logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

eMachines eM350 – instalacja Windows XP z pendrive, nie uruchamia się instalator

pralka411 11 Lip 2025 12:22 315 11
REKLAMA
  • #1 21603739
    pralka411
    Poziom 3  
    Witam, posiadam laptop Emachines EM350. Mam tam zainstalowanego Windowsa 10, który działa tak źle, że gry, które wcześniej hulały bez problemu na XP, działają tragicznie. A więc na moim drugim laptopie, za pomocą programu Rufus, zgrałem Windowsa XP na pendrive'a. Wszystko w boot menu i w BIOS-ie się zgadza, a tutaj odpala się system, a nie instalator. Nie wiem, o co chodzi, ale również jak odpalam instalator podczas uruchomionego systemu, instalator blokuje opcję instalowania systemu. Pomocy i z góry dzięki.

Dodano po 2 [minuty]:

Zdj BIOS-u

eMachines eM350 – instalacja Windows XP z pendrive, nie uruchamia się instalator
  • REKLAMA
  • #2 21603748
    Andrzej Ch.
    Poziom 33  
    Ocena: 387
    Czytałeś wątki (podobne tematy)?. Robiłeś tak jak tam jest napisane ? Jesteś pewny że twoja wersja Windows XP jest budowalna ?. Zamiast Rufusa spróbuj inne prostsze narzędzie.
  • REKLAMA
  • #3 21603806
    pralka411
    Poziom 3  
    Tak, czytałem, u nich jest problem z oprogramowaniem, u mnie z tym, że komputer od razu ładuje system, a nie instalator Windowsa XP.

Dodano po 6 [minuty]:

Tak, czytałem, u nich jest problem z oprogramowaniem, u mnie z tym, że komputer od razu ładuje system, a nie instalator Windowsa XP.
  • #4 21603818
    odzidek
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    W UltraISO jest opcja nagrania obrazu na pendrive jak na CD/DVD.
    Spróbuj w ten sposób.
    W programie otwierasz ISO, następnie z menu Bootable -> Write disk image.

Wybierasz pendrive

Następnie Write.
  • #5 21603870
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2237
    pralka411 napisał:
    A więc na moim drugim laptopie, za pomocą programu Rufus, zgrałem Windowsa XP na pendrive'a

Możesz to rozwinąć? Najlepiej, opisz jak robisz tego pendrive'a z instalatorem XP.
  • #6 21603891
    pralka411
    Poziom 3  
    Z poradnika z youtube

Dodano po 20 [minuty]:

Dodano po 3 [minuty]:

@odzidek wszystko jest okej ponieważ bez problemu instalator w systemie działa brakuje jednak opcji instalowania systemu Windows XP

Dodano po 44 [sekundy]:

Dodano po 5 [minuty]:

Zdj z elektrody ale mam to samo
  • #7 21603917
    odzidek
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Na co dzień korzystam z Ventoy.
    Ostatnio próbowałem zainstalować Win10 na laptopie znajomej i niepowodzenie.
    Instalator uruchamiał się, pozwalał nawet wybrać partycję, po czym stwierdzał, że na tej partycji nie da się zainstalować.
    Niezależnie od tego, czy dysk mechaniczny, czy półprzewodnikowy, partycjonowany czy nie, taka sama reakcja.
    Zarówno z ISO Ventoy, czy pendrive'a spreparowanego Rufusem.
    Dopiero USB utworzony UltraISO zdał egzamin.
    Stąd moja sugestia.
  • REKLAMA
  • #8 21603924
    pralka411
    Poziom 3  
    Witam, a tak ogólnie to można by po prostu usunąć tego Windowsa 10. Nie zależy mi na tym systemie, bo to tragedia.
  • REKLAMA
  • #9 21603936
    zen3x
    Poziom 35  
    Ocena: 291
    Jako, że to jest Acer zobacz czy masz włączoną w BIOSie opcje D2D.
  • #10 21603949
    pralka411
    Poziom 3  
    A jak?

Dodano po 3 [godziny] 5 [minuty]:

@zen3x mam włączone
  • #11 21606126
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5398
    pralka411 napisał:
    po prostu usunąć tego Windowsa 10. Nie zależy mi na tym systemie, bo to tragedia.

Jeśli masz dysk HDD, to każdy współczesny system będzie tragedią.
    Dysk HDD do wymiany na SSD.

A co do XP – najpierw poszukaj wszystkich niezbędnych sterowników pod dany komputer.
    A potem i tak wrócisz do W10, bo na XP zapomnij o korzystaniu z internetu.
  • #12 21606217
    pralka411
    Poziom 3  
    Dobra, sorry, podbiłem przez przejściówkę jak deskę do PlayStation 4. Sformatowałem i tym razem podmieniłem ustawienia w BIOS-ie, próbowałem również innych programów i innych systemów typu Windows 8, ale nic nie chce się włączyć.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada laptop eMachines eM350 z zainstalowanym systemem Windows 10, który działa bardzo wolno, zwłaszcza w grach, które wcześniej działały dobrze na Windows XP. Próbuje zainstalować Windows XP z pendrive przygotowanego programem Rufus na drugim laptopie. W BIOS-ie laptopa eMachines eM350 ustawione jest poprawne bootowanie z USB, jednak po uruchomieniu system startuje normalnie, a nie uruchamia się instalator Windows XP. Próba uruchomienia instalatora z poziomu działającego systemu blokuje możliwość instalacji. Dołączone są zdjęcia BIOS-u potwierdzające ustawienia bootowania. Problem polega na tym, że instalator Windows XP z pendrive nie startuje poprawnie na eMachines eM350, mimo prawidłowego wyboru bootowania z USB w BIOS-ie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA