logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać dane po sformatowaniu partycji NTFS na EXT4?

ramone73 27 Wrz 2013 21:39 3000 9
REKLAMA
  • #1 12784906
    ramone73
    Poziom 10  
    Witam,
    podczas reinstalacji Debiana pomyłkowo sformatowałem dużą partycję NTFS z danymi na EXT4. Jak się zorientowałem, przerwałem instalację systemu, nie były kopiowane żadne pliki.
    Czy jest szansa przywrócić nienaruszoną partycję NTFS ?

Na razie działam na linuxie Live z CD. Żeby odpalić windowsa musiałbym naprawić grub-a, bo po przerwanej instalacji się wywalił.
  • REKLAMA
  • #2 12784917
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Pokaż okno z partycjami z DMDE. Nawet lepiej że z linuksa działasz bo łatwiej naprawić. Jaka dystrybucja live ?
    Pozdrawiam.
  • #3 12785012
    ramone73
    Poziom 10  
    Chodzi o partycję Home...

Cytat:
    Jaka dystrybucja live ?

Miałem pod ręką Minta LXDE
  • REKLAMA
  • #4 12785048
    linuks
    Spec od komputerów
    Słabo widać. Zainstaluj gnome-terminal i w nim uruchom DMDE i daj fotkę jeszcze raz. DMDE uruchomione w lxterminal ma takie kolory nie wyraźne.
    Pozdrawiam
  • #5 12785107
    ramone73
    Poziom 10  

może jeszcze napiszę jakie miałem partycje na rozszerzonej i jakie operacje zrobiłem podczas instalacji:
    przed instalacją były 2 partycje EXT4 (43 i 32,2 GB), NTFS (313 GB), EXT4 (21,5 GB) i swap
    w trakcie instalacji zmieniłem wielkości pierwszych 2 partycji EXT4 (30 i 45,2 GB) i usunąłem trzecią EXT4 (21,5 GB - miałem ją później dodać do NTFS)
    później wziąłem się za formatowanie...
  • REKLAMA
  • #6 12785114
    linuks
    Spec od komputerów
    Szukaj NTFS daj. Nie ma MFT.
  • #7 12785144
    ramone73
    Poziom 10  
    widzę, że jakieś 2-3 godziny to potrwa...

[edit]

skończyło...
    co dalej?
  • REKLAMA
  • #9 12785976
    ramone73
    Poziom 10  
    W ogóle nie widzę żadnej struktury folderów/plików z tej utraconej partycji, są tylko z podstawowej, na której stoi winda.
    Wysyłam dane do teamviewer na pw.

[edit]
    finał sprawy jest taki, że dmde nie odnalazł na utraconej partycji mft ani mft mirror - nie udało się przywrócić plików; pozostało mi odzyskiwanie photorec-em

dzięki @linuks
  • #10 12820736
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4193
    Jeśli tam były zdjęcia (pliki JPEG), to można spróbować je dekodować - zacząć od znalezienia, gdzie się zaczynają (bajty FF D8 FF od początku klastra), a potem sprawdzać, czy da się je zdekodować (pod Linux-em jest biblioteka do dekodowania JPEG-ów; poprawny JPEG jest czytany przez bibliotekę w całości i ani bajta więcej; niestety zdarza się, że biblioteka nie wykrywa błędu, a wtedy trzeba jakoś przerwać próbę dekodowania).

Niemniej jednak proponuję zacząć od sprawdzenia, czy nie pozostały chociaż duże kawałki MFT, albo mirrora MFT - prawie cały MFT składa się z bloków 1k zaczynających się od bajtów 46 49 4c 45 30 i często MFT jest ciągły - a tam są wszystkie potrzebne informacje (jeśli MFT nie jest uszkodzony). Kiedyś trafiłem na dysk, w którym zamazano początkowe 16 sektorów MFT i cały mirror... dało się odzyskać pliki.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik przypadkowo sformatował partycję NTFS na EXT4 podczas instalacji systemu Debian. Po przerwaniu instalacji, próbował odzyskać dane, korzystając z narzędzia DMDE w systemie Linux Live. W trakcie dyskusji, użytkownicy sugerowali różne metody odzyskiwania danych, w tym sprawdzenie struktury MFT (Master File Table) oraz użycie narzędzia Photorec. Ostatecznie, użytkownik nie znalazł MFT ani jego kopii, co uniemożliwiło przywrócenie plików, a jedyną opcją pozostało odzyskiwanie zdjęć za pomocą specjalistycznych technik dekodowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA