logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak tanio i łatwo doprowadzić prąd do garażu - kopanie czy linia napowietrzna?

misiek_89 24 Wrz 2013 19:21 14574 17
REKLAMA
  • #1 12773247
    misiek_89
    Poziom 15  
    Ocena: 118
    Witam.
    Od pewnego czasu planuje doprowadzić prąd do mojego garażu. Garaż jest murowany, jest moją własnością i stoi około 20m od kamiennicy w której mieszkam. Mój sąsiad posiada prąd w garażu obok, więc składając pismo do ZE miałem nadzieję, że otrzymam pozwolenie na podłączenie się do sąsiada. Niestety takiej opcji nie ma, ponieważ linia sąsiada jest linią prywatną i nie należy do ZE. W warunkach przyłączenia kazano mi poprowadzić przewód z klatki do garażu więc opcje są dwie: kopanie w ziemi, linia napowietrzna. Chciałbym się poradzić która z opcji będzie tańsza i łatwiejsza w wykonaniu. Dla ułatwienia załączam zdjęcie na którym widać kamienicę(1) oraz mój garaż(2):

Oczywiście istnieje również możliwość założenia podlicznika i rozliczanie się z sąsiadem. Sąsiad nie widzi problemu i wyraża na to zgodę. Aczkolwiek nie byłbym z takiego rozwiązania do końca zadowolony, jednak co moje to MOJE.

Załączam również zdjęcie jak to wygląda u sąsiada:

Co byście mi poradzili w takiej sytuacji? Jaki sposób doprowadzenia prądu do garażu będzie najtańszy w wykonaniu? Jakie pozwolenia będą mi potrzebne np. pozwolenie od zarządcy budynku, geodeta itp.?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 12773478
    krystek3990
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam możesz od sąsiada pociągnąć prąd wtedy montuje się pod licznik są w różnych cenach analogowy lub cyfrowy w granicach od 40 do 150 zł jeżeli sąsiad wyraża to poszukaj sobie elektryka który ma uprawnienia ( nie musi być firma elektryczna ) bo słono zapłacisz robi tobie instalacje od jego licznika do twojego pod licznika a resztę możesz sam wykonać jeżeli znasz się na elektryce ważne żeby sąsiad miał dobre zabezpieczenie fachowiec który wykona podłączenie wypisuje formularz na zdjęcie plomby i na nowo energetyka przyjedzie zaplombować. a jeżeli chodzi o zewnętrzny to nie ziemią za drogo ciebie to wyjdzie jedynie pismo do zarządcy budynku o zamontowanie masztów pomiędzy garażem a budynkiem jak otrzymasz zgodę to możesz zakładać ale jeżeli z domu to musisz do bezpieczników które masz w domu lub na klatce i osobno zamontować bezpiecznik jak masz pytania to pisz Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 12773721
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1548
    krystek3990 napisał:
    jedynie pismo do zarządcy budynku

Kolego to zapewne droga publiczna więc potrzeba spełnić wymagania dla linii napowietrznych .O pozwoleniach projekcie nie wspomnę .Znajdą się zapewne tacy co powiedzą po co, ja robiłem takowe bez pozwolenia etc ich i twoja sprawa. Więc ten wariant z sąsiadem lepszy.
  • REKLAMA
  • #4 12773752
    misiek_89
    Poziom 15  
    Kwestia podlicznika jest taka, że rozliczać się będę z sąsiadem... Jest to opcja ostateczna i będzie tak zrobione jeżeli pozostałe możliwości okażą się nieekonomiczne.

Czy do linii napowietrznej potrzebuje jakichś dodatkowych papierów? Jakiś inspektor czy coś podobnego? Czy po prostu wystarczy pozwolenie od zarządcy i mogę wykonać taką instalację?

Taka była moja pierwsza myśl po otrzymaniu warunków przyłącza: kabel AsXSn mocowany do haku w ścianie kamienicy i do masztu przymocowanego do garażu. Tylko właśnie kwestia tych pozwoleń, co jest mi potrzebne?

Cytat:
    Kolego to zapewne droga publiczna więc potrzeba spełnić wymagania dla linii napowietrznych .O pozwoleniach projekcie nie wspomnę .Znajdą się zapewne tacy co powiedzą po co, ja robiłem takowe bez pozwolenia etc ich i twoja sprawa. Więc ten wariant z sąsiadem lepszy.

Dokładnie tak. Jest to droga wewnątrz kamienic. Nie chcę robić żadnej samowoli, wszystko ma być legalnie i tak jak należy! Możesz przybliżyć mi te wymagania? Bądź pokierować gdzie mogę o tym poczytać? A może znasz przybliżone koszty takiej zabawy? Tzn. projekt, pozwolenia itp.
  • #5 12773810
    Krzysztof Reszka
    Co do warunków wykonania to dowiedzieć się w swoim rejonie energetycznym (dystrybucji) oto przykład takiej instalacji pkt 5
    http://www.lze-dystrybucja.pl/docs/others/lniknn.pdf
    Procedurę pozwoleń jaka jest dowiesz się w swoim urzędzie miasta .
  • #6 12773823
    misiek_89
    Poziom 15  
    Kolego Krzysztof Reszka jeszcze słyszałem o takiej opcji: licznik od sąsiada z garażu wystawić na zewnątrz do skrzynki z miejscem na mój licznik(skrzynka 2 pomiarowa). Wtedy pismo do ZE żeby to oplombowali itd.

Czy jest taka możliwość?
  • #7 12773892
    fighter
    Poziom 21  
    Ocena: 56
    To czy jest taka możliwość to trzeba się w ZE dowiedzieć kolego
    ale skoro kazali ci ciągnąć przewód z kamienicy to chyba nie.
  • #8 12773908
    Krzysztof Reszka
    Rejon spokojny wandale nie zniszczą ? No i zgoda od ZE na takowe wykonanie .
  • #9 12773960
    misiek_89
    Poziom 15  
    fighter napisał:
    To czy jest taka możliwość to trzeba się w ZE dowiedzieć kolego
    ale skoro kazali ci ciągnąć przewód z kamienicy to chyba nie.

Kazali ciągnąć z kamienicy, ponieważ linia tego sąsiada jest jego prywatną położoną za jego pieniądze i chyba nie mogą mu nakazać udostępnienia jej mi.

Cytat:
    Rejon spokojny wandale nie zniszczą ? No i zgoda od ZE na takowe wykonanie .

No z tym niszczeniem to różnie może być. Ale byłaby to chyba najtańsza metoda doprowadzenia upragnionego prądu. Nie licząc opcji z podlicznikiem i rozliczania się z sąsiadem...ehhh
  • #10 12773982
    fighter
    Poziom 21  
    Ocena: 56
    Najtańsza opcja to rozliczanie się z sąsiadem ( zależy od sąsiada oczywiście). Wątpię bardzo by ZE dał ci zrobić skrzynkę na dwa liczniki na przyłączu sąsiada, choć możesz próbować coś w tym temacie zdziałać w ZE ale ciężko to widzę.
    Co do swojego przyłącza to warunki już masz.
  • #11 12796458
    misiek_89
    Poziom 15  
    Linia napowietrzna niestety nie wchodzi w grę.

Pozostaje mi podlicznik. Czyli wpinam się u sąsiada za licznikiem, linię prowadzę do swojego garażu i u mnie daje pierw zabezpieczenie później licznik? Może ktoś mi to przybliżyć?
  • #12 12796977
    stacho60
    Poziom 15  
    Ocena: 50
    Żeby bardzo dokładnie ci przybliżyć sytuację,ustalcie z sąsiadem gdzie będzie znajdować się podlicznik tzn.u ciebie ,czy u niego w garażu.

Dodano po 14 [minuty]:

A to zabezpieczenie zalicznikowe widoczne na zdjęciu to do wymiany się kwalifikuje ze względów bezpieczeństwa.
  • #13 12798505
    krystek3990
    Poziom 11  
    Tak dokładnie jak kolega pisał pogadaj z sąsiadem pod licznik powinien być u ciebie ale nie musi zabezpieczenie sąsiad musi wymienić nadaje się do muzeum bezpieczeństwo to podstawa! a jakie obciążenie przewidujesz u siebie ? światło i gniazdo 230 V czy taż myślisz o spawarce ?
  • #14 12798578
    mrst
    Poziom 18  
    Ocena: 70
    A czy takie odsprzedawanie energii sąsiadowi jest w ogóle dopuszczalne? Dostawca energii może nie być zadowolony.
  • #15 12800919
    krystek3990
    Poziom 11  
    Nie powinno być żadnego problemu jemu będziesz płacił tyle ile zużyłeś energii jest to zupełnie legalne tyle że musisz żeby nie przeciążać instalacji takie jak grzejniki spawarki itd: PS. szkoda że tak daleko mieszkamy przyjechał bym to podłączyć .
  • REKLAMA
  • #16 12801224
    misiek_89
    Poziom 15  
    mrst napisał:
    A czy takie odsprzedawanie energii sąsiadowi jest w ogóle dopuszczalne? Dostawca energii może nie być zadowolony.

Dowiadywałem się w ZE i nie ma żadnego problemu z takim podlicznikiem, to sprawa moja i sąsiada a ZE nie ingeruje. Sąsiad wyraził zgodę aby podlicznik znajdował się u mnie w garażu. U sąsiada jest instalacja 3 fazowa, ja do siebie podłącze tylko 1 fazową głównie do światła i kilku gniazdek.

Przewód 3x2,5mm² powinien być wystarczający?
  • #17 12801515
    krystek3990
    Poziom 11  
    to wystarczy taki przekrój przewodu tylko zrób sobie bezpieczniki osobno na światło i gniazdka czyli światło 10 A i gniazdo 16 A a jakie ma sąsiad zabezpieczenie przed licznikowe ? 16 A czy 20 A ? to też zależy jakie możesz zamontować. Skoro ma 3 fazy to wykorzystaj tą którą on nie korzysta wtedy unikniesz przeciążeń .
  • #18 12804525
    misiek_89
    Poziom 15  
    Wszystko jasne! Dzięki :)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie doprowadzenia prądu do garażu oddalonego o 20m od kamienicy. Użytkownik rozważał dwie opcje: kopanie w ziemi lub linia napowietrzna. Z uwagi na brak możliwości podłączenia się do sąsiada, który ma prywatną linię, użytkownik zdecydował się na podlicznik, co zostało zaakceptowane przez sąsiada. Ustalono, że podlicznik będzie zainstalowany w garażu użytkownika, a przewód 3x2,5mm² będzie wystarczający do zasilania światła i gniazdek. Użytkownik zasięgnął informacji o wymaganiach dotyczących pozwoleń na instalację napowietrzną oraz o konieczności wymiany zabezpieczeń. Wskazano również na potrzebę uzyskania zgody od zarządcy budynku oraz na legalność rozliczania się z sąsiadem za zużytą energię.
REKLAMA