logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laptop Samsung zawieszanie się i powolne uruchamianie

jankes789 29 Mar 2015 22:20 1659 24
REKLAMA
  • #1 14572839
    jankes789
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Witam,
    mam problem ze swoim laptopem samsung RC 520 na systemie Win 7...
    Laptop nie opadł i nie uległ uszkodzeniu mechanicznemu...Sam z siebie zaczął tak się mulić i zawieszać, że nic nie dało się na nim robić...po paru krotnym uruchamianiu na trybach normalnych i awaryjnych 2 razy wyskoczył komunikat z Windows, że jest awaria dysku. Laptop odpala się lecz nic praktycznie nie da się na nim zrobić przez zamulanie i zawieszanie...W opcji naprawa systemu nic tez nie da się zrobic...
    Co może być przyczyną problemu z laptopem?
  • REKLAMA
  • #2 14573419
    Epox
    Poziom 38  
    Ocena: 141
    jankes789 napisał:
    Np uszkodzony dysk twardy. Jest kolega w stanie zainstalować na nim program Crystal Disc Info i wrzucić screena?
  • #3 14573470
    jankes789
    Poziom 10  
    Raczej nie da rady już włączyć laptopa i normalnie coś zrobić...Cały czas się ładuję...i zawiesza jak coś chce zrobić...Czy przy starcie systemu moge sprawdzić dysk ? Ewentualnie podpiąć do innego laptopa i wtedy sprawdzić?

Dodano po 1 [godziny] 40 [minuty]:

Epox napisał:
    jankes789 napisał:
    Np uszkodzony dysk twardy. Jest kolega w stanie zainstalować na nim program Crystal Disc Info i wrzucić screena?

Podpiąłem pod drugiego laptopa i zrobiłem screena: Laptop Samsung zawieszanie się i powolne uruchamianie
  • #4 14573956
    adrianoz
    Poziom 21  
    Ocena: 32
    Dysk uszkodzony. Do wymiany. Należy zrobić kopię wartościowych plików, w każdym momencie możesz je całkowicie stracić.
  • REKLAMA
  • #6 14574262
    jankes789
    Poziom 10  
    tez mysle ze do wymiany...
    Czy mozna go jakos naprawic?
    Jakim programem skopiowac z dysku dane?
  • #8 14574919
    jankes789
    Poziom 10  
    Nie mam jak z Linuxa skorzystać...jakim programem na Windowsa mogę przekopiować jak najwięcej danych?
  • REKLAMA
  • #9 14574929
    Epox
    Poziom 38  
    Windows widzi normalnie partycje? Pod Win to normalnie kopiuj wklej na inny dysk, ale to duże obciążenie dla dysku i może paść w trakcie kopiowania.
  • #10 14574946
    jankes789
    Poziom 10  
    Kopiuje takim sposobem juz pare godzin...to jakim programem kopiowac aby nie bylo takiego dużego obciążenia?
  • #11 14574952
    Epox
    Poziom 38  
    Pod Windowsem (z mojej aktualnej wiedz wynika że) nie da się
    jankes789 napisał:
    aby nie bylo takiego dużego obciążenia?
    .
  • #12 14580834
    jankes789
    Poziom 10  
    Dziwne ale udało mi się przekopiować większość danych z dysku które chciałem...a jeszcze bardziej zadziwiające że nie mogę żadnym programem dostepnym bezpłatnie sprawdzić dysku pod wzgledem bad sectorów...Programem Crystal Disc Info też po raz drugi nie mogę sprawdzić...Oczywiście z poziomu Windows 7
    Jakim programem mogę sprawdzić bezpłatnie aby być pewnym uszkodzenia dysku?
  • #14 14580852
    Epox
    Poziom 38  
    Nagrać na cd program mhdd i odpalić z płyty. Lub livecd np UbUbuntu. Dysk najprawdopodobniej wyzionol ducha stąd brak smart. Po pierwszym scr z cdi wydać że dysk dead.
  • #15 14581045
    jankes789
    Poziom 10  
    Zamiast płyty mogę na bootowalnego pendriva wrzucić? Tylko jak mam go przebadać tym programem jak dysk jest przez usb podpiety do drugiego laptopa?
  • #16 14582024
    jankes789
    Poziom 10  
    Nie moge sprawdzic tego dysku...Poza tym programem MHDD można jakoś sprawdzić mój dysk?
  • #17 14582973
    arkadius123
    Poziom 18  
    Ocena: 34
    MHDD odpalone z Pendrive-a po wgraniu sterowników USB dla DOS przestaje widzieć dysk systemowy i nie działa.

Wypal to ISO na CD.
    http://hddguru.com/download/software/Magic-Boot-Disk/Magic_Boot_Disk_ISO_v2.0.zip

Wyłącz komputer.
    Podłącz dysk na USB.
    Uruchom komputer z wypalonej płyty.
    Wybierz opcję uruchamiania MHDD ze sterownikami dla USB - opcja 3.

MHDD powinnien zobaczyć dysk.
  • #19 14589146
    jankes789
    Poziom 10  
    Probowałem 3 razy i nie dało rady zrobić skanowania dysku MHDD Twoim sposobem ...cały czas initializyg było...Moze dlatego że program z 2006 roku i na samej górze programu Windows 98?
    Programem Download Hard Disk Sentinel, udało się z poziomu WINDOWS zeskanować i wyskoczyło że jest 134 rozalokowanych sektorów

arkadius123 napisał:
    MHDD odpalone z Pendrive-a po wgraniu sterowników USB dla DOS przestaje widzieć dysk systemowy i nie działa.

Wypal to ISO na CD.
    http://hddguru.com/download/software/Magic-Boot-Disk/Magic_Boot_Disk_ISO_v2.0.zip

Wyłącz komputer.
    Podłącz dysk na USB.
    Uruchom komputer z wypalonej płyty.
    Wybierz opcję uruchamiania MHDD ze sterownikami dla USB - opcja 3.

MHDD powinnien zobaczyć dysk.
  • REKLAMA
  • #21 14589336
    jankes789
    Poziom 10  
    janpas6 napisał:
    Mogłeś fotkę wrzucić z hds

Prosze:
    Laptop Samsung zawieszanie się i powolne uruchamianie Laptop Samsung zawieszanie się i powolne uruchamianie
  • #22 14589368
    janpas6
    Poziom 18  
    Ocena: 55
    Masz 553 bady nie 134 to progi
    Kliknij prawym na przyszłość
    i zaznacz pola danych dziesiętnych
    Program nie będzie pokazywał wartości w hex
  • #23 14591142
    jankes789
    Poziom 10  
    janpas6 napisał:
    Masz 553 bady nie 134 to progi
    Kliknij prawym na przyszłość
    i zaznacz pola danych dziesiętnych
    Program nie będzie pokazywał wartości w hex

Tylko gdzie jest ta opcja przyszłość?
    Czy zerowanie, formatowanie lub defragmentacja pomoże dyskowi?
  • #25 14592402
    janpas6
    Poziom 18  
    Ocena: 55
    Mi chodziło o wyświetlanie w programie abyś miał odczyty nie w hex
    A co do dysku jak pisał kolega wyżej dysk do utylizacji

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem Samsung RC 520 działającym na systemie Windows 7, który zaczął się zawieszać i uruchamiać powoli. Po kilku próbach uruchomienia, system zgłosił awarię dysku twardego. Użytkownik podłączył dysk do innego laptopa, gdzie udało mu się uzyskać zrzut ekranu z programu Crystal Disk Info, który potwierdził uszkodzenie dysku. W odpowiedziach sugerowano wykonanie kopii danych oraz użycie programów takich jak MHDD i HDS do diagnostyki dysku. Użytkownik zdołał skopiować część danych, ale napotkał trudności w dalszym sprawdzaniu stanu dysku. Ostatecznie stwierdzono, że dysk jest do wymiany, a odzyskanie danych wymaga wykonania kopii posektorowej.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA