logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór pieca gazowego do domu: kondensacyjny jednofunkcyjny czy dwufunkcyjny?

bat1 22 Wrz 2013 16:15 1710 3
REKLAMA
  • #1 12765260
    bat1
    Poziom 10  
    Ocena: 62
    witam,jestem na etapie montażu instalacji hydraulicznej w domku jednorodzinnym, nie wiem co zrobić , a mianowicie dom będzie ogrzewany głownie z kominka z płaszczem wodnym, piec gazowy ma służyć tylko za dodatkowe źródło ciepła, pomóżcie jaki piec wybrać, mój hydraulik mówi że kondensacyjny jednofunkcyjny, ja bym chciał nie kondens i dwu funkcyjny żeby w ciepłe pory ogrzewał c.w.u.
    jeżeli to dobre rozwiązanie pomóżcie w wyborze kotła, nie ukrywam że chodzi też o cenę niestety za kondensacyjny trzeba sporo zapłacić, pozdrawiam

Moderowany przez serwisant73:

3.1.13. Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    Taki zapis widnieje w Regulaminie. Kolega, zdaje się wychodzić z założenia, że jego osoby ten wpis nie dotyczy. Otóż to błąd. I dla tego na dobry początek- ostrzeżenie!

• REKLAMA
  • #2 12765276
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Ocena: 1258
    Na domki najlepiej zastosować kocioł 1f dla zasobnika, są też kotły turbo 2f dla zasobnika ale bardzo mało znane, skoro kocioł ma tylko wspomagać dom to zamontuj kocioł tańszy czyli atmosferyczny 1 funkcyjny i zasobnik, wielkość zasobnika i moc kotła uzależniona jest od ilości domowników, wielkości domu oraz tego jak daleko od zasobnika będzie punkt poboru wody.
  • REKLAMA
  • #3 12768676
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1542
    Jednofunkcyjny czy dwufunkcyjny - może raczej wybrać dwufunkcyjny. Jednofunkcyjny, by zapewnić ciepłą wodę użytkową, musiałby być połączony z zasobnikiem ciepłej wody, a to zabiera miejsce (zasobnik jest duży - inaczej nie zapewniłby dostatecznej ilości ciepłej wody). W przypadku kotła dwufunkcyjnego ciepła woda jest przygotowywana przepływowo, podobnie jak w piecach łazienkowych (tzw. Junkersach), czyli podgrzewana jest tylko wtedy, gdy się ją pobiera. Uwaga. Kocioł dwufunkcyjny musi mieć znacznie większą moc niż jednofunkcyjny, gdyż więcej mocy potrzeba do podgrzania wody niż do ogrzania domku (nawet w duże mrozy) - samo podgrzanie wody to ok. 20kW. Czasem komfort ciepłej wody jest wyższy, gdy jest zasobnik, ale pod warunkiem, że jest wystarczająco duży (jak się w nim skończy ciepła woda, to trzeba poczekać, aż się ponownie ogrzeje).
  • #4 12769346
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Ocena: 1258
    No właśnie... skończy się ciepła woda w zasobniku i mamy problem, dlatego też opatentowano kotły 2 funkcyjne do podpięcia zasobnika zewnętrznego które w momencie braku ciepła w bojlerze grzeją wodę przepływowo poprzez wymiennik płytowy.;)
REKLAMA