logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus P7H57D-Vevo - Windows 7 nie widzi całego RAM-u 12GB, tylko 4GB dostępne

szakal01 16 Wrz 2013 11:21 3246 20
REKLAMA
  • #1 12741577
    szakal01
    Poziom 9  
    Witam serdecznie
    mój problem polega na tym że płyta Asus P7H57D-V evo nie rozpoznaje całego zainstalowanego ramu. Posiadam dwie kości Kingstona 2x2gb i 2x4gb. W panelu sterowani widzi 12 gb ramu jednak w nawiasie dostępne nie całe 4gb ramu. System posiadam windows 7 Profesional. Jeżeli na płycie głównej jako pierwsze wepnę kości 2x4gb to komputer się nie uruchamia, co chwilę się restartuje. Tak samo się dzieję jeżeli w Biosie zmienię ustawienie " Memory Remap Feature". Aktualizacja Biosu nic nie dała. W załączeniu na zdjęciu obie kości Ramu.
    Z góry dziękuję za odp.
    Załączniki:
    • Asus P7H57D-Vevo - Windows 7 nie widzi całego RAM-u 12GB, tylko 4GB dostępne DSC_0261.jpg (265.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 12741736
    szakal01
    Poziom 9  
    Tak, mam Windows 64bitowy.

Chodzi o to. że Windows widzi to 12GB, ale korzysta tylko z 4GB do wszystkiego pozostałe 8GB, tak jak by było zablokowane. Jeżeli włączę jakąś grę to wykorzystanie ramu dochodzi do 98%.
  • REKLAMA
  • #5 12741748
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    szakal01 napisał:
    tak mam windowsa 64bitowego

Daj screena z "Monitora Zdań" i z "Monitora Zasobów".
    Przeczytałeś o WDDM GDI i DWM?

Dodano po 2 [minuty]:

szakal01 napisał:
    Posiadam dwie kości Kingstona 2x2gb i 2x4gb.

Poza tym napisałeś "dwie kości", a potem 2x2 i 2x4 - czyli podałeś 2 zestawy po 2 kości.
    Tak się zapisuje zestawy DC - x2.
    Czyli 2x2 i 2x4 odczytuję jako 4 kości (słownie cztery).
  • #6 12741782
    szakal01
    Poziom 9  
    tak mam 4 kości przepraszam za złe sformułowanie, pisząc dwie kości miałem na myśli dwa zestawy kości.

nie wiem czy to też ma wpływ że jedne były kupowane jako dwie oddzielne kości po 2gb a dwie były kupione w jednej paczce 2x4gb
    Załączniki:
    • Asus P7H57D-Vevo - Windows 7 nie widzi całego RAM-u 12GB, tylko 4GB dostępne monitor_zasob__w.jpg (232.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Asus P7H57D-Vevo - Windows 7 nie widzi całego RAM-u 12GB, tylko 4GB dostępne monitor_zada__.png (85.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 12741822
    safbot1st
    Poziom 43  
    szakal01 napisał:
    nie wiem czy to też ma wpływ że jedne były kupowane jako dwie oddzielne kości po 2gb a dwie były kupione w jednej paczce 2x4gb

żadne

Wg. mnie z ilością pamięci u Ciebie wszystko ok.
    Najważniejsze, że w oknie monitor zasobów masz napisane - zainstalowane 12gb.
    System dokładnie wie ile masz pamięci, jednak przejmuje całkowitą kontrolę nad nią w celu zwiekszenia wydajności systemu.
    Sprawdzono, że mniejsza ilość pamięci w uzyciu powoduje wzrost wydajności.
    Jak tylko będzie potrzebna dodatkowa pamięć zostanie zwolniona.
    Przeczytaj do końca post, tam na samym końcu proponuję doświadczenie - odpalenie wielu instancji memtesta pod windowsem i zaglądnięcie powtórne do tych okien.
  • REKLAMA
  • #8 12741881
    szakal01
    Poziom 9  
    problem w tym że nie zostaje zwolniona, przy otwarciu drugiego okienka memtestu wykorzystuje 99% ramu z 4gb.
    a np w programie cleanmem jako całą pamięć pokazuje 3,49 gb a nie 12gb.
  • REKLAMA
  • #9 12741886
    safbot1st
    Poziom 43  
    szakal01 napisał:
    problem w tym że nie zostaje zwolniona, przy otwarciu drugiego okienka memtestu wykorzystuje 99% ramu z 4gb.

nie rozumiem - daj screena.

Dodano po 2 [minuty]:

szakal01 napisał:
    w programie cleanmem jako całą pamięć pokazuje 3,49 gb a nie 12gb.

Może to kewstia, że zarówno memtest jak i cleanmem są wersjach 32bit.
    Ile cleanmem pokazuje pamięci fizycznej total?
  • #10 12741900
    szakal01
    Poziom 9  
    w załączeniu zrzut ekranu
    Załączniki:
    • Asus P7H57D-Vevo - Windows 7 nie widzi całego RAM-u 12GB, tylko 4GB dostępne memtest.png (1.59 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 12741933
    safbot1st
    Poziom 43  
    Nie rozumiem... masz 12gb, tak? To otwórz z 6-7 okien memtesta powiedzmy po 1024mb każde.

Dodano po 4 [minuty]:

szakal01 napisał:
    przy otwarciu drugiego okienka memtestu wykorzystuje 99% ramu z 4gb.

Z 4gb, tak to jest 99%, ale 99% z 4gb = ~4gb, a to jest tylko 33% z twoich 12gb.
    Cholera wie, powinien zwolnić więcej przy otwieraniu nowego okna memtestu.

Dodano po 28 [sekundy]:

W końcu aplikacje 32bitowe też chcą mieć dostęp do całego ramu.
  • #12 12741983
    graundenz
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Może odpal kilka programow lub przegladarke i zagraj w jakas wymagajaca gre ktora potrzebuje duzo ram i zobacz czy gra bedzie ci sie ciela jak nie bedzie ci sie ciela to wlasnie moze wtedy pamiec ram zostala zwolniona
  • #13 12742045
    szakal01
    Poziom 9  
    już po uruchomieniu 3 okna memtestu zużycie ramu 99% i to jest właśnie problem że niby jest 12 gb (bo fizycznie jest tyle włożone) ale korzysta tylko z 4 gb jak to widać na programie cleanmem.

właśnie głównie z powodu zacinania się gry "Company of heroes 2" dokupiłem dodatkowe 8gb ramu ale po ich dołożeniu nic się nie zmieniło cały czas podczas grania zużycie ramu balansuje na poziomie 96-98%
  • #14 12742099
    safbot1st
    Poziom 43  
    szakal01 napisał:
    właśnie głównie z powodu zacinania się gry "Company of heroes 2" dokupiłem dodatkowe 8gb ramu ale po ich dołożeniu nic się nie zmieniło cały czas podczas grania zużycie ramu balansuje na poziomie 96-98%

Przecież zalecane jest 4gb!:
    http://digitalbattle.com/company-of-heroes-2-system-requirements/

Jeśli gra jest zoptymalizowana na 4gb ram to wg. mnie tak się będzie działo.
  • #16 12742111
    szakal01
    Poziom 9  
    safbot1st napisał:
    szakal01 napisał:

Przecież zalecane jest 4gb!:
    http://digitalbattle.com/company-of-heroes-2-system-requirements/

Jeśli gra jest zoptymalizowana na 4gb ram to wg. mnie tak się będzie działo.

no tak ale jak gra pobiera 4gb ramu to z 12 powinno jeszcze 8 zostać i gra powinna chodzić płynnie a nie się zacinać
  • #18 12742137
    safbot1st
    Poziom 43  
    szakal01 napisał:
    gra powinna chodzić płynnie a nie się zacinać

jest milon powodów dlaczego się zacina i niekoniecznie jest to ram.
    Załóż temat - zacina się COH2 - bo ten temat jest rozwiązany - cały ram jest dostępny 12gb!

Dodano po 31 [sekundy]:

Odpal sobie COH2, a potem odpal jeszcze inną grę pamięciożerną.
    Co się dzieje?
  • #19 12742202
    szakal01
    Poziom 9  
    tak to wygląda po odpaleniu coh2 i total war rome 2
    chyba jest ok
    Załączniki:
    • Asus P7H57D-Vevo - Windows 7 nie widzi całego RAM-u 12GB, tylko 4GB dostępne test.png (1.26 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #20 12742440
    safbot1st
    Poziom 43  
    :D :D :D Twój COH2, któremu dokupiłeś 8gb! RAM zużywa 700mb pamięci operacyjnej!!! :D :D :D

Dodano po 2 [minuty]:

Tak mi się wydawało, że z tymi 4gb to już przesada - coś innego powoduje się zacinanie COH2.

Mówię, Ci - załóż temat "Zacinanie się COH2" i najwyżej podlinkuj ten.
    Tam poradziliby ci np. "daj screen z crystaldiskinfo".

Ja z 2gb ram niegdy nie spotkałem się z problemami z zacinaniem sie gier przez mały ram (żadko)!

Dodano po 3 [minuty]:

Musisz się bardziej postarać z obciążeniem ram.
    Gdybym miał się odnieść teraz do nazwy tematu

szakal01 napisał:
    Asus P7H57D-Vevo - nie wykorzystuje całego ramu

musiałbym odpowiedzieć:
    Bo nie ma na co.

Ma ktoś pewny sposób na zmuszenie win8 do użycia tak z 6-7gb ram? ;)

Dodano po 3 [minuty]:

Takie ilości RAM wykorzysta jedynie... ...grafik komputerowy.
    Masz Photoszop lub CS3? Nawrzucaj mu plików dużych ile wlezie z 7gb :)
  • #21 12742714
    szakal01
    Poziom 9  
    tak tylko zastanawiało mnie dlaczego większe kości nie mogą być jako pierwsze bo wtedy komp się nie uruchamia no i to że jak odpalam grę to zużycie pamięci szybowało pod 98%
    Dzięki za odpowiedzi i poświęcony czas.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z płytą główną Asus P7H57D-V evo, która nie rozpoznaje całej zainstalowanej pamięci RAM (12 GB), a system Windows 7 Professional widzi jedynie 4 GB jako dostępne. Użytkownik posiada cztery kości RAM: dwie 2 GB i dwie 4 GB. Po zainstalowaniu kości 2x4 GB komputer nie uruchamia się, a zmiana ustawienia "Memory Remap Feature" w BIOSie nie przynosi efektów. Użytkownicy sugerują, aby sprawdzić, czy system operacyjny jest 64-bitowy, oraz zwracają uwagę na możliwe problemy z różnymi taktowaniami pamięci RAM. Wskazują również, że system może rezerwować pamięć dla zwiększenia wydajności, a niektóre aplikacje 32-bitowe mogą nie wykorzystywać całej dostępnej pamięci. Użytkownik zauważa, że mimo posiadania 12 GB RAM, podczas uruchamiania gier zużycie pamięci osiąga 98%, co prowadzi do zacinania się gier. W końcu, użytkownik dziękuje za pomoc i wyraża wątpliwości co do działania większych kości RAM.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA