logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programowanie EPROMU. Jak lub czym przegrać pamięć?

kristof 16 Mar 2005 13:10 1557 8
  • #1 1320248
    kristof
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    witam
    lamerski temat.... :)

ale korzystam z opcji "szukaj" i nie umiem znaleźć tego co potrzebuję.

w największym skrócie:

mam dwie kości o oznaczeniu 27c256-15
    jest na nich jakiś tam programik, ale w jednej jest chyba uszkodzony..

JAK albo CZYM przegrać z jednej na drugą?

proszę o wskazówkę..potem sobie poszukam głębiej

pozdrawiam

dodane po półgodzinie....

czy odpowiedź brzmi WILLEM ?
  • #2 1320362
    Kociołek
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Witam
    Dowolnym programatorem EPROM-ów podłączonym do komputera, tylko nie rozumiem skoro program jest uszkodzony, to czemu chcesz go przegrywać?
    Program na EPROMie jeśli ulegnie uszkodzeniu = EPROM jest nieodczytywalny.
  • #3 1320747
    kristof
    Poziom 14  
    być może że to EPROM uległ uszkodzeniu...właśnie nie wiem co się stało..a chce mieć na tym EPROMie taki sam program co był a mam go na innym EPROMie..w każdym bądź razie jest coś na kości ale się nie uruchamia..pomyślałem skasowac i nagrać jeszcze raz

pozdrawiam
  • #4 1320945
    bonzo f
    Poziom 29  
    Ocena: 23
    a jaki to eprom ;kasowany uf,elektrycznie czy programowany 1 raz.
  • #5 1322476
    Kociołek
    Poziom 17  
    Witam ponownie
    27c256 jest to 8-bit 32k EPROM (programowalny napięciowo, kasowalny światłem UV; z szybką kwarcową u góry).
    Obojętnie w czym to pracuje - jeżeli podejrzewasz jego uszkodzenie, a nie masz oryginalnego pliku wsadowego to z nim niestety nic nie zrobisz.
    Najepiej aby ktoś spróbował go sczytać na programatorze. Używają ich np. serwisanci przemysłowej automatyki sterowniczej - zespoły serwisowe w zakładach pracy lub sprzedawcy układów automatyki. Dużo ludzi - wystarczy spytać i poprosić.
    Pozdrawiam
  • #6 1361412
    kristof
    Poziom 14  
    witam i dziekuję za dotychczasowe wypowiedzi...

czy "oryginalny plik wsadowy" to mogę odczytać z drugiej kości?

a czy jest jakaś możliwość żeby odczytać zawartość kości ale bez wylutowywania jej z płytki?

pozdrawiam
  • #7 1363686
    Kociołek
    Poziom 17  
    witam ponownie
    Rozumiem, że masz sprawny EPROM z poprawnyie działającym programem (?) wlutowany do płyty, chcesz go sczytać i wgrać do drugiego EPROM-u do bliźniaczego układu?
    Jeśli tak to niestety w praktyce musisz go wylutować - chodzi o pozostałe peryferia elektroniczne.
    Jeśli on jest uszkodzony = program na nim uszkodzony - wtedy klapa...
    Możesz mieć tysiąc pustch EPROM-ów, ale nie masz tego programu. Musisz zwrócić się do producenta ( jeśli to możliwe ).
    Pozdrawiam
  • #8 1363726
    kristof
    Poziom 14  
    Kociołek napisał:
    witam ponownie
    Rozumiem, że masz sprawny EPROM z poprawnyie działającym programem (?) wlutowany do płyty, chcesz go sczytać i wgrać do drugiego EPROM-u do bliźniaczego układu?

dokładnie tak...dziękuję za podpowiedzi..nie chce mi się wylutowywać tego ale pewnie się nie obędzie

pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy programowania i kopiowania zawartości pamięci EPROM typu 27c256-15. Użytkownik posiada dwie kości EPROM, z których jedna może być uszkodzona i pyta, jak skopiować program z jednej na drugą. Odpowiedzi wskazują, że do odczytu i zapisu EPROM potrzebny jest programator EPROM podłączony do komputera. Jeśli program na EPROM jest uszkodzony, odczyt zawartości może być niemożliwy. EPROM 27c256 to 8-bitowa pamięć 32k, programowalna napięciowo i kasowalna światłem UV. Zaleca się wylutowanie kości z płytki w celu odczytu, gdyż odczyt bezpośrednio na płytce jest praktycznie niemożliwy ze względu na układy peryferyjne. W przypadku braku oryginalnego pliku wsadowego lub uszkodzenia EPROM, odzyskanie programu jest trudne i wymaga dostępu do sprawnego pliku lub producenta. W dyskusji pojawia się sugestia użycia programatora WILLEM oraz link do prostego, domowego programatora EPROM, który jest tańszą alternatywą.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA