziom 11  
    Witam!
    Mam taki problem: Zrobiłem programator na kupionej plytce ZL2PRG i niestety nic nie mogę zaprogramować. Kompiluje program , ale jak każę programować to wyświetla mi okienko z komunikatem: Could not identify chip with ID:FFFFFF. Mam windowsa XP i BASCOM AVR DEMO. Może wiesz co z tym fantem zrobić?
    Roman
  • #2 1313304
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    Mam ten sam problem i wychodzi na to że po prostu ten programator nie działa jak powinien, za to z Xilinxami hula jak marzenie :)
  • #3 1313417
    Akord
    Poziom 11  
    dziwne, bo ztego co mówi mi znajomy, u niego programator hula donrze. Moze to kwestia ustawień windowsa, nie wiem
  • #4 1615839
    jareks91
    Poziom 21  
    Ocena: 58
    Mam ten sam problem z tym wyjątkiem, że żaden komunikat mi się nie wyświetla, ale nie programuje.
    Jak mam ustawić w opcjach bascoma aby mi programował z użyciem tego programatora?
    Proszę o pomoc.
    Pozdrawiam
  • #5 1619477
    majster256
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    Witam
    To jest programator ISP???
    jaki masz procek???
    moze potrzeba dolaczyc do niego kwarc a przy takich programatorach bardzo czesto trzeba zewnetrzne zasilanie. moze podasz schemat.

Pozdrawiam
    Adam
  • #7 1622146
    majster256
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    a kwarc?? przy tym procku jest bardzo potrzeby
    Pozdrawiam
  • #8 1622192
    jareks91
    Poziom 21  
    Kwarc jest sprawny. A płytka to AVT 3500. Podlączyłem, dobrze ale jeszcze sprawdze .
    Pozdrawiam
  • #9 1623167
    McRancor
    Spraw sobie nowy programator, ten jest przypałowy jeśli chodzi o emulację stk200.
  • #10 1644072
    jareks91
    Poziom 21  
    McRancor napisał:
    Spraw sobie nowy programator, ten jest przypałowy jeśli chodzi o emulację stk200.

Okazało sie że programator byl zepsuty, odlutował sie kabelek łączący piny od 20 do 25 z masą bufora
    Pozdrawiam
  • #11 1928515
    jimmi
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Ja tez mam ten programator i tez mi nie dziala ( Wyskakuje blad, rozny w zaleznosci od programu,ale np w ponyprog2000 test konfiguracyjny przechodzi OK ... dziala tak jakby nie do konca i nie mam pojecia gdzie usterka... HELP!
    dzialam na WinXP

a tak na marginesie,mierzyl ktos z Was czy jest napiecie na wejsciach programatora? tzn na zlaczu ISP.. ja mierze i nic nie mam > troche mnie to dziwi,a po zwarciu diody napiecie juz jest...

J.

Dodano po 39 [minuty]:

i problem rozwiazalem po przegldanieciu kilkunastu postow..Mianowicie podlaczyl;em zewnetrzne zasilanie 5V, stabilizowane. W PonyProg dziala poprawnie wiec w innych tez powinno.Pamietajcie o spieciu mas razem:)
    Powodzenia!
    ZL2PRG + XP :)
    /j.
  • #12 2000092
    tomj81
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    jimmi napisał:

i problem rozwiazalem po przegldanieciu kilkunastu postow..Mianowicie podlaczyl;em zewnetrzne zasilanie 5V, stabilizowane. W PonyProg dziala poprawnie wiec w innych tez powinno.Pamietajcie o spieciu mas razem:)
    Powodzenia!
    ZL2PRG + XP :)
    /j.

Witam wlasnie sie zastanawiałem nad tym problemem zwiazanym z VCC na schemacie ze strony www.btc.pl zasilanie wisiało w powietrzu :D spróbuje z tym stabilizatorem a +5V skad wycaiagnełes z com-a czy z lpt-ka.

I jeszcze jedno pytanie czym zaprogramować eeprom 24c32 jestt jakis programator do tego i czy zlpr2 da rade go obsłużyć??

z góry dziekuję za odpowiedzi
  • #13 2000359
    zumek
    Poziom 39  
    Ocena: 52
    tomj81 napisał:

...
    Witam wlasnie sie zastanawiałem nad tym problemem zwiazanym z VCC na schemacie ze strony www.btc.pl zasilanie wisiało w powietrzu :D spróbuje z tym stabilizatorem a +5V skad wycaiagnełes z com-a czy z lpt-ka.
    ...
    z góry dziekuję za odpowiedzi

No przecież proca , którego będziesz programował , też musisz skądś zasilić . Z tego właśnie źródła , zasil również programator , a właściwie znajdujący się w nim bufor 244.Jeśli na złącze programatora pin nr.2 nie podasz zasilania , to zapomnij o programowaniu.

Piotrek
  • #14 2000731
    tomj81
    Poziom 12  
    zumek napisał:

No przecież proca , którego będziesz programował , też musisz skądś zasilić . Z tego właśnie źródła , zasil również programator , a właściwie znajdujący się w nim bufor 244.Jeśli na złącze programatora pin nr.2 nie podasz zasilania , to zapomnij o programowaniu.

Piotrek

witam

chyba nastapiło przeklamanie nie pin 2 tylko pin 20 wg datasheet , a dlaczego pytam bo mam dwa chematy i na jednym podpiete jest pod pin20 bufora a na drugim juz nie stąd moje pytanie o zasilanie układu :P

A epromik 24c32 jak mu wsada zadać jest do tego jakis programator?

A moze sie nie męczyć i zakupic za 40zl z przesyłka programator phoenix&fun

opis jest taki
    "
    # Programator Phoenix może być w wersji 3,57MHz(standard) lub 6MHz. - do wyboru.
    # Programator pozwala na edycje różnych kart chipowych (Phoenix),
    # w tym kart do telefonów GSM(klonowanie, edycja kodu PIN, edycja książki telefonicznej),

* A tu wykaz kart które mozesz zaprogramować tym programatorem:
    * Karty byłej Wizji TV
    * Karty C+ stare i nowe
    * Gold Card - częściowo(do całkowitego zaprogramowania potrzeba dodatkowo JDM ISO)
    * FUNRRARI
    * Funcard - Fun Card
    * TITANIUMCARD - TITANIUM CARD.
    * Atmega - AtMega
    * Mixcard - Mix Card
    * Blackcard - Black Card
    * oraz procesory ATMEL serii 90
    "
    i o wiele szersze pole do popisu niz same mikroprocki??
  • #15 2000812
    McRancor
    do 24C32 zl2prg się nie nada kompletnie, phoenix też się nie nada.

Tu masz coś co się nada idealnie i jest tak proste że samemu bez problemu zrobisz nawet na pająku:
    http://www.lancos.com/siprogsch.html
  • #16 2000846
    zumek
    Poziom 39  
    Ocena: 52
    Nie wiem , który z nas "kłamie" he he he , ale napisałem Jeśli na złącze programatora pin nr.2 ... miałem na myśli numer pinu złącza , a nie pin bufora 244.

Piotrek
  • #17 2000904
    tomj81
    Poziom 12  
    zumek napisał:
    Nie wiem , który z nas "kłamie" he he he , ale napisałem Jeśli na złącze programatora pin nr.2 ... miałem na myśli numer pinu złącza , a nie pin bufora 244.

Piotrek

ale również napisałeś ze należy zasilic bufor a na buforze to pin20 i ja mam również rację :P zreszta na schemacie widac co trzeba zasilic pozatym schematy potrafie jeszcze czytac , a moje pytanie było o zasilanie skad z coma czy innego ustrojstwa chyba z coma pociągnę lub z zasilacza czysto estetyczno praktyczne pytanie.Jakie sa wasze rozwiazaniea w tej kwestii??

:arrow: dzieki McRancor za linka....:D

pozdro
  • #18 2000964
    genetix
    Poziom 24  
    :arrow: tomj81
    Ja podłączam zasilanie programatora pod programowaną kostkę (dongle STK200/300)

Natomiast płytkę uruchomieniową zasilam z PC przez złącze 5/12V zabezpieczone wyłącznikiem i bezpiecznikami.
  • #19 2001833
    McRancor
    Myśle że lepiej niż z COMa będzie zasilać z portu dżojstika, albo z PS2, albo z USB, Com nie posiada wyprowadzeń typowo zasilających i może się tam pojawić napięcie ujemne na każdym pinie, co skutecznie eliminuje wszelką elektronikę ;)
  • #20 2001979
    genetix
    Poziom 24  
    zawsze możesz dać gretza i 7805 :-)
  • #21 2002797
    tomj81
    Poziom 12  
    narazie dzieki za info chopaki biore sie do roboty :) jakby jakis problem to jeszcze napisze
    pozdro
  • #22 3772136
    AGL
    Poziom 11  
    Witam. Przeczytałem wszystkie powyższe posty, sprawdziłem połączenia. Mam podłączone zasilanie +5V pin 2 złącza ISP, a błąd ID:FFFFFFF jak był tak jest. Nie wiem co się stało, bo wcześniej to działało, mam programator ZL2PRG i system XP. Brakuje mi pomysłów w tej sprawie. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy programatora na płytce ZL2PRG, który nie rozpoznaje mikrokontrolera (błąd ID: FFFFFF) podczas próby programowania na systemie Windows XP z użyciem BASCOM AVR DEMO. Użytkownicy zgłaszają, że programator często nie działa poprawnie, zwłaszcza w emulacji STK200. Wskazano, że konieczne jest zewnętrzne zasilanie +5V oraz poprawne połączenie masy, szczególnie z pinami 20-25 bufora 244, który wymaga zasilania. W przypadku procesora At90S2313 ważne jest zastosowanie kwarcu, który jest niezbędny do poprawnej pracy. Niektóre osoby sugerują, że problem może wynikać z uszkodzenia programatora, np. odlutowanego kabelka łączącego masę. Zaleca się sprawdzenie napięć na złączu ISP oraz poprawne zasilanie zarówno programatora, jak i programowanego układu. Dla programowania pamięci EEPROM 24C32 ZL2PRG i programator Phoenix nie są odpowiednie; polecany jest prosty programator SIPROG. Dyskusja zawiera także sugestie dotyczące alternatywnych źródeł zasilania, takich jak port joysticka, PS2 lub USB, oraz użycie stabilizatora 7805. Pomimo prób, niektórzy użytkownicy nadal doświadczają problemów z rozpoznaniem układu, co może wskazywać na uszkodzenie sprzętu lub błędy w konfiguracji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA