logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

STM32 - Wybór dużego, wytrzymałego wyświetlacza graficznego do projektu

qscgu 21 Wrz 2013 16:45 2550 6
  • #1 12761500
    qscgu
    Poziom 34  
    Ocena: 50
    Witam

Szukam porady doświadczonych w tych tematach kolegów.

Mianowicie do projektu klient chce uzyskać maksymalnie duży wyświetlacz w granicach rozsądku cenowego i przy zachowaniu łatwości obsługi oraz ma być wytrzymały. Tak żeby nie dało się go uszkodzić łatwo (co ma leżeć w kwestii obudowy ale jak się znajdzie wyświetlacz z obudową to ona właśnie musi być wytrzymała).

Robiliśmy popularne wyświetlacze 3.2 cala na sterowniku HX8347 ale zastanawiam się nad jakąś alternatywą... Widziałem przykładowo monitorki samochodowe z możliwością podłączenia pod Composite Video w przyzwoitej cenie i nawet sensownej rozdzielczości np taki 3.5 cala kosztuje ok 15 dolarów z rozdzielczością 640x400

Posiada już nawet obudowę więc i to by odpadło od kosztów produkcji - tylko zaś czy ta obudowa jest wytrzymała?

Czy jest może jeszcze jakaś alternatywa? Wolałbym uniknąć kupowania ARMA9 bo to by był strzał do muchy z armaty. Na wyświetlaczu miałyby się pojawiać obrazki animowane oraz dane mierzone przez inny procesor. Chciałbym też uniknąć kupowania kontrolera i projektowaniu płytki pod "goły wyświetlacz".

Ostatecznie chciałbym, żeby to było kompatybilne z STMami M3 ewentualnie M4, żeby się w zaawansowane rdzenie nie pakować.

Proszę o porady w tej dziedzinie. Nie wiem czy to odpowiedni dział ale wydawał mi się taki ze względu na konieczność współpracy z STMem. Z góry dzięki.
  • #2 12761541
    tadzik85
    Poziom 38  
    Ocena: 16
    LPC18xx 178x z wbudowanym kontrolerem LCD?
    i ich odpowiedniki M4?

W stm to nowość
  • #3 12761611
    nsvinc
    Poziom 35  
    Ocena: 88
    To jest kwestia kosztów. Ampire (sprzedawany przez firme Gamma z wawy) ma w ofercie sporo dużych wyświetlaczy z wbudowanymi kontrolerami. Sam zakupiłem jakis dluzszy czas temu wyswietlacze 4.3'' 480xRGBx272, za kilkadziesiąt zł od sztuki, który bez problemu popędzam z STM32F1 uzyskując nawet przyzwoitą płynność. Myślę ze STM32F4+FSMC da ci bardzo ładne mozliwości wyswietlania dynamicznego a'la smartfon.
    Popytaj u dystrybutora.

Zawsze możesz tez pchać się w OLEDy - tutaj proponuję pogadać z firmą GLYN.

Co do wytrzymałości - to naprawde jest kwestia skrzynki, nie wyswietlacza. Jeśli to urządzenie ma być do rzucania o ścianę, zamocowanie wyświetlacza w skrzynce musi być bardzo dobrze przemyslane (front -> guma -> wyswietlacz -> guma -> ramka mocująca wyświetlacz do frontu).
    Poza tym, niezależnie od tego, jak cudownie zamontujesz wyswietlacz, sama matryca może się poddać przy pewnych przyspieszeniach. Nie sądzę żeby jakikolwiek wyswietlacz ogolnego zastosowania wytrzymał więcej niż kilkanaście g. A wyświetlacz siłą rzeczy musi być za szybką; standardowo matryce mozesz łatwo uszkodzić nawet nie-za-mocno uderzając ołówkiem.

Jeśli potrzebujesz wyswietlacz przemysłowy (a taki na pewno wielokrotnie wytrzyma rzut o ścianę lub nawet łupnięcie w matrycę) to mogę podpowiedziec firmę IDS - pytaj o matryce Sharpa. Jednak ceny mogę lekko przerazić i najpewniej zrobią to ;] Wtedy tez w wiekszosci przypadków będziesz potrzebować oddzielny kontroler typu S1D13513.
  • #4 12761867
    qscgu
    Poziom 34  
    Inne army również dadzą radę. Rzucę okiem na te LPC, dzięki tadzik85. Tak w ogóle to nie ma stmów z wbudowanym kontrolerem?

Cytat:
    Co do wytrzymałości

Wytrzymałość mam na myśli styczność z wieloma ludźmi z których co niektórzy chcieliby go jakoś uszkodzić. O rzucaniu nie ma mowy, będzie zamontowany na stałe. Dlatego najlepsza byłaby aluminiowa obudowa z szybką może nawet hartowaną.

Natomiast co do wytrzymałości to mówiłem o tych monitorkach z obudową za 15 dolarów.
  • #5 12761985
    tadzik85
    Poziom 38  
    Ocena: 16
    qscgu napisał:
    Tak w ogóle to nie ma stmów z wbudowanym kontrolerem?

Są w fazie rozwoju
  • #6 12764418
    qscgu
    Poziom 34  
    Czyli pozostaje mi jednak opcja którą chciałem zrobić na samym początku tzn wyświetlacz z kontrolerem.
    To trochę mimo wszystko droga opcja ponieważ do tego trzeba doliczyć obudowę i jej obróbkę tzn wstawienie szybki, wiercenie dziur i montaż.

Dajmy na to na http://www.aliexpress.com/
    http://www.aliexpress.com/item/Free-shipping-...nt-Board-USB-Cable-CD-ROM-High/560100471.html
    Myślę, że nie bardzo da się z czymś takim konkurować jeśli chodzi o cenę. Ceny samych wyświetlaczy 3.2 są zbliżone do 10 dolarów co daje ok 30zł, za płytkę gotową wychodzi zatem około 100zł z procesorem itp itd.

Także suma summarum nie ratuje mnie uC który ma wbudowany sterownik.
  • #7 12769855
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wyboru dużego, wytrzymałego wyświetlacza graficznego do projektu opartego na STM32. Użytkownik poszukiwał alternatyw dla popularnych wyświetlaczy 3.2 cala z kontrolerem HX8347, zwracając uwagę na kwestie kosztów oraz wytrzymałości obudowy. Uczestnicy sugerowali różne opcje, w tym wyświetlacze Ampire z wbudowanymi kontrolerami oraz OLED-y, podkreślając, że wytrzymałość wyświetlacza zależy głównie od konstrukcji obudowy. Wskazano również na dostępność tanich modułów wyświetlaczy na platformach takich jak Aliexpress, co może być korzystne z punktu widzenia kosztów. Zauważono, że dla większych wyświetlaczy, takich jak 30 cali, poszukiwania odpowiednich kontrolerów mogą być nieefektywne, a gotowe moduły mogą być bardziej opłacalne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA