logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie znaleźć części do unitu Olsen Cros Flex z uszkodzoną płytą główną?

jadu 17 Wrz 2013 11:30 3750 14
REKLAMA
  • #1 12745373
    jadu
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam!
    Poszukuję części ,schematu ,lub jakiejkolwiek podpowiedzi gdzie szukać części do tego unitu.
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 12745480
    tolo
    Poziom 35  
    Ocena: 1173
    Witam,
    Jaki jest objaw uszkodzenia, wstaw zdjęcie płyty.

Pozdrawiam,
    tolo
  • REKLAMA
  • #3 12746825
    pietas
    Poziom 14  
    Ocena: 25
    dystrybutor OLSENa
    `medident kraków - marcin bartyzel.

jeśli nie ma - oddaj lekarzowi płyte i pogratuluj kupowania sprzętu za 15 000zł....
  • #4 12746953
    jadu
    Poziom 10  
    Witam!
    Przez nieostrożność zalałem moduł sterujący w stoliku lekarza.
    Zapiszczało, zamrugało jak się później okazało uszkodził się mikrokontroler (gorący) dwa tranzystory TIP 132 i stabilizator 7805 na płycie głównej pod siedzeniem fotela.
    Najchętniej kupiłbym tą płytę.
  • #5 12747012
    pietas
    Poziom 14  
    medident kraków - marcin bartyzel

z tego co kojarzę to tylko on te badziewie sprowadza do PL
  • #6 12747503
    fortronik
    Admin Sprzętu Medycznego
    Ocena: 318
    jadu napisał:
    Witam!
    Przez nieostrożność zalałem moduł sterujący w stoliku lekarza.
    Zapiszczało, zamrugało jak się później okazało uszkodził się mikrokontroler (gorący) dwa tranzystory TIP 132 i stabilizator 7805 na płycie głównej pod siedzeniem fotela.
    Najchętniej kupiłbym tą płytę.

Płyta bardzo prosta i nieskomplikowana. Nie widzę dokładnie opisu układu, ale nie wygląda na mikrokontroler. Druk też jednostronny nie powinno być problemu z jej naprawą. Prawdopodobnie wszystkie elementy są dostępne w większości sklepów z częściami elektronicznymi.
  • #7 12748455
    jadu
    Poziom 10  
    Witam!
    Ten układ to niestety PIC16F628.
    Nie jestem elektronikiem i bardzo chętnie podrzucę komuś kto podjął by się naprawy.
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #8 12751695
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 650
    A jednak mikrokontroler i bez wsadu sie nie obejdzie.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #9 12754799
    fernandosucre
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 204
    Dla czego twierdzicie, że padła kość PIC16F628? Po czym te wnioski? Po temeraturze?
  • #10 12754847
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 650
    Z opisu autora, że się grzeje ponad normę. Ja to tak odbieram.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #11 12755419
    tolo
    Poziom 35  
    Ocena: 1173
    Po pierwsze to trzeba naprawić zasilanie +5V i sprawdzić co się dzieje dalej.
  • #12 12755903
    fernandosucre
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 204
    Tolo nawet nie wiemy czy jest 5V, stąd moje pytanie. Jak można diagnozować usterkę nie mierząc płyty zwłaszcza tak prostej. A grzać się może, bo może być zwarcie w układzie i wcale nie oznacza to uszkodzenia m-kontrolera.
  • REKLAMA
  • #13 12756088
    ptuk
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    jadu,

a osuszyłeś podstawkę pod ukontrolerem? Jeśli nie, to może kropla wody dawać zwarcie. Spróbuj ostrożnie wyjąć i przedmuchać w środku podstawkę. Jeszcze raz przeczyść całą płytę wacikiem z alkoholem, przedmuchaj.

Jak masz możliwość podłączenia do zasilania, sprawdź czy masz zapaloną diodę świecącą LD3, wg oznaczenia powinna pokazywać czy masz wychodzące 5V ze stabilizatora 7805...
  • #14 12771011
    jadu
    Poziom 10  
    Witam!
    Wymieniłem stabilizator 7805, był uszkodzony i dwa tranzystory TIP 132 sterujące siłownikami fotela .Przebite.
    Niestety pełne zwarcie na nóżkach zasilania mikrokontrolera. Napięcie około 3,8V.Wymieniłem mikrokontroler na nowy, oczywiście bez wsadu , napięcie 5V mikrokontroler się nie grzeje.Wszystko wskazuje na to ,że jednak stało się najgorsze.
    Może ktoś ma jakiś pomysł jak temu zaradzić. Fotel uruchomiłem na zastępczym sterowaniu.Niestety pewnych funkcji brak. Od Bartyzela dostałem płytę, niestety inna , inny mikrokontroler inne gniazda przyłączeniowe. Obawiam się ,że nie będą się płyty ze stolika lekarza , asysty i sterownika nożnego widziały.
    Mam pomysł aby podłączyć do tej płyty zasilanie i sterowanie i naciskać poszczególne funkcje , a na wyjściu sprawdzać gdzie się pojawia napięcie. Niestety płyta nie tania , obawa przed uszkodzeniem. Co sądzicie Panowie o takiej próbie.
    Pozdrawiam!
  • #15 12774277
    pietas
    Poziom 14  
    jadu napisał:
    Witam!
    .... Od Bartyzela dostałem płytę, niestety inna , inny mikrokontroler inne gniazda przyłączeniowe.

Pozdrawiam!

Hahaha dlaczego mnie to nie dziwi. Zazwyczaj tak jest , że ktoś , kto nie ma pojęcia o serwisie wysyła nie to co potrzeba.

Może po prostu zapytaj producenta o przesłanie wsadu lub nowej plyty?

P.S. Płyta kosztuje grosze, tylko ktoś ma na niej dobrą marżę :)

Podsumowanie tematu

Temat dotyczy uszkodzonej płyty głównej w unitach Olsen Cros Flex, spowodowanej zalaniem modułu sterującego. Użytkownik poszukuje części oraz schematów. W odpowiedziach wskazano na dystrybutora OLSENa, firmę Medident w Krakowie, jako źródło części. Zidentyfikowano uszkodzenia, w tym mikrokontroler PIC16F628 oraz stabilizator 7805 i tranzystory TIP 132. Sugerowano, że płyta jest prosta w naprawie, a większość elementów jest dostępna w sklepach elektronicznych. Po wymianie uszkodzonych komponentów, użytkownik zauważył, że napięcie na mikrokontrolerze wynosi 3,8V, co sugeruje dalsze problemy. Proponowano testowanie płyty poprzez podłączenie zasilania i sprawdzanie napięcia na wyjściu. Wskazano również na możliwość kontaktu z producentem w celu uzyskania wsadu do mikrokontrolera lub nowej płyty.

Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA