logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kyocera FS1300D - Zasilacz - jak i po co zero cross detection.

30 Wrz 2013 23:20 1770 7
REKLAMA
  • #1 12795885
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 12796110
    beatom
    Poziom 38  
    Ocena: 858
    Wydaje sie, ze to bedzie trudne do oszukania - tam powinny byc impulsy 0V/3.3V
    Jest to prawdopodobnie zwiazane z wlaczaniem/wylaczaniem fusera.
    Poczekajmy jednak na kogos bardziej ogarnietego w temacie niz ja.
  • REKLAMA
  • #3 12796132
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 12796144
    beatom
    Poziom 38  
    Ocena: 858
    To moze warto naprawic ten zasilacz?
    P.S.
    Wedlug manuala tam wystepuje 3.3V, a nie 5V.
    Podlaczanie na sztywno tylko tych dwu napiec moze doprowadzic do dalszych uszkodzen.
    Jest jakis numer na tym zasilaczu?
  • #5 12796149
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 12796622
    gasior
    Poziom 26  
    Ocena: 56
    Witam

Nie jestem specem od Kyocery, natomiast "zero cross detection" to powszechnie stosowana metoda pomagająca w sterowaniu lampami grzewczymi fusera w drukarkach/kserokopiarkach wielu innych producentów. Ciężko utrzymać stabilną temperaturę utrwalania poprzez tylko włączanie/wyłączanie pełnego napięcia sieci 230V (chociaż stosuje się też takie rozwiązanie bo jest tańsze). Poza tym włączając lampę przypadkowo, bez "zero cross detection" w szczycie sinusoidy, chwilowy pobór prądu byłby naprawdę spory.

Tak więc stosuje się sterowanie fazowe - triak w zasilaczu załącza lampę tylko w określonych momentach na danym wycinku sinusoidy, a do synchronizacji sygnału załączenia lampy z napięciem sieci wymagana jest właśnie wspomniana detekcja przejścia sinusoidy przez zero.

Tak więc nie możesz po prostu podać sobie pełnego napięcia sieci bez sterowania fazowego (lub chociażby on/off) na grzałkę fusera i oczekiwać, że drukarka będzie utrzymywać właściwą temperaturę. Jeżeli koniecznie chcesz próbować to zaopatrz się w gaśnicę :)

Mam nadzieję, że trochę rozjaśniłem.

Pozdrawiam
  • #7 12797064
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #8 12798819
    gasior
    Poziom 26  
    Ocena: 56
    W tym Ci niestety nie jestem w stanie pomóc. Pytałeś w temacie "jak i po co zero cross detection" więc przedstawiłem teoretycznie celowość stosowania tejże detekcji. Pozdrawiam i powodzenia w naprawie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z zasilaczem w drukarce Kyocera FS1300D, który uległ awarii. Zastanawia się nad podłączeniem zewnętrznego zasilacza transformatorowego, jednak napotyka błąd "6400 Zero cross signal error". W dyskusji wyjaśniono, że detekcja przejścia przez zero (zero cross detection) jest kluczowa dla stabilnego działania fusera, ponieważ umożliwia kontrolowanie temperatury poprzez synchronizację z napięciem sieci. Użytkownik dowiedział się, że konieczne jest generowanie impulsów 3.3V w momencie przejścia przez zero, aby drukarka mogła prawidłowo funkcjonować. Wskazano również na ryzyko dalszych uszkodzeń przy podłączeniu zasilania bez odpowiedniego sterowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA