logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak programować EPROM 27cxxx bez drogiego programatora na C-64?

marcinelektronik 01 Lip 2007 22:39 5515 12
REKLAMA
  • #1 4039955
    marcinelektronik
    Poziom 27  
    Ocena: 63
    Witam.
    Słyszałem że można oprogramować układ czy ściągnąć zawartość pamięci bez drogiego programatora naprzykład wilema.
    Nie wiem na ile to jest prawda ale robią to tak że w kardidżu od c-64 wylutowywują pamięć np 27cxxx i dają podstawkę w którą wkładają pamięć z której w C-64 zczytywana jest zawartość pamięci.
    Następnie ta zawartość jest nagrywana na nowy układ.
    Nie wiem na ile jest to możliwe i czy wogóle komputer zadziała skoro nie będzie kardidża.
    Czy istnieje schemat do taniego programatora choćby pod lpt na układy 27c010 czy 27cxxx.
    Pozdrawiam.
    Marcin.
  • REKLAMA
  • #2 4042895
    marcinelektronik
    Poziom 27  
    Witam.
    Udało mi się znaleść http://www.nesforum.e9.pl/index.php?showtopic=220&st=20
    Co o tym sądzicie czy wstawiając układ do takiej podstawki można ściągnąć z układu i wgrać do nowego jego pamięć.
    Nie wiem czy mogę w ten sposób zastąpić 27c010 fleszem 21f256 czy innym by nie kasować pamięci lampą.
    Wyeliminowałbym kupno willema.
    Narazie chciałbym programować tylko 24c04 i 27c010
    Pozdrawiam.
    Marcin.
  • REKLAMA
  • #3 4043464
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6543
    Z opisu wynika tylko tyle, że można do kartridża włożyć w miejsce modułu PROM układ EPROM lub FLASH i będzie działać ale wcześniej ten układ trzeba zaprogramować w programatorze.
  • #4 4044662
    marcinelektronik
    Poziom 27  
    Witam.
    Ja pomyślałem o czymś takim że jeżeli inną pamięć włożymy do takiego kardidża to w c-64 możemy wejść do asemblera czy basica i odczytamy całą zawartość np w hex i możemy potem zapisać te dane na taśmę i jeżeli pamięć będzie flesz to chyba z powrotem na układ.
    Wyciągnę ten komputer i spróbuję coś popracować może to się opłaci.
    Poprostu mam układ 27c010 i chcę zmienić meni na polskie.
    Wiem że z tym jest trochę zabawy, jednak gdybym mógł dostać fabryczny wsad do tego tv to bym poszukał w edytorze czy da się to zrobić.
    Jak by się udało to poszukam kogoś kto mi oprogramuje tą kostkę.
    Pozdrawiam.
    Marcin.
  • #5 4044826
    tzok
    Sczytać i nagrać na taśmę możesz - zapisać na kość EEPROM/Flash - nie, nie ma w ogóle takiej opcji, C-64 nie potrafiło nic zapisywać na kartridżach, bo w tych czasach po prostu nie było pamięci EEPROM ani Flash.
  • REKLAMA
  • #6 4048907
    marcinelektronik
    Poziom 27  
    Witam.
    A czy takim sposobem można kopiować pamięć.
    Na skanie jest płytka do programowania eprom do c-64.
    Czy podłączenie C-64 dp PC pozwoli mi wejść do języka maszynowego kardidża tak by skopiować pamięć.
    Pozdrawiam.
    Marcin.

Usunąłem prowizje za pobranie z powodów oczywistych [adamas_nt]
    Załączniki:
    • Jak programować EPROM 27cxxx bez drogiego programatora na C-64? PROGRAMATOR EPROM PŁYTKA.jpg (381.27 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak programować EPROM 27cxxx bez drogiego programatora na C-64? c64-rs232 .jpg (40.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak programować EPROM 27cxxx bez drogiego programatora na C-64? C-64 DO PC CZ1.jpg (105.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak programować EPROM 27cxxx bez drogiego programatora na C-64? C-64 DO PC CZ3.jpg (213.27 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 4049039
    tzok
    Chcesz pomocy i żądasz punktów za załączniki?

Nie wiem co tam jest ale C-64 nie ma możliwości programowania pamięci w kartridżu.
  • #8 4049097
    marcinelektronik
    Poziom 27  
    Witam.
    Na obrazku PROGRAMATOR EPROM PŁYTKA jest gotowy programator do C-64.
    Na innych są schematy podłączeń do komputera PC.
    Pozdrawiam.
    Marcin.
  • #9 4062157
    marcinelektronik
    Poziom 27  
    Witam.
    eprom burner c64
    Czy to nie oznacza że to jest programator eprom do c64.
    Proszę o jakąś odpowiedż.
    Pozdrawiam.
    Marcin.
  • REKLAMA
  • #10 4064733
    tzok
    Oznacza - we współpracy z oprogramowaniem na C-64 można tym zaprogramować EEPROM. Port Cartridge w C-64 ma wprowadzoną magistralę procesora, więc teoretycznie mżna pod niego podpiąć dowolne urządzenie... w tym programator, ale taki "kartridż" nie będzie już działał jako kartridż, tzn. C-64 nie uruchomi z niego żadnego programu.

Tylko po co tak kombinować? Nie prościej zaprogramować ten EEPROM na PC - masz tu równie proste programatory "równoległych" EEPROMów pod port LPT:
    http://www.techedge.com.au/tech/eprom/default.htm
    http://www.larwe.com/zws/products/epromr2/index.html
    http://batronix.com/electronic/circuits/eeprommer.shtml
    http://www.qsl.net/iz7ath/web/02_brew/17_eprom/english/pag03_eng.htm
  • #11 4149966
    marcinelektronik
    Poziom 27  
    Witam
    Udało mi się ściągnąć zawartść pamięci z tego 27c010 z telewizora philips.
    Chciałbym zmienić menu by było po polsku i czy zamiana w pliku bin z znaków np volume na głośność pomoże rozwiązać problem.
    Chciałbym się dowiedzieć jaki inny układ mogę oprogramować tak by zastąpił ten 27c010 i w razie czego bym mógł skasować zawartość i wgrać na nowo.
    Może 27F010 czy z serii 29 będzie pasował.
    Ten plik ma 128Mb a producent podaje w katalogu że pamięć 27c010 ma 1Mega, czy mogę włożyć mniejszy scalak np 27c512 czy 27c128.
    Czy zamiana znaków na polskie wyrazy i wgranie do pamięci wsadu nowego wyświetli polskie litery w menu telewizora.
    Pozdrawiam.
    Marcin.
  • #12 6887352
    gusy180662
    Poziom 1  
    Saludos a todos..!! necedito el diagrama del programador 27c16..!!
  • #13 11193311
    Data64
    Poziom 11  
    Możesz odczytać zawartość EPROM 27C64/27C128 lub mniejszych pod monitorem pod warunkiem umieszczenia ich w prostym cartridge. Nie możesz programować pamięci EPROM na C64 bez posiadania programatora EPROM, jak tego z Twojego obrazka, który tak na marginesie jest podłączany do portu USER, a nie EXPANSION, jak zasugerował tzok.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy możliwości programowania i kopiowania zawartości układów EPROM serii 27cxxx bez użycia drogich programatorów, zwłaszcza w kontekście komputera Commodore 64 (C-64). Poruszono temat wyjmowania pamięci EPROM z kartridża C-64 i używania podstawki do odczytu zawartości pamięci bezpośrednio w komputerze. Potwierdzono, że C-64 może odczytać zawartość EPROM poprzez cartridge, ale nie ma możliwości programowania ani kasowania pamięci EPROM lub Flash bez dedykowanego programatora. Wspomniano, że w czasach C-64 nie istniały pamięci EEPROM ani Flash z możliwością zapisu przez komputer. Zaproponowano alternatywę w postaci tanich programatorów pod port LPT do programowania EPROM 27c010 i podobnych. Omówiono także kompatybilność różnych układów pamięci (27c010, 27F010, 27c512, 27c128, 29xxx) oraz kwestie rozmiaru pamięci i możliwości modyfikacji zawartości (np. zmiana menu na polskie znaki). Podkreślono, że programatory EPROM podłączane do C-64 wykorzystują port USER, a nie EXPANSION. Wskazano, że programowanie EPROM bez dedykowanego sprzętu jest niemożliwe, natomiast odczyt zawartości mniejszych EPROM (np. 27c64, 27c128) jest możliwy przy użyciu prostego cartridge.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA