logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hydrotherm C22A - Czyszczenie pieca - regulacja ciągu

tomix 25 Wrz 2013 23:56 2394 3
  • #1 12778283
    tomix
    Poziom 16  
    Ocena: 98
    Cześć, chciałbym prosić o parę wskazówek odnośnie mojego pieca gazowego CO.
    Dziś po ok 15 latach zdecydowałem się go gruntownie odczyścić :D Oczywiście polegało to tylko na wyciągnięciu z niego pyłu/sadzy i usunięcia zalążków rdzy bo działa mniej więcej ok. Sadzy zebrała się pełna szufelka... Pamiętam jak jakieś 3-4 lata temu płomienie znad paleniska zaczęły wychodzić otworami dolotowymi na powietrze, stwierdziłem, że nie ma prawidłowego ciągu i zacząłem rozkręcać piec od góry. Faktycznie był cały zatkany sadzą, ale jako że byłem jeszcze gówniarzem wyciągnąłem takie trzy "grzebienie" jak widać na zdjęciu (nad paleniskiem i nad żeliwnym blokiem przepływu wody), skręciłem i działał ok. Dziś po całkowitym usunięciu sadzy i przedmuchaniu każdego zakamarka sprężarka włożyłem jeden grzebień.
    Tak naprawdę zupełnie nie wiem po co one są i jaką rolę spełniają. Zawsze mi się wydawało, że im mocniejszy cug z pieca do komina tym lepiej, a tu takie żelastwo wsadzone. Czy mógłby jakiś master od systemów grzewczych wypowiedzieć się co z nimi zrobić? Niby mogę je wsadzić ponownie, ale boję się powtórki z rozrywki, a skoro bez nich też się pali ...
    Załączniki:
    • Hydrotherm C22A - Czyszczenie pieca - regulacja ciągu IMG_20130925_200225.jpg (2.22 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Hydrotherm C22A - Czyszczenie pieca - regulacja ciągu IMG_20130925_200124.jpg (2.37 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 12778648
    markmd
    Poziom 25  
    Ocena: 278
    Są to tzw. prowadnice strugi spalin. Nie jest prawdą, że czym większy ciąg (podciśnienie) w piecu tym lepiej (straty ciepła). Optymalny ciąg podają producenci urządzenia. Zwykle jest w granicach -5Pa do -20Pa. Prowadnice spalin ograniczają nieco ciąg optymalizując pracę pieca. Ale niepokoi mnie inny problem - tak duża ilość sadzy. Wskazywało by to na za małą ilość powietrza spalania.
  • #3 12778748
    tomix
    Poziom 16  
    Ocena: 98
    markmd napisał:
    Ale niepokoi mnie inny problem - tak duża ilość sadzy. Wskazywało by to na za małą ilość powietrza spalania.

Nie wiem, czy się dobrze wyraziłem w sumie. Sadza jest taka typowo czarna i smolista oraz bardzo ciężko schodzi prawda? To w piecu było ciut bardziej ziarniste - konsystencja drobnej soli. Przypominało mi raczej pył z czyszczenia szczotką drucianą czegoś bardzo zardzewiałego.
    W każdym bądź razie ze spalaniem raczej coś jest nie tak. Po zapaleniu przez chwilę płomień jest ładny niebieski, a potem staje się bardzo pomarańczowy. Niestety kotłownia jest piwnicą przechodnią z kominem dedykowanym dla CO i wentylacją dodatkowo, potem jest jeszcze jedna przechodnia i dopiero w kolejnej jest okno przy suficie. Ciężko tam z dopływem na bieżąco świeżego powietrza :(
  • #4 12782733
    markmd
    Poziom 25  
    Ocena: 278
    No właśnie. Płomień na palniku powinien być niebieski, nie żółty czy wręcz pomarańczowy.Trzeba do palnika doprowadzić (nawet rurą) bieżące powietrze spalania.Może się okazać, że będą oszczędności na gazie i piec zacznie lepiej grzać.
REKLAMA