logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

3-fazowy starownik mocy. Od czego zacząć? Gdzie mogę znaleźć informacje?

tovik 14 Mar 2005 13:33 1751 8
REKLAMA
  • #1 1314683
    tovik
    Poziom 11  
    Mam pewien problem.Musze zrobic projekt 3-fazowego starownika mocy (odbiornik polaczony w gwiazde):P=6.5 [kW], cos fi=0,7.Nie wiem nawet od czego zaczac,szukalem w ksiazkach ktore podal nam facet na zajecia ale nic nie znalazlem,tak samo w necie tez niczego konkternego nie znalazlem.Byl bym bardzo wdzieczny gdyby ktos mi w tym pomogl,lub chociaz powiedzial od czego mam zaczac lub gdzie mam tego w necie szukac.
    Z gory dziekuje za pomoc.[/u][/tex][/quote][/code]
  • REKLAMA
  • #2 1314709
    john_t
    Poziom 29  
    Ocena: 89
    Jeśli obdiornikiem ma być to silnik, a sugeruje to cosΦ, to tylko falownik (przewtwornica częstotliwości).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1316191
    jaruśjaruś
    Poziom 18  
    Ocena: 23
    Sterownik mocy jak sama nazwa wskazuje jest to regulator mocy.
    Poprzez zmianę napięcia , a przez to i prądu otrzymujemy ich iloczyn czyli moc. Najprostszy regulator 3-f składa się ze sterowanego (fazowo) mostka Groetz'a bądź w układzie 3T-3D bądź 6T.
  • #4 1316217
    jotu22
    Poziom 21  
    Ocena: 55
    Przy silniku też postawiłbym na falownik. Sterowanie fazowe przy takiej mocy nie ma szans na spełnienie jakichkolwiek norm zakłóceniowych. Będzie siało jak cholera.
  • #5 1316377
    tovik
    Poziom 11  
    Dziekuje bardzo za pomoc,ale niestety nie bardzo mi to pomoglo.Po prostu jetem z tego totalnie zielony i nawet nie wiem jak mam zaczac ten projekt.Byl bym bardzo wdzieczny,gdyby ktos mogl mi podac jakies adresy z tego typu sprawami,lub ewentualnie pomogl lub zrobil taki projekt.Oczywisice za projekt jestem w stanie zaplacic jezeli nie bedzie to zbyt wygorowana cena.W razie czego podaje adres: tovik(_at_)wp.pl
    Z gory dziekuje za pomoc
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 1316992
    john_t
    Poziom 29  
    Ocena: 89
    Czy ma to być opracowanie teoretyczne czy praktycznie działający projekt ? Jeśli to drugie to porywasz się z motyką na słońce. Wiem o czym mówię, sam opracowuję podobny prototyp i zajęło mi już to 2 lata badań prób z użyciem dość drogiego sprzętu pomiarowego. Nie wspomnę o sporej zainwestowanej kasie w testowane elementy. Polskiej literatury na ten temat prawdopodobnie nie znajdziesz (ja nie znalazłem, korzystam z angielskiej). Stopień komplikacji układu (już po optymalizacji) jest porównywalny ze schematem nowego telewizora.
    Jeśli opracowanie teoretyczne to szukaj na Google "3-fazowe przetwornice częstotliwości - falowniki" znajdziesz tam trochę teorii.
  • #7 1317925
    tovik
    Poziom 11  
    Oczywiscie ma to byc tylko i wylacznie opracowanie teoretyczne.Wielkie dzieki za ta cenna podpowiedz.Mam nadzieje ze teraz pojdzie juz latwiej.

Dodano po 33 [minuty]:

Tak w ogole to byl bym w stanie zaplacic za taki projekcik.Niestety ja jestem z tego kompletnie zielony i facet na zajeciach tez nam za bardzo pomagac nie chce i nie mam nikogo kto mogl by mi w tym pomoc.Wiec jezeil ktos by byl chetny na opracowanie tego projektu to prosze i pilny kontakt w tej sprawie na adres tovik(_at_)wp.pl To na prawde bardzo wazne dla mnie i byl bym bardzo wdzieczny.
  • REKLAMA
  • #8 1318220
    qryszard
    Poziom 21  
    Ocena: 76
    Weż jeszcze pod uwagę zapomnianą już metode sterowania przez transduktor.Pracuje jeszcze sporo spawarek trójfazowych z takim sterowaniem.
  • #9 1319280
    napioo
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    sterownik mocy to jedno a falownik to drugie, pierwszy juz ktos wyjasnił natomiast falownik służy do regulacji obrotów silników klatkowych poprzez zmianę czestotliwości napiecia zasilającego. proponuje wyszukac w necie dystrybutorów w/w urzadzen na pewno przyślą materiały wpisz w google falownik albo sterownik mocy w zależności oczym chcesz pisać.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektu 3-fazowego sterownika mocy dla odbiornika połączonego w gwiazdę o mocy 6,5 kW i współczynniku mocy 0,7. Wskazano, że jeśli odbiornikiem jest silnik, to właściwym rozwiązaniem jest zastosowanie falownika (przetwornicy częstotliwości), który reguluje prędkość obrotową poprzez zmianę częstotliwości napięcia zasilającego. Sterownik mocy to regulator mocy działający przez zmianę napięcia i prądu, najprostszy układ to sterowany fazowo mostek Grötza w konfiguracji 3T-3D lub 6T. Jednak sterowanie fazowe przy takiej mocy generuje duże zakłócenia elektromagnetyczne i jest mniej zalecane. Projekt praktyczny jest bardzo skomplikowany i wymaga zaawansowanych badań oraz drogiego sprzętu pomiarowego, a literatura polska jest ograniczona, dlatego zaleca się korzystanie z literatury anglojęzycznej. Dla opracowania teoretycznego polecono wyszukiwanie informacji pod hasłami „3-fazowe przetwornice częstotliwości” lub „falowniki”. Wspomniano także o starszej metodzie sterowania przez transduktor, stosowanej w niektórych spawarkach trójfazowych. Zaleca się również poszukiwanie materiałów u dystrybutorów falowników i sterowników mocy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA