logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pomysły na prosty projekt z techniki mikroprocesorowej dla początkującego

sober69 14 Mar 2005 22:45 3846 6
REKLAMA
  • #1 1316229
    sober69
    Poziom 10  
    jestem poczatkujacy w tej kwesti, a na jutro mam sie zdecydowac na jakis projekt z technik mikroprocesorowych... ktorego temat sam mam zaproponowac, co raczej nie bardzo jest mozliwe z moja teraz na ten temat wiedza... podrzuccie mi kilka pomyslow co mozna zrobic na mikroprocesorze.... ludzie z grupy robili cos w stylu sterowania sygnalizacja swietlna, albo cos w stylu falownika...... co ciekawego mozecie polecic jako temat projektu, nie za trudne i nie za bardzo ambitne....
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1316338
    rejestr007
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    Witam!
    Nie przesadzasz trochę z tym wygodnictwem! Jak już tu trafiłeś wystarczy, że troszeczkę poszukasz i znajdziesz mnóstwo projektów na mikrokontrolery od bardzo prostych po całe prace dyplomowe! Jest też sporo innych stron gdzie są takie projekty tylko wybierać. Mozesz też wybrać coś z mojej strony
    http://republika.pl//rejestr
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1316463
    yego666
    Poziom 33  
    Ocena: 564
    @rejestr007,
    Wydaje mi sie, ze troche przesadziles. Projekty na Twojej stronce sa dla nieco bardziej zaawansowanego majsterkowicza, a nie dla nowicjusza ( bez obrazy ), jak nasz kolega.
    Proponuje cos duzo prostszego, a efektownego.
    Bariera optoelektroniczna. Do ciemnego pomieszczenia wchodzi N-ludzi, po wejsciu pierwszego zapala sie swiatlo, a gasnie dopiero po wyjsciu ostatniego. Zalozenie upraszczajace jest takie, ze ludki wchodza i wychodza pojedynczo. Projekt jest prosty zarowno elektronicznie jak i software'owo. jesli to za malo, to mozna dodac wyswietlacz pokazujacy liczbe czlowiekow w pomieszczeniu. Moim zdaniem na pierwszy projekt to i tak skomplikowane, wiec bedzie wymagac poczytania, pomyslenia i pomajstrkowania. Do projektu nada sie nawet 89C1051.
    Swiatlo moze byc na poczatek generowane jakas zarowka z 5V, a pozniej mozna to przerobic na triak lub przekaznik i uzyc zarowki 230V.
    Na pewno kolega znajdzie na forum sporo opracowan na temat roznych blokow z ktorych taka bariera powinna sie skladac.
    Pomyslow jest wiele, sek w tym, ze wiekszosc z nich moze odstraszyc od procesorow zamiast do nich zachecic.

Pozdrawiam, yego
  • #4 1460937
    PioM
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    No i tu wychodzi doskonałość wydziału IMIR i całego AGH, które mechaników czy elektroników selekcjonuje wg znajomości matematyki, fizyki, chemii, czy obkucia regulek z technik wytwarzania czy materiałoznawstwa, a nie po faktycznych umiejętnosciach i zamilowaniach.
  • REKLAMA
  • #5 1460964
    jiwaniuk
    Poziom 31  
    Ocena: 145
    yego666 z całym szacunkiem, ale po co strzelać z armaty do muchy.
    To co proponujesz, to mozna zrobić na dwóch przerzutnikach i liczniku dwukierunkowym oraz kilku elementach typu źródło swiatła skupionego i jakiś fotoczujnik oraz triak.

Pozdrawiam wszystkich

jjanek
  • REKLAMA
  • #6 1461475
    kamyczek
    Poziom 38  
    Ocena: 573
    Niestety tak jest na wielu studiach elektronicznych czy informatycznych. Technika cyfrowa 30h mikroprocesorki 30h matematyka 240h czyli jakich maja wykładowców takich dają a jedno do drugiego ma tyle ze lepiej nie mówić. Algebrę pana B można nauczyć sie w 2 tygodnie a potem już z bramek można zrobić wszystko a na co komu całki ??? szczerze na to żeby jakis zdrowo zakrecony typ miał pracę bo ma kumpla rektora a po takich studiach to przecietny amator kładzie na pysk pana prof. który już pralki czy telewizora nie naprawi . Liczenie projektów z analoga w erze komputerów i programów wspomagających ma też globalne zastosowanie .... Efekt jest taki projekt sie kupuje i zlewa reszte też po łbach ... A ja dostałem banie z projektu bo pewnemu panu powiedziałe że smie twierdzić ze program za 20 koła sie myli ? Tak niestety jest studia sa dla papieru a wiedza do zdobycia w książkach i latach praktyki ..............
    A co do projektu może zrobisz układ do podgrzewania kompieli wraz z timerem do sterowania kolejnych faz nagrzewania ..
  • #7 1461780
    yego666
    Poziom 33  
    Ocena: 564
    jiwaniuk napisał:
    yego666 z całym szacunkiem, ale po co strzelać z armaty do muchy.
    To co proponujesz, to mozna zrobić na dwóch przerzutnikach i liczniku dwukierunkowym oraz kilku elementach typu źródło swiatła skupionego i jakiś fotoczujnik oraz triak.

Jak zapewne zauwazyles, temat dotyczy techniki mikroprocesorowej a nie rzezb barokowych w stylu "Build Gates" . Stad i propozycja procka.
    Nadto uzycie procka 8-nozkowego z wbudowanym generatorem zegarowym da oszczednosc miejsca, czasu montazu, i chyba kasy. Po co sie zameczac archaiczna technologia gdy mozna to zrobic prosciej i przyjemniej.

Poza tym wszystkim, temat chyba jest juz troche nieswiezy, gdyz jego wlasciciel sie nim nie interesuje od marca, czyli chyba pora dac mu umrzec w spokoju :)
    Pozdrawiam, yego

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Początkujący w technice mikroprocesorowej poszukiwał prostego i wykonalnego projektu na mikroprocesor, gdyż miał trudności z samodzielnym wyborem tematu. W odpowiedziach zaproponowano różne pomysły, w tym sterowanie sygnalizacją świetlną oraz falownik, jednak jako bardziej odpowiedni dla początkujących wskazano projekt bariery optoelektronicznej. Projekt ten polega na wykrywaniu wejścia i wyjścia osób z pomieszczenia za pomocą czujników optycznych, co powoduje zapalanie i gaszenie światła. Można go rozszerzyć o wyświetlacz pokazujący liczbę osób. Do realizacji sugerowano użycie mikrokontrolera 89C1051, który posiada wbudowany generator zegarowy i jest prosty w obsłudze. Projekt jest stosunkowo prosty zarówno pod względem elektronicznym, jak i programistycznym, a światło można początkowo zasilać napięciem 5V, a następnie sterować żarówką 230V przez triak lub przekaźnik. Dyskusja poruszyła także kwestie edukacyjne dotyczące programu studiów i praktycznego podejścia do nauki mikroprocesorów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA