logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SUB do kina. Czy warto w to inwestować? Czy można kupić coś lepszego?

p@vlo 14 Mar 2005 15:46 1800 14
REKLAMA
  • #1 1314989
    p@vlo
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    "Glosnik Alpharda SW1203Z Subwoofer pasywny na tym głośniku mogę wykonać za 270-280 zł. Sub aktywny to 270 zł + 320 zł wzmacniacz (200W-STK4050) z zasilaczem i filtrem. Jak widać sam wzmacniacz jest sporo droższy od suba, największy jest koszt transformatora i kondensatorów filtrujących, jednak parametry ma super."
    co o tym myslicie czy warto?? ja sie na tym specjalnie nie znam :( czy za taka kase mozna dostac cos lepszego?? czy firmowy sub na mniejszym glosniku bedzie gral lepiej?? reszta sprzetu to yamaha rx-v450 (stare cos ala altusy i 2 mniejsze glosniki tez stare); jakis poradnij jak zrobic suba w pdfie tez mile widziany
    pozdro
  • REKLAMA
  • #2 1315012
    ZoLT
    Poziom 17  
    Nie bierz nic z alpierdem!

Tanszy sub bo lipny sub - tylko dlatego. Sub moze byc 10 razy drozszy od wzmaka, duzo zalezy od glosnika bo sam glosnik mozesz za 1000 zl, ale jakbys mial Ty robic sam suba to juz rob na STXie a firmowy na mniejszym glosniku mysle ze zagra lepiej niz na alpierdzie. Wszystko zalezy co to za sub i na jakim glosniku.
  • #3 1315165
    nfsking
    Poziom 24  
    Ocena: 7
    ten model alpiarda jest do bani(stanowczo odradzam), poza tym ktos niezle sobie liczy za wykonanie, chyba ze bedzie w fornirze i z mdfu.

jesli wzmak aktywny do suba na tym stk jesli jest dobrze wykonany to za tą kase moze byc.
  • REKLAMA
  • #4 1317027
    p@vlo
    Poziom 17  
    no dobra .. a jezeli qpie sam wzmak (bo jak dla mnie to najciezszy el. do wykonania samodzielnie)jaki glosnik i jaka obudowe polecicie obudowe dam rade zrobic sam ale z tego co sie mi wiadomo to qpa obliczen jest a wolalbym nie pokopac i wywalic kasy w bloto co do alphardow to mnie przekonaliscie poczytlem i rzeczywiscie fajna maja opinie:( pozdrawiam i dzieki za posty
  • #5 1317192
    Logan
    Poziom 30  
    Ocena: 121
    Podstawowa sprawa to ile kasy mozesz na to przeznaczyc, w jakim pomieszczeniu ma grac i jakiego efektu oczekujesz. :F
  • #6 1317400
    p@vlo
    Poziom 17  
    no do 1k zl pomieszczenie to pokoj w bloku.
  • REKLAMA
  • #7 1317438
    Logan
    Poziom 30  
    Ocena: 121
    p@vlo napisał:
    no do 1k zl pomieszczenie to pokoj w bloku.

Mialem na mysli wielkosc pomieszczenia :> 1k zl na sam glosnik ? Sub ma byc do kina czy do muzy ? Imprezy wchodza w gre ? :)
  • #8 1317861
    p@vlo
    Poziom 17  
    :) no raczej nie 1000zl na calosc!! ale to max sub ma byc do muzy i filmow, imprezy .. raczej tylko w pokoju jakies domowki, ale blokiem moze zatrzasc :P wymiary pomieszczenia... :/ podam jutro
  • #9 1321801
    ar2rek.w
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    http://www.mivoc.pl/?lang=pl&str=1&mka=3&his=3&kat=189&pid=35&img=2&par=1

trudno przekonac ludzi do tych glosnikow ale ja i jeszcze kilka osob z tego forum juz sprobowali tej firmy. super glosniczki, wykonanie na medal, parametry i jakosc dzwieku naprawde na wysokim poziomie!
    skrzynka 45litrow +stk4050V zrobia impreze w calym bloku, a podczas filmow bass bedzie wprowadzal w wibracje caly dom!
  • #10 1321859
    piapia
    Poziom 24  
    Ocena: 23
    Wlasnie dzisiaj kupilem JL Audio 10W0.
    Jak dotychczas jest to najlepszy basowy glosnik jaki miałem - abylo tego sporo - AR, Visaton, Fostex przez Tonsila do Magnata.
    Wszystkie je bije na głowe.
    Kupilem wersje 8Ohm (125W RMS).
    W tej chwili mam go w obudowie 40litrow - testuje.
    Jestem pod wrazeniem wytrzymalosci mechanicznej tego glosnika. Mimo duzych wychyleń membrany (ciśnienie aż w uszach boli ;-)) nie ma mowy o zniekształceniach, charczeniu czy uderzaniu cewki!
    Jak narazie to mój ulubieniec ;-)
    Przy odpowiedniej aplikacji w kinie domowym (bo chce go tak zestroić, ale w tej chwili nie mam odpowiedniego BR) jest idalny.

Jezeli do 1k zł to polecam z czystym sumieniem!

pozdrawiam
  • #11 1322558
    p@vlo
    Poziom 17  
    pokoj 5x3

a co do tych glosnikow to koszt budowy suba wyniesie kolo 1k zl a czy za ta cene mozna kupic cos co bedzie lepiej gralo .. inaczej ..czy warto robic samemu???
  • #12 1322664
    coolombo
    Poziom 29  
    Ocena: 59
    ar2rek.w napisał:
    http://www.mivoc.pl/?lang=pl&str=1&mka=3&his=3&kat=189&pid=35&img=2&par=1

trudno przekonac ludzi do tych glosnikow ale ja i jeszcze kilka osob z tego forum juz sprobowali tej firmy. super glosniczki, wykonanie na medal, parametry i jakosc dzwieku naprawde na wysokim poziomie!
    skrzynka 45litrow +stk4050V zrobia impreze w calym bloku, a podczas filmow bass bedzie wprowadzal w wibracje caly dom!

Popieram przedmówce ;) mam takie cudo w domu w 12m²+wzmak 300WRMS i robi niezłą rozpierduchę i do tego gra a nie buczy ;)
  • REKLAMA
  • #13 1323075
    p@vlo
    Poziom 17  
    mowicie Panowie ze ten glosniczek wart jest tych pieniedzy ktore kosztuje .. a ten o ktorym mowi piapia?? co o nim myslicie?? jestem poczatkujacy w te klocki moglbym prosic schemat (najlepiej taki lopatologiczny) wzmaka o ktorym mowicie i przyblizony koszt budowy chcilbym zabrac sie za zrobienie wzmaka w 1 kolejnosci .. . potem zawsze mozna cos do niego podpiac ... 300rms :] powiadasz
  • #14 1323447
    coolombo
    Poziom 29  
    Ocena: 59
    Zaaplikuj tego BSW124II w budzie 50L BR@35Hz rura br fi=10cm dł=30cm , jeżeli to twój pierwszy projekt to szczena opadnie ci do podłogi jak usłyszysz jak to gra, potrafi już zatrząść pokojem na badziewnym TDA7294, ale swoje oblicze pokazuje dopiero na wzmaku min.200W , głosnik zależnie od rodzaju muzyki gra i miękko i twardo czyli tak jak powinien grac dobry głosnik, w kinie wszelkiego rodzaju trzęsienia,wybuchy etc. odczuwa sie wyśmienicie ;-)
  • #15 1323484
    p@vlo
    Poziom 17  
    200W-STK4050... jak sie za to zabrac troszke mi zal kasy na ksiazki :P wole pdfy ale na necie nic nie wykopalem jeszcze wiec pomoc mile widziana

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy opłacalności budowy subwoofera pasywnego na głośniku Alphard SW1203Z w porównaniu do subwoofera aktywnego z wzmacniaczem STK4050 (200W). Użytkownicy odradzają głośniki Alphard ze względu na niską jakość i sugerują wybór lepszych modeli, np. STX lub firmowych subwooferów na mniejszych głośnikach, które mogą lepiej zagrać. Koszt budowy subwoofera z dobrym głośnikiem i wzmacniaczem oscyluje wokół 1000 zł. Wskazano, że do pokoju 5x3 m i budżetu do 1000 zł warto rozważyć głośniki Mivoc BSW124II w obudowie BR 45-50 litrów z wzmacniaczem STK4050 lub TDA7294. Polecano także głośnik JL Audio 10W0 8 Ohm (125W RMS) jako bardzo dobry wybór do kina domowego i muzyki, wyróżniający się wysoką wytrzymałością mechaniczną i jakością basu. Podkreślono, że wzmacniacz jest najtrudniejszym elementem do samodzielnej budowy, dlatego poszukiwane są proste schematy i porady w formacie PDF. Wskazano, że subwoofer ma służyć głównie do muzyki i filmów w warunkach domowych, bez dużych imprez.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA