logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung R530 - Wieszanie się laptopa + konto administratora + obraz

Bakerman11 13 Wrz 2013 13:54 2361 19
REKLAMA
  • #1 12731179
    Bakerman11
    Poziom 9  
    Witam.
    Mam problem od bardzo długiego czasu i jeszcze nikt mi nie pomógł. Laptop działa normalnie, jeżeli go używam, ale jeśli np. zaczynam oglądać film, lub wychodzę z pokoju na ok. 10 minut, po powrocie, laptop zawiesza się. Wygląda to tak, że wracam, ruszę myszką, i za chwilę zwiecha, najczęściej tak się dzieje na przeglądarce, wyskakuje kółeczko zamiast strzałki od myszki i ekran się robi jak by zamglony, czekam jakiś czas na sekundę znów dobrze, potem znów zwiecha i najczęściej muszę go resetować. Raczej zawiesza się cały system, bo start się też nie otwiera, albo otworzy, a dalej już nic nie mogę zrobić.
    Jeszcze jest taka sprawa, że moje konto to konto administratora, ale nie mogę zmieniać ustawień.
    Jeszcze mam czasem tak, że podczas oglądania filmów youtube, czy filmy online czasami robią mi się takie kwadraciki i jak by się obraz ciął.
    Dodam tyle, że problem jest od czasu gdy zakupiłem nowy dysk. Na niego wgrywałem oryginalnego win 7.
    Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 12731192
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 12731217
    Bakerman11
    Poziom 9  
    To się dzieje od samego początku. Sterowniki hmm wydaje mi się, że są aktualne. Uaktualnia się wszystko automatycznie. Na dysku mam 450 gb wolnego. Antywirus nie pomagał.
    Laptop
    Samsung r530
    Pentium Dual-Core T4400 2.20GHz
    4 GB RAM DDR3
    Windows 7 32 bity
    Dysk Samsung Spinpoint M7 HM500JI 500GB
  • #4 12731225
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    Prosimy o zrzut ekranu z programu CrystalDiskInfo.
  • REKLAMA
  • #5 12731289
    Bakerman11
    Poziom 9  
    Najechałem myszką na napis "uwaga" otworzyłem po kliknięciu to okienko po lewej, chyba się przyda.
  • REKLAMA
  • #6 12731315
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2771
    Dysk powili się kończy (01, 0B, C5, C8).
    Rozglądaj się za nowym dyskiem.
    Wykonaj jeszcze test "Power Supply" programem OCCT (15 minutowy) i wrzuć na forum wykresy uzyskane po teście.
  • #7 12731327
    Bakerman11
    Poziom 9  
    Co jest tego przyczyną? W styczniu kupowałem go właśnie, a teraz już siada, od początku zresztą tak było, że obraz się zniekształcał w filmikach, zawieszał się jak go zostawiłem do czasu uśpienia. Nie da się naprawić czy co kol wiek? I co jest przyczyną zawieszania się, właśnie te błędy?

Ed. Ten program OCCT nie chce wykonać tego skanowania. Włącza się na minutę, a później pokazuje się, że użytkownik zastopował.
  • #8 12731414
    miecho18
    Spec od komputerów
    Bakerman11 napisał:
    Ed. Ten program OCCT nie chce wykonać tego skanowania. Włącza się na minutę, a później pokazuje się, że użytkownik zastopował.

Nie pokazuje się żaden błąd? Wrzuć wykresy po tej minucie testu.
  • #9 12731428
    Bakerman11
    Poziom 9  
    Najpierw monitoruje przed testem minutę i później o tak po prostu się wyłącza bez komunikatu.
    Jaki dysk kupić teraz? Zmieniałem chyba w styczniu, kupowałem taki sam jak był Samsunga. Jednak wolał bym naprawić, bo co chwila dysk kupować nie jest mi na rękę.
  • #10 12731462
    miecho18
    Spec od komputerów
    Dysk ma problemy z mechaniką, a tego nie da się naprawić.
    Skoro dysk kupiłeś w styczniu, to zapewne jest na gwarancji - skorzystaj z niej.
    Ściągnij i uruchom program Prime95.
    http://download.mersenne.ca/gimps/p95v279.win32.zip
    Następnie kliknij "Just stress testing", a później "In-place large FFT's"
    Przedtem ściągnij program HW Monitor i uruchom go przed rozpoczęciem testu Prime95. Po zakończeniu testu (15 minut wystarczy) wrzuć na forum screen z programu HW Monitor.
  • REKLAMA
  • #11 12731472
    Bakerman11
    Poziom 9  
    Co mogło spowodować uszkodzenie dysku? Czy może to być od tego, że laptopa nie wyłączałem tylko zamykałem wyświetlacz i on w stan hibernacji (czy jak to się nazywa) przechodził? Lub czy też mogło dojść do uszkodzenia przez nagrzewanie się(często był bardzo gorący, czasami parzący nawet)?
    Z tą gwarancją to jest lipa raczej, bo kupowałem dysk jak byłem za granicą, a tam już nie wracam, do tego to było przez ebay nie przez sklep.
  • #12 12731502
    miecho18
    Spec od komputerów
    Parametr BF informuje, że dysk wykrył 292 błędy spowodowane wstrząsem, uderzeniem.
    To mogło przyczynić się do takiego stanu dysku.
    Jeśli temperatura dysku przekraczała 50°C, to również mogło mu zaszkodzić.
  • #13 12731523
    Bakerman11
    Poziom 9  
    Z ostatnim dyskiem to prawda, że nie dbałem, ale z tym obchodziłem się ostrożniej, bo z ostatnim miałem problem właśnie, bo laptopa nie odłożyłem jak w przypadku tego ostrożnie. Dlatego się też dziwie, w ogóle mi nie upadł, odkładam go delikatnie.
    Możesz polecić jakiś dysk do 200 zł najlepszy w swojej klasie. Chciałbym mieć też ciągle 500 GB miejsca, minimalnie to 400 GB.
  • #14 12731556
    miecho18
    Spec od komputerów
    Bakerman11 napisał:
    Możesz polecić jakiś dysk do 200 zł najlepszy w swojej klasie. Chciałbym mieć też ciągle 500 GB miejsca, minimalnie to 400 GB.

Niestety tutaj nie zajmujemy się wyborem podzespołów.
    Od tego jest dział "Co kupić?".
    Wykonaj jeszcze test, o którym pisałem w poście #10.
  • #16 12731627
    miecho18
    Spec od komputerów
    Temperatury za wysokie.
    Do wykonania konserwacja układu chłodzenia wraz z wymianą pasty termoprzewodzącej i termopadów.
  • #17 12731638
    Bakerman11
    Poziom 9  
    Co dalej w takim razie też z dyskiem, wymiana?
  • Pomocny post
    #18 12731648
    miecho18
    Spec od komputerów
    Od biedy możesz wykonać zerowanie. Jeśli znikną błędy C5, to przy regularnym wykonywaniu kopii zapasowej możesz dysku używać.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1550200.html
    pkt 3.
    Uwaga! Zerowanie usunie bezpowrotnie wszystkie dane z dysku.
    Przed jego wykonaniem należy wykonać kopię zapasową danych.
    Po wykonaniu zerowania ponownie wrzuć screen z programu CrystalDiskInfo.
    Dodatkowo przydałby się też wyniki skanowania powierzchni z MHDD.
  • #19 12731659
    Bakerman11
    Poziom 9  
    Ok dzięki, a wiesz co mogę zrobić z obrazem w filmikach jak go poprawić, bo często się zniekształca tak jak by nie wiem kolory tracił kwadraciki (piksele jakby). Dobra dokończę jutro resztę.
  • #20 12731665
    miecho18
    Spec od komputerów
    To może być spowodowane przegrzewaniem się laptopa.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa Samsung R530 zgłasza problem z zawieszaniem się systemu, szczególnie podczas oglądania filmów lub po dłuższym okresie bezczynności. Laptop działa normalnie, ale po powrocie do użytkowania ekran staje się zamglony, a system przestaje odpowiadać. Problem pojawił się po wymianie dysku na Samsung Spinpoint M7 HM500JI oraz instalacji systemu Windows 7. Użytkownik ma 450 GB wolnego miejsca na dysku, ale nie może zmieniać ustawień konta administratora. W odpowiedziach zasugerowano wykonanie testów dysku, które ujawniły problemy mechaniczne oraz wysokie temperatury, co może prowadzić do uszkodzeń. Użytkownik rozważa wymianę dysku, ale również pyta o poprawę jakości obrazu podczas odtwarzania filmów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA