logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz nie reaguje. Dioda pali się gdy za usterkę odpowiadają tranzystory?

danek16 14 Mar 2005 17:49 1752 7
REKLAMA
  • #1 1315296
    danek16
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Witam ! mam taki wzmacniacz jak na załączonym foto. Chodzi o to ze wogule nie reaguje. jak by była wina tranzystorów końcowych to by dioda sie paliła? czy ktoś sie z tym spotkał?
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Wzmacniacz nie reaguje. Dioda pali się gdy za usterkę odpowiadają tranzystory? wzmak1.jpg (578.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wzmacniacz nie reaguje. Dioda pali się gdy za usterkę odpowiadają tranzystory? wzmak.jpg (313.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 1315322
    TYTUS...
    Poziom 32  
    Ocena: 144
    Śmieszny jesteś danek!!!! Chcesz pomocy a za ściągnięcie plików żądasz punktów. Dlaczego ktoś ma za to oddawać swoje punkty jeśli to ty chcesz pomocy???
  • REKLAMA
  • #3 1315481
    danek16
    Poziom 15  
    no to powiedz mi wreszcie jak wstawic plik zeby niebrac oplaty.??????????? wpisalem 0,01 tak jak bylo tam napisane....chyba ze ja czegos nie rozumiem
  • #4 1322211
    danek16
    Poziom 15  
    Ale nikt by mi niemogł pomoc????????nikt sie z czyms taim nie spotkal?
    CZy jak poszly tranzystory z koncowki mocy to nic nie bedzie dzialac?,, bo niepali się dioda na wzmaku, sgnalizujaca czy jest on włączony czy nie. czy t moze byc wina tych tranzystorów? Musze je wszsytkie wylutować i sprawdzic czy jest jakis inny sposob na sprawdzanie t? pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 1323234
    TYTUS...
    Poziom 32  
    Ocena: 144
    Przyczyn tego że niepali się dioda może być wiele np zwarcie na tych tranzystorach. Niestety sam musisz stwierdzić co masz uszkodzone, tutaj nikt jasnowidzem nie jest. Nie napisałes kiedy sie popsuł i w jakiej okolicznościach.

Ps. Napisz skąd jesteś to może jakaś dobra dusza zaoferuje Ci pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 1323431
    benwoj
    Poziom 2  
    Nie nerwowo . Myślę że napięcia i bezpieczniki posprawdzałeś . Jeśli wszystko ok to załącz na wejściu sygnał i sprawdz czy masz na wejsciu na konćówkę a potem martw się o koncówkę
  • #7 1323510
    inokris
    Poziom 19  
    Ocena: 29
    Z twojego pisu wynika że masz gdzieś zwarcie lub przerwę. Jeśli mowa o tranzystorach końcowych to możesz je pomieżyc miernikiem w układzi jeśli nie maja zwarcia to musisz je wylutować. Podaj więcej informacji np. czy jest napięcie zasilania tych tranzystorów , z jakiego urządzenia tą końcówkę zasilasz?
  • #8 1323957
    danek16
    Poziom 15  
    do zasilania podłączam akumulator od wiertarki(calego wzmaka nie samej koncowki) tranzystory w ukladzie wszedzie maja jakis opor wiec zeby je sprawdzic to bym musial je wszystie wylutowywac. gdzie mam posprawdzac te napięcia??po podlaczeniu wzmaka do akumulatora bierze on przez chwile prąd, laduje kondesatory a potem juz go niebierze wogule.

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz nie reaguje, a dioda sygnalizująca włączenie się nie świeci. Pytanie dotyczy tego, czy uszkodzone tranzystory końcowe mogą powodować brak reakcji wzmacniacza i czy w takim przypadku dioda powinna się palić. Możliwe przyczyny braku świecenia diody to zwarcie lub przerwa w tranzystorach końcowych. Zaleca się sprawdzenie napięć zasilających tranzystory oraz pomiar ich rezystancji miernikiem, jednak w układzie mogą wykazywać opór, co wymaga ich wylutowania do dokładnej diagnostyki. Po podłączeniu zasilania (akumulator od wiertarki) wzmacniacz pobiera prąd chwilowo, ładując kondensatory, a następnie przestaje pobierać prąd. Sugerowane jest podłączenie sygnału na wejściu i pomiar obecności sygnału na końcówce mocy przed dalszą diagnostyką tranzystorów. Brak informacji o modelu wzmacniacza i okolicznościach awarii utrudnia precyzyjną diagnozę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA