logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Thomson 21MG79CL, problem z załączeniem. Chassis PCB TX91G.

robert123 14 Mar 2005 15:21 4568 20
REKLAMA
  • #1 1314931
    robert123
    Poziom 16  
    Ocena: 25
    Chasiss - oznaczenie z płyty pcb tv: 10540990 PCB TX 91 G EUR IC VERSION.

Wysokie napięcie pojawia się na ułamek sekundy, następnie miga dioda led z częstotl. ok 0.5hz.
    Podstawiałem zamiennik trafopowielacza - FTB EL 136.
    Kondensatory odchylaniu OH sprawdzane, diody na wtórnym powielacza też. Co może być przyczyną. W jaki sposób informowany jest procesor o prawidłowym prądzie WN?
    Dzięki za wszelkie sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 1315272
    darkula
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam, na wstępie jak byś mógł podać jakie chassi w twoim TV. Obmierz sobie gałęzie na wtórnej stronie trafopowielacza, czy któraś nie jest przywarta no i oczywiście zimne luty.
  • #3 1317138
    robert123
    Poziom 16  
    Zimne luty były przy końcówce mocy OV, na wtórnej stronie trafopowielacza nie ma zwarcia (2 napięcia).Wrócę do starego trafo powielacza bo mam wątpliwości co do odpowiednika.
    W którym miejscu znajdę nr chassis?
    Pozdrawiam.
  • #4 1317260
    darkula
    Poziom 13  
    Nr chassi powinien być na tylnej obudowie wraz z modelem TV (TX....lub ICC...)

Pozdrawiam i czekam.
  • #5 1318721
    grześ68
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    miganie diody informuje o włączonym trybie zabezpieczenia przed dziećmi należy włączyć otv z pilota
  • REKLAMA
  • #6 1322937
    robert123
    Poziom 16  
    OK. Fakt tv zareagował na nieoryginalnego pilota (od innego niższego modelu) - oryginalny nieistnieje. Jedyna zmiana jaka zaszła to dioda led nie miga już na czerwono - świeci cały czas. TV nie reaguje na klawiaturkę lokalną i na nieoryginalny pilot. Szukam oryginału pilota.
    Procek dostaje 5V, przebieg na kwarcu ok. Po wyjęciu eepromu zachowuje się tak samo - led na czerwono i brak reakcji.

Pytanie czy procesor tego modelu TV zaprogramuje nowy czysty eeprom nastawami zerowymi i umożliwi to załączenie TV?
    Dzięki za sugestie.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 1323026
    dbak
    Poziom 17  
    Oryginalny pilot do tego modelu RCT 3003 , w poltronicu za 25 zł
  • #8 1323137
    zzhop
    Poziom 15  
    TX 91 powinieneś w pierwszej kolejności wymienić pamięć najlepiej zapisaną nowym wsadem i potem tylko drobne korekty pionu w trybie serw. Niejestem teraz pewien ale wydaje mi się ze w tym tv można założyć czystą i tv powinien załączyć sie do menu serwisowego ale ja zawsze stosuję pierwszą metodę.
  • REKLAMA
  • #9 1323286
    robert123
    Poziom 16  
    Skąd wziąść ewentualny wsad eepromu???
    Jutro spróbuję z nowym 24C04
  • #11 1324917
    grześ68
    Poziom 16  
    można założyć czysty eeprom a reszte ustawić w trybie serwisowym
  • #12 1325422
    robert123
    Poziom 16  
    Niestety z czystą pamięcią eeprom TV nie chce wystartować.Na sda i scl cały czas widoczna jest transmisja. Spróbuję wstawić eeprom z wsadem.
    Po potraktowaniu tv nieoryginalnym pilotem przestało załączać się na ułamek sekundy WN zaraz po włączeniu i led już nie miga.

Pozdrawiam.
  • #13 1325535
    zustoo
    Poziom 18  
    a próbowałeś podstawić pion TDA1771-często tak się odbiornik zachowuje przy uszkodzonym tym ic
  • #14 1325718
    robert123
    Poziom 16  
    Nie próbowałem podstawiać ic pionu, ale faktycznie były przy nim zimne luty.
    Spróbuję jeszcze z tym wsadem do eepromu w dalszej kolejności podstawię ic pion. Pozdrawiam.
  • #15 1340547
    robert123
    Poziom 16  
    Niestety, po załadowaniu wsadu z bazy elektrody, do nowej eepromki, tv nie startuje. Szukam tv sprawnego do podmiany eeprom i procka.

IC pionu nie będę podstawiał bo tv nie załącza odchylania i nie testuje obecności impulsów V. Nadal stawiam na eeprom.

Pytanie: czy po załączeniu do sieci (włącznikiem sieciowym) tv od razu startuje czy trzeba wcisnąć jeden z swiczy przeł. programów w celu wystartowania.

Dzięki za wszystkie sugestie.
  • #16 1344088
    darkula
    Poziom 13  
    Jak masz trochę cierpliwości to jeszcze powalcz z tą pamięcią bo to dobry trop, miałem ostatnio w takim chassi problem z wsadem do eeproma i skończyło się na tym, że linijka po linijce poprawiałem go bo żaden wsad z elektrody nie podeszedł w 100%. Zamiast 24c04 można wsadzić 24c08, 24c16 odpowiednio zaprogramowanego.

Pozdrawiam.

Dodano po 9 [minuty]:

Ten TV po wyłączeniu pilotem musi być włączany pilotem lub swiczem, a sam jestem ciekaw w jaki sposób wejść w nim w tryb serwisowy? Może koledzy zdradzą tą tajemnicę.
  • #17 1406636
    jadokimi
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    witam.
    Czy bedzie kontynuowny ten post bo nieche zakładac nowego bo uszkodzenia jak wyżej sa takie same jak mam teraz w thomsonie z chassi tx91g .nie wymieniałem jeszce epromu ale zrobie to dzisiaj ale na czysty bo nie mam programatora .Wiec jak wejsc w tryb serwisowy ?.W moim tv mierzac napiecia na epromie X24c04 i procesorze ST 9193J1B i na ic (ir02)TDA8139 napiecie 13 v zasilajace ir02 pin1,2 zaraz po załaczeniu jest 13v ale po paru secunadch jak nastapi próba startu wysokiego i dioda na chwilie zaswieci na zielono i wraca na czerwony ciagły ,napiecie to spada do 10v a napiecia na pin9 jest 5v ana pin 8 jest 9v.Napiecia na wyjsciu z przetwornicy sa 13(do chwilipróby startu) 22 i 130Ub+(na schemacie 114) Tv na poczatku nie działał na pilota (piolt sprawny)i przestał sie załaczac .wymieniłem tda1771 miał zwarcie na9 pinie od masy ale to nie zmieniło zachowania .Prosze pomoc.
  • #18 1412898
    jarkuz
    Poziom 24  
    Ocena: 57
    AKTYWACJA MENU INSTALACYJNEGO:
    Nacisnąć przycisk [ PR- ] i nie zwalniając go włączyć odbiornik wyłącznikiem sieciowym lub nacisnąć przycisk [ INSTALL ].

AKTYWACJA TRYBU SERWISOWEGO:
    Odbiornik przełączyć w stan standby, wyłączyć odbiornik wyłącznikiem sieciowym i odczekać aż zgaśnie dioda sygnalizacyjna. Następnie nacisnąć przycisk [ NIEBIESKI ] (VT) na pilocie i nie zwalniając go włączyć odbiornik wyłącznikiem sieciowym.

DEAKTYWACJA TRYBU PRODUKCYJNEGO:
    Nacisnąć na klawiaturze lokalnej przyciski [ VOL+ ], [ VOL- ] i jednocześnie włączyć odbiornik wyłącznikiem sieciowym.

AKTYWACJA TRYBU HOTELOWEGO:
    Odbiornik przełączyć w stan standby i wyłączyć wyłącznikiem sieciowym. Następnie trzymając naciśnięty przycisk [ STANDBY ] na pilocie włączyć odbiornik wyłącznikiem sieciowym.

AKTYWACJA BLOKADY RODZICIELSKIEJ:
    Przez kilka sekund trzymać wciśnięty przycisk [ STANDBY ].

Zaleca się po wymianie układu pamięci IR03 X24C04 przylutowanie dodatkowego kondensatora elektrolitycznego 47µF/16V pomiędzy zworę JR11 (okładzina dodatnia) a blachę ekranującą mikroprocesor (okładzina ujemna).
  • #19 1414592
    stasio9
    Poziom 11  
    Ja na twoim miejscu posłuchałbym kolegi Zustoo i podmieniłbym ten pion .Przy uszkodzeniu blokuje załączanie wysokiego, wylutuj diode o ile dobrze pamietam DF 22 zaraz obok trafopowielacza i sprawdz czy wystartuje jesli tak to układ pionu jest do wymiany
  • #20 1415082
    jadokimi
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Dziekuje za odpowiedzi .Pion juz podmieniłem i sprawdzałem diode wysokie dalej nie startuje .Spróbuje tych opcji co podaje jarkuz chociaz ten tv nie reagował na piolta i to była pierwsza jego ustreka.
    CD
    Wymieniłem jeszcze raz pion i wysokie startuje wiec pozosaje brak reakcji na piolta .Sprawdzałem impulsy z piolta i dochodza do procesra na pin 36 IR ale brak jakiejkolwieg reakcji .Po podmianie pamieci jest tak samo .przy braku pamieci tv wcale nie startuje .Nie moge wejsc w tryb serwisowy bo nie ma reakcji na vt z piolta . Z funckji na przyciskach jest vol +,- i Prog +, - i one dizałaja normalnie ale przy ich uzyciu nie mozna wejsc w tryb serwisowy.Co moze byc przyczyna takiego stanu .Pozostaje chyba tylko procesor ST9293J9B1/JAC TX91RS20.Prosze o podpowiedzi.
    cd
    jaka jest różnica miedzy układem ST9293J9B1/JAC a układem ST9293J9B1/JAT i czy można włożyć jeden za drugi.
    czyżby nikt nie znał tych układów.Prosze o pomoc
  • #21 1987948
    robert123
    Poziom 16  
    Ok,usterka została usunięta.TV po potraktowaniu nieoryginalnym pilotem ożył lecz w tym samym momencie uszkodził się rezystor bezp. na zasilaniu drivera odchylania OH. To wprowadziło mnie w błąd. Oryginalna pamięć eeprom (z oryg. wsadem) okazała się być sprawną.
    Przyczyna usterki: załączony tryb hotelowy, brak oryg. pilota, uszkodzenie zasilania drivera oh.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył telewizora Thomson 21MG79CL z chassis PCB TX91G, gdzie wysokie napięcie pojawiało się tylko na ułamek sekundy, a dioda LED migała z częstotliwością około 0,5 Hz. Sprawdzono i wymieniono trafopowielacz (FTB EL 136), kondensatory odchylania OH oraz diody na wtórnym powielacza, bez poprawy. Zdiagnozowano zimne luty przy końcówce mocy OV oraz podejrzenie uszkodzenia pamięci EEPROM (X24C04) i procesora ST9293J9B1/JAC. Próby z czystą pamięcią EEPROM nie pozwalały na uruchomienie TV, a oryginalny wsad EEPROM był trudny do zdobycia. Wskazano na konieczność wgrania odpowiedniego wsadu i ewentualnej wymiany układu pionu (TDA1771), który mógł blokować załączanie wysokiego napięcia. Problem z brakiem reakcji na pilota rozwiązano poprzez użycie oryginalnego pilota RCT 3003. Ostatecznie usterka została usunięta – przyczyną był aktywowany tryb hotelowy, brak oryginalnego pilota oraz uszkodzenie rezystora zabezpieczającego zasilanie drivera odchylania OH. Podano również instrukcje wejścia w tryb serwisowy i instalacyjny dla chassis TX91G.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA