logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór płyty ARM STM32 - na co zwrócić uwagę przy zakupie?

misiupan 09 Lis 2010 03:22 4680 19
REKLAMA
  • #1 8720601
    misiupan
    Poziom 35  
    Ocena: 441
    Witajcie, na wstępie powiem że w tym kierunku nie mam doświadczenia i dla tego też chciałem zapytać w którą płytę z poniższych najkorzystniej zainwestować.
    Przejrzałem kilkanaście aukcji i nie mogę się zdecydować, jedne mają mniejszy wyświetlacz inne większy, znowu jedna płyta ma więcej gniazd, inna ma mniej.
    Na jednej taki procesor, na kolejnej inny. Kolejne płyty mają dodatkowe układy współpracujące z cpu, inne tego nie mają.
    Najchętniej wysłuchałbym opinii osoby posiadającej którąś wersję płyty, opinie o niej, wady.
    Link1
    Link2
    Link3
    Link4
    Link5
    Link6
    Link7
    Link8
    Chciałbym zakupić płytę która jest najbardziej rozwojowa,a nie taką która ładnie wygląda. Wiem że zastosowane w obwodzie procesora układy mają wpływ na możliwości danej płyty? Ram, rom itp?
  • REKLAMA
  • #2 8743913
    pawelko111
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Kup sobie na ebay stm32 z tft, sam długo walczyłem w tym problemem co wybrać? jak zacząć przesiadkę na arm'y z avr?.
    Jedyne co, to brakuje na płytce ethernetu, ale cena jest super moim zdaniem.
    Moduł ethernetu można dokupić osobno. A pozatym moim zdaniem, na początek wystarczy.
    Wybór był właśnie na stm32 oczywiście, po długiej lekturze elektrody, google, w poszukiwaniu przykładów. No i pierwszy program i całe środowisko masz na stronie Frediego.
    Ja książkę Mikrokontrolery STM32 w praktyce już zamówiłem , czekam na płytę STM32 oraz jakaś podróbkę Jlinka z Hongkongu jak przyjdzie i zaczynam start.
  • #4 8747430
    naelektryzowany
    Poziom 17  
    JA też mam podobny problem. Zastanawiam się nad:
    http://cgi.ebay.pl/STM32F103RBT6-development-...lectrical_Equipment_Tools&hash=item1c16b91fb6
    http://cgi.ebay.pl/STM32-Development-Board-ST...573?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2c557f3725
    http://cgi.ebay.pl/STM32F103ZET6-development-...lectrical_Equipment_Tools&hash=item1c16b91fba

Początkowo chciałem zamówić prostą płytkę z kamami za 49zł ale te ceny zz ebaya są bardzo dobre tylko jednego nie mogę zrozumieć "BEZPŁATNA wysyłka" czyli płacę tylko tyle ile jest napisane w aukcji + ewentualne cło?
    Kawałek z Chin do Polski jest i przesyłka nie jest zapewne tania.
  • REKLAMA
  • #6 8779089
    bartek.kling
    Poziom 11  
    Mógłby się ktoś wypowiedzieć na temat płytki wspomnianej w poście wyżej? Też jestem zainteresowany jej kupnem.
  • #7 8812911
    Pawel1812
    Poziom 26  
    Ocena: 265
    Zależy czego potrzebujesz. Jeśli potrzebujesz gołej płytki z wyprowadzonymi wszystkimi pinami to ta płytka jest dla Ciebie. Jeśli chcesz płytki na której możesz od razu zacząć pracę z wyświetlaczem kartą SD itp to musisz kupić coś droższego. Moim zdaniem dla zapoznania się z rodzina STM32 i zdecydowania czy to jest to jest to najtańszy i najlepszy sposób gdyż nie trzeba kupić dodatkowego programatora.
  • #8 8812979
    bartek.kling
    Poziom 11  
    Dzięki za odpowiedź:)
    Zamierzam tą płytkę wykorzystać do budowy hexapoda. Początkową chciałem skorzystać z jakiejś lepszej Atmegi, ale doszedłem do wniosku, że przy okazji można by nauczyć się programować ARMY:)

A jakoś nie przekonuje mnie miganie diodkami na gotowej płytce...
  • REKLAMA
  • #9 8813215
    MirekCz
    Poziom 35  
    Ocena: 62
    Bartek:Mam tą płytkę stm32discovery i działa ok. Programator/Debugger w połączeniu z Keil'em jest bardzo przyjemny.
    Jak będziesz potrzebował sterowniki serw do heksapoda to niedługo (2 tyg.) będę miał w ofercie sklepu dla 6 i 18 serw.
  • #10 8816398
    elmariaczi
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    a jakie środowisko użyć do takiej płytki na start?
  • #11 8816856
    Pawel1812
    Poziom 26  
    Programator St-Link zintegrowany z ta płytką obsługuje między innymi środowisko Keil, możliwe jest bezproblemowe i intuicyjne debugowanie programu za pomocą tego środowiska i programatora. Warto na start użyć Keila aby się nie zniechęcić ustawieniami itp.
    Biblioteki ST są min. pod to środowisko pisane, podobnie jak książka Mikrokontrolery STM32 w praktyce.
  • #12 8816866
    elmariaczi
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Tylko, że ten Keil z tego co widzę jest płatny tak ?
  • #13 8817067
    Pawel1812
    Poziom 26  
    Tak, ale wersja demo jest bezpłatna.
    Czy planujesz uruchamiać na STM32 komercyjny projekt, w swojej firmie, gdzie musiałbyś kupić licencję? Czy planujesz uruchamiać projekt dla siebie?

Polecam Keila ze względu na wsparcie oraz bardzo intuicyjny interfejs debuggera oraz prostą konfigurację abyś bezboleśnie zaczął pisać własne programy, a nie zniechęcił się kłopotami przy konfiguracji bezpłatnego środowiska. Jak przejdziesz pierwszy etap to sam świadomie zdecydujesz jakie środowisko ci odpowiada.
  • #14 8839969
    profesorek_96
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    Jak mogę nauczyć się programować STM32VLDISCOVERY?
  • #15 8840067
    Pawel1812
    Poziom 26  
    Na początek polecam książkę Mikrokontrolery STM32 w praktyce, po jej przeczytaniu na pewno uda się uruchomić kilka projektów a od tego już krok do własnych aplikacji.
  • REKLAMA
  • #16 8840169
    profesorek_96
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    Mam ją. Jak polecacie czytać czy siąść i całą przeczytać na sucho czy może krok po kroku wykonywać wszystkie wskazówki?
  • #17 8840225
    Pawel1812
    Poziom 26  
    Rozpoczynać od czytania od podstaw i w miarę czytania uruchamianić proste aplikacje z przyciskiem, diodą i wyświetlaczem próbując je modyfikować i debuggować.
    Następnie przechodzić do rozdziałów z projektami bardziej skomplikowanymi i je stopniowo w miarę czytania uruchamiać.

Książka ma być poradnikiem wykorzystywanym do nauki na bieżąco w razie kłopotów a nie czymś do przeczytania czy zakucia. Tylko przećwiczone przykłady można łatwo sobie przyswoic.
  • #18 9080906
    misiupan
    Poziom 35  
    Ocena: 441
    Kupiłem taką prościutką płytkę Discovery i mam mały dylemat z wyświetlaczem, mianowicie projekt urządzenia jaki posiadam zakłada użycie wyświetlacza FGD280A3701 na sterowniku ST7781, nigdzie nie mogę dorwać takiego wyświetlacza więc chciałbym zapytać czy zastosowanie innego wyświetlacza wiąże się z całkowitą zmianą programu czy też nie trzeba nic zmieniać, grunt żeby wyprowadzenia wyświetlacza i rozdzielczość były takie same?
    Mogłem Kupić bogatszą wersję z lcd lecz założyłem że płytka którą zakupiłem zostanie już na stałe w urządzeniu.
    Dodam że budowanym urządzeniem jest mini oscyloskop DSO NANO jaki można kupić złożony w różnych miejscach.
  • #19 9110429
    rasz
    Poziom 21  
    misiupan napisał:
    Kupiłem taką prościutką płytkę Discovery i mam mały dylemat z wyświetlaczem, mianowicie projekt urządzenia jaki posiadam zakłada użycie wyświetlacza FGD280A3701 na sterowniku ST7781, nigdzie nie mogę dorwać takiego wyświetlacza więc chciałbym zapytać czy zastosowanie innego wyświetlacza wiąże się z całkowitą zmianą programu czy też nie trzeba nic zmieniać, grunt żeby wyprowadzenia wyświetlacza i rozdzielczość były takie same?
    Mogłem Kupić bogatszą wersję z lcd lecz założyłem że płytka którą zakupiłem zostanie już na stałe w urządzeniu.
    Dodam że budowanym urządzeniem jest mini oscyloskop DSO NANO jaki można kupić złożony w różnych miejscach.

w kodzie 2.5e siedzi
    void __LCD9325_Initial(void);
    void __LCD7781_Initial(void);

wiec lyka tez ILI9325, przepisanie na te tanie lcd nokii to kwestia przerobienia inicjalizacji i kilku funkcji, sam zapis danych leci tak samo

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie wyboru płyty ARM STM32, zwracając uwagę na różne modele dostępne na rynku. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami związanymi z zakupem płytek, wskazując na istotne parametry, takie jak wielkość wyświetlacza, liczba gniazd, oraz obecność zintegrowanych programatorów. Wskazano na płytki STM32 z modułami TFT, a także na płytkę STM32VLDISCOVERY, która jest polecana dla początkujących ze względu na niską cenę i zintegrowany programator. Użytkownicy podkreślali znaczenie środowiska programistycznego, sugerując użycie Keila, który oferuje intuicyjne debugowanie. Wspomniano również o książce "Mikrokontrolery STM32 w praktyce" jako pomocnej w nauce programowania. Dyskusja dotyczyła także możliwości modyfikacji kodu w przypadku zmiany wyświetlacza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA