logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zainstalować Windows XP na emachines eM350 bez napędu CD?

Alfik19971 24 Wrz 2013 18:46 1380 11
REKLAMA
  • #1 12773105
    Alfik19971
    Poziom 9  
    Witam wszystkich. Na początek chciałem powiedzieć ,że jestem nowy na elektrodzie dosłownie przed sekundą się zarejstrowałem więc jeżeli coś jest nie tak w moim poście proszę zaraz mnie upominać.

Ale wracając do sedna sprawy ,potrzebuję waszej pomocy jak najszybciej generalnie chodzi mi o to ...

Dzisiaj rano odpaliłem mojego Notebooka "emachines eM350 series" i nie chciał się załączyć Windows. Dodam iż pół roku temu notebook był u specjalisty w swej dziedzinie ponieważ potrzebna była reanimacja dysku. Informatyk ten włożył dysk 500gb zainstalował xp i śmigało wszystko do dziś. Zacząłem coś działać w kierunku naprawy notebooka ,a więc podpiąłem ten dysk do komputera stacjonarnego i wykrył go ... nawet go sformatowałem i teraz muszę zainstalować xp. Z tąd moje pytanie jak w notebooku który nie ma cd room zainstalować xp ? Bo nie mam zielonego pojęcia...
    Proszę o szybką odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 12773146
    Artyliusz
    Poziom 12  
    Witam.
    Użyć do tego USB i Pendrive. W BIOS ustawiasz bootowanie z USB.
    Pozdrawiam.
  • #3 12773160
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1120
    Witaj.
    Naprościej w sumie jest podłączyć zewnętrzny DVD lub CD. Jeśli nie mamy czegoś takiego, możemy próbować podłączyć DVD lub CD od stacjonarnego przez kieszeń usb od dysku zewnętrznego (to niebezpieczne rozwiązanie). Jeśli to nie zadziała, to ja bym zrobił dwie partycje na dysku, przegrał zawartość cd na partycję drugą, a pierwszą zrobił bootowalną, np. instalując na niej dosa. Tej metody nie próbowałem przy XP, przyznaje, ale słyszałem o niej, a poza tym przy Win98 się sprawdzała :-)

Dodano po 52 [sekundy]:

O, kolega mnie wyprzedził, i podał wiele prostszą metodę.. Stary już jestem jednak...
  • REKLAMA
  • #4 12773521
    Alfik19971
    Poziom 9  
    Panowie gdy odpalam sobie noote wchodze w biosa przechodzę na Boot to jest tak:
    1. IDE0 : WDC WD5000BPVT-22HXZT3
    2. Network Boot : Atheros Boot Agent
    3. IDE1 :
    4. USB HDD
    5. USB CDROM
    6. USB FDD

Co następnie uczynić ?: )
    Które USB dać na sam początek ? : )
  • #5 12773531
    Artyliusz
    Poziom 12  
    Ja bootowałem z USB CDROM bez problemu.
    Przygotowałeś USB poprawnie? Zresztą okaże się przy próbie.
  • #6 12773596
    Alfik19971
    Poziom 9  
    Więc tak na pendrivera 8gb zgrałem win xp sp3
    Wyglądało to tak:
    Wsunąłem do stacji dysków płytkę ,wrzuciłem do kompa pendrivera i z płytki na pena zgrałem windowsa ... Z tego co wiem to wszystko okej ...

Zmieniłem w biosie teraz na USB cdrom i przy próbie odpalenia wyskakuje mi takie coś "Brak BOOTMGR"
    "Nacisnij ctr=alt-del, aby zrestartować"
  • REKLAMA
  • #7 12773621
    Artyliusz
    Poziom 12  
    Na Pendrive musi się znajdować bezpośrednio zawartość, a nie folder, a potem zawartość.
    W dodatku musi też być tam plik "bootmgr".
    Otwórz płytę i zobacz czy jest na niej ten plik.
  • REKLAMA
  • #8 12773872
    Alfik19971
    Poziom 9  
    Tak tak całą zawratość płytki zgrałem bezpośrednio bez zadnego folderu ...

A pliku "bootmgr" nie ma ... ;/ co teraz ?
  • Pomocny post
    #9 12773956
    Artyliusz
    Poziom 12  
    Spróbuj pobrać ten plik i wgrać na USB w folderze głównym.
    Jeśli nie zadziała to znajdź poradnik jak zrobić bootowalny USB. Jest dużo tego. Postępuj wtedy jak w poradniku.

U mnie w obrazie płyty był ten plik.
  • #10 12773967
    Alfik19971
    Poziom 9  
    Okej dzięki wielkie ; ) Zobacze co da się zrobić ewentualnie znów będę "zawracał dupę" : ) Pozdrawiam : )

Dodano po 5 [minuty]:

Problem rozwiązany mam pendrivera botowalnego dziękuje : )
  • #12 12774037
    Artyliusz
    Poziom 12  
    Właśnie nie pamiętałem czy trzeba było. Za pierwszym razem jak instalowałem Win7 z pena to właśnie preparowałem go według poradnika. Ale za drugim razem nic nie robiłem i normalnie zadziałało. Być może to ten sam pendrive był, bo chyba tworzy się sekcja, która nie zmienia się pod wpływem formatowania.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał pomocy w instalacji systemu Windows XP na notebooku eMachines eM350, który nie posiada napędu CD. W odpowiedziach zasugerowano kilka metod, w tym użycie bootowalnego pendrive'a oraz zewnętrznego napędu DVD. Kluczowe kroki obejmowały ustawienie bootowania z USB w BIOS-ie oraz upewnienie się, że na pendrive'ie znajdują się odpowiednie pliki, w tym "bootmgr". Po kilku próbach użytkownik zdołał stworzyć bootowalnego pendrive'a i zainstalować system.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA