logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laguna 1, 1.9 dti 1998 - Rozmiar oringu do przewodu smarowania turbiny?

derby 29 Wrz 2013 10:21 7980 10
REKLAMA
  • #1 12789335
    derby
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam. Mam pytanie do użytkowników tego forum, posiadam Lagunę 1, 1.9 dti, rcznik 1998 nie dawno swierdzilem wyciek oleju z pod przewodu smarowania turbiny. W zwiazku z tym mam pytanie czy ktoś wie o jakim rozmiarze tam przychodzi oring, gdy w sklepach chciam kupić to powiedzieli abym przyniósł stary na wzór. W miejscu zamieszkania nie mam mozliwości go wymontować. Proszę o pilną informację. Z góry serdeczne dzięki. Pozdrwiam.
  • REKLAMA
  • #2 12789722
    Mateusz@
    Poziom 18  
    Ocena: 58
    Tam nie ma żadnego oringa. Wyciek masz z zasilania czy ze spływu oleju z turbiny?
  • #3 12789782
    jokerro
    Poziom 34  
    Ocena: 1141
    Mateusz@ napisał:
    Tam nie ma żadnego oringa. Wyciek masz z zasilania czy ze spływu oleju z turbiny?

Niewprowadzaj goscia w bład.Tak jest tam oring na jednym i drugim koncu rurki ktora zasila olejem turbine.
    Zdecydowanie bo niedawno robilem turbine klientowi w takim samochodzie.
    Nawet zabojad 2005 rok ma od strony silnika tez oringa bo przerabialem temat jak sie tam lało.
    Kolego kup to uszczelnienie w ASO bo jest ono specjalistycznej konsystencji zeby nieposzlo w turbinke.Zwykle nie sa one koloru czarnego tylko zielone.
  • REKLAMA
  • #4 12789826
    diodabg
    Poziom 30  
    Ocena: 626
    jokerro napisał:
    Niewprowadzaj goscia w bład

Na smarowanie turbiny jest rurka i idą dwie podkładki miedziane, na spływ z turba idzie uszczelka . ;-)

Dodano po 1 [minuty]:

jokerro napisał:
    zielone

Zielone to chyba do klimy ? ;-)
  • #5 12812810
    jokerro
    Poziom 34  
    diodabg napisał:
    jokerro napisał:
    Niewprowadzaj goscia w bład

Na smarowanie turbiny jest rurka i idą dwie podkładki miedziane, na spływ z turba idzie uszczelka . ;-)

Dodano po 1 [minuty]:

jokerro napisał:
    zielone

Zielone to chyba do klimy ? ;-)

Gdzie ida te podkladki to ida przyjacielu,to nie vag itp.W tym przypadku nieida.
    Dokladnie i maja byc zielone a kolega przeczytal jakiego koloru i stwierdzil ze odrazu ze takie jak do klimy.
    nieocenia sie ksiazki po okładce.
    Np do ukladow paliwowych tez ida zielone i niesa od klimy,trzeba kolego pracowac w tym zawodzie troche.
  • REKLAMA
  • #6 12814165
    diodabg
    Poziom 30  
    jokerro napisał:
    Gdzie ida te podkladki to ida przyjacielu,to nie vag itp.W tym przypadku nieida.

Jak to gdzie idą na metalowym przewodzie smarowania a na spływie jest uszczelka... :-)
    Jedynie gdzie oringi idą to na rurce spływu ale na drugim końcu , nie od turba i na rurce zasilającej przy wyjściu z bloku nie przy turbie ;)

Zwracam honor co do kolorystyki oringów :-)
  • REKLAMA
  • #7 12816559
    jokerro
    Poziom 34  
    diodabg napisał:
    jokerro napisał:

Jak to gdzie idą na metalowym przewodzie smarowania a na spływie jest uszczelka... :-)
    Jedynie gdzie oringi idą to na rurce spływu ale na drugim końcu , nie od turba i na rurce zasilającej przy wyjściu z bloku nie przy turbie ;)

Zwracam honor co do kolorystyki oringów :-)

Kolego ty nigdy niewidziales tego układu w renault.
    Autor tak samo jak i ja wiemy oco chodzi,a ty jak widziales tylko jeden system zasilania olejem turbosprezarki to niepowinienes sie wypowiadac.
    Jeszcze raz pisze wyraznie,Renault autora tematu posiada rurke ze srubunkami, na koncach gdzie nie jest uszczelniane za pomoca stozka czy podkladkami tylko sa zastosowane oringi i rurka ma specyficzne wytloczenie zeby oringa nieprzedarlo na wylot.
    Wiem ze to przerasta twoja wyobraznie ale tak jest w realu.
  • #8 12816975
    diodabg
    Poziom 30  
    jokerro napisał:
    ty jak widziales tylko jeden system zasilania olejem turbosprezarki to niepowinienes sie wypowiadac.

Widziałem kilka więc niech cię duma nie rozpycha ;)

Laguna 1, 1.9 dti 1998 - Rozmiar oringu do przewodu smarowania turbiny?
    Zastosuj oring na więcej niż jeden system zasilania renault a będziesz naprawde gość ;)
    Miałem kiedyś tą Lagune i było zastosowane z lewego górnego rogu więc nie wiem dlaczego się gotujesz :-)
    Wiem że to przerasta twoją wyobraznie ale tak jest w realu :-)
    Pozdrawiam
  • #9 12817329
    jokerro
    Poziom 34  
    Twoj obraz pokazuje te smieszne oringi,mnie duma nierozpycha tylko ty niemasz pojecia,a na koncu wyszukujesz w wsieci i pokazujesz obrazek ktory zaprzecza twoim wypowiedziom.
    Zapewne autorowi tematu chodzilo o jeden z 3 systemow zasilania czyli ten z dolnego lewego rogu bo takie byly najczesciej.
    Tyle odemnie bo teraz pojechales po bandzie juz na maxa i nie ciag tematu dalej bo niema sensu.
  • #10 12817405
    diodabg
    Poziom 30  
    Wcześniej pisałeś że tam nie ma żadnych podkładek a jak wstawiłem zdjęcie to zmieniłeś zdanie twierdząc że z oringiem były montowane najczęściej !!! Jednak musisz postawić na swoim ? ;)
    Troszke musisz poracować w tym zawodzie żeby widzieć wszystko i pouczać innych ;)
    jokerro napisał:
    pojechales po bandzie juz na maxa i nie ciag tematu dalej bo niema sensu.

Pozdrawiam :-)
  • #11 12834472
    derby
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Dzięki wszystkim za informację o jakie uszczelki i gdzie mają sie znajdować to sam wiem lecz jaki rozmiar tego się nie dowiedziałem. W związku z czym uważam tema za zamknięty. Pozdrawiam wszystkich.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik forum pyta o rozmiar oringu do przewodu smarowania turbiny w Renault Laguna 1, 1.9 dti z 1998 roku, po zauważeniu wycieku oleju. Odpowiedzi wskazują, że w układzie smarowania turbiny rzeczywiście znajdują się oringi, a ich kolor może być zielony. Użytkownicy sugerują zakup oringów w autoryzowanym serwisie, ponieważ są one wykonane z materiałów o specjalnej konsystencji, co jest istotne dla prawidłowego funkcjonowania turbiny. W dyskusji pojawiają się różnice zdań co do lokalizacji oringów i ich zastosowania w różnych systemach zasilania olejem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA