logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak programować EPROM 27cxxx bez drogiego programatora na C-64?

marcinelektronik 01 Lip 2007 22:39 5497 12
REKLAMA
  • #1 4039955
    marcinelektronik
    Poziom 27  
    Ocena: 63
    Witam.
    Słyszałem że można oprogramować układ czy ściągnąć zawartość pamięci bez drogiego programatora naprzykład wilema.
    Nie wiem na ile to jest prawda ale robią to tak że w kardidżu od c-64 wylutowywują pamięć np 27cxxx i dają podstawkę w którą wkładają pamięć z której w C-64 zczytywana jest zawartość pamięci.
    Następnie ta zawartość jest nagrywana na nowy układ.
    Nie wiem na ile jest to możliwe i czy wogóle komputer zadziała skoro nie będzie kardidża.
    Czy istnieje schemat do taniego programatora choćby pod lpt na układy 27c010 czy 27cxxx.
    Pozdrawiam.
    Marcin.
  • REKLAMA
  • #2 4042895
    marcinelektronik
    Poziom 27  
    Witam.
    Udało mi się znaleść http://www.nesforum.e9.pl/index.php?showtopic=220&st=20
    Co o tym sądzicie czy wstawiając układ do takiej podstawki można ściągnąć z układu i wgrać do nowego jego pamięć.
    Nie wiem czy mogę w ten sposób zastąpić 27c010 fleszem 21f256 czy innym by nie kasować pamięci lampą.
    Wyeliminowałbym kupno willema.
    Narazie chciałbym programować tylko 24c04 i 27c010
    Pozdrawiam.
    Marcin.
  • #3 4043464
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6461
    Z opisu wynika tylko tyle, że można do kartridża włożyć w miejsce modułu PROM układ EPROM lub FLASH i będzie działać ale wcześniej ten układ trzeba zaprogramować w programatorze.
  • REKLAMA
  • #4 4044662
    marcinelektronik
    Poziom 27  
    Witam.
    Ja pomyślałem o czymś takim że jeżeli inną pamięć włożymy do takiego kardidża to w c-64 możemy wejść do asemblera czy basica i odczytamy całą zawartość np w hex i możemy potem zapisać te dane na taśmę i jeżeli pamięć będzie flesz to chyba z powrotem na układ.
    Wyciągnę ten komputer i spróbuję coś popracować może to się opłaci.
    Poprostu mam układ 27c010 i chcę zmienić meni na polskie.
    Wiem że z tym jest trochę zabawy, jednak gdybym mógł dostać fabryczny wsad do tego tv to bym poszukał w edytorze czy da się to zrobić.
    Jak by się udało to poszukam kogoś kto mi oprogramuje tą kostkę.
    Pozdrawiam.
    Marcin.
  • REKLAMA
  • #5 4044826
    tzok
    Sczytać i nagrać na taśmę możesz - zapisać na kość EEPROM/Flash - nie, nie ma w ogóle takiej opcji, C-64 nie potrafiło nic zapisywać na kartridżach, bo w tych czasach po prostu nie było pamięci EEPROM ani Flash.
  • #6 4048907
    marcinelektronik
    Poziom 27  
    Witam.
    A czy takim sposobem można kopiować pamięć.
    Na skanie jest płytka do programowania eprom do c-64.
    Czy podłączenie C-64 dp PC pozwoli mi wejść do języka maszynowego kardidża tak by skopiować pamięć.
    Pozdrawiam.
    Marcin.

Usunąłem prowizje za pobranie z powodów oczywistych [adamas_nt]
    Załączniki:
    • Jak programować EPROM 27cxxx bez drogiego programatora na C-64? PROGRAMATOR EPROM PŁYTKA.jpg (381.27 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak programować EPROM 27cxxx bez drogiego programatora na C-64? c64-rs232 .jpg (40.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak programować EPROM 27cxxx bez drogiego programatora na C-64? C-64 DO PC CZ1.jpg (105.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak programować EPROM 27cxxx bez drogiego programatora na C-64? C-64 DO PC CZ3.jpg (213.27 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 4049039
    tzok
    Chcesz pomocy i żądasz punktów za załączniki?

Nie wiem co tam jest ale C-64 nie ma możliwości programowania pamięci w kartridżu.
  • #8 4049097
    marcinelektronik
    Poziom 27  
    Witam.
    Na obrazku PROGRAMATOR EPROM PŁYTKA jest gotowy programator do C-64.
    Na innych są schematy podłączeń do komputera PC.
    Pozdrawiam.
    Marcin.
  • #9 4062157
    marcinelektronik
    Poziom 27  
    Witam.
    eprom burner c64
    Czy to nie oznacza że to jest programator eprom do c64.
    Proszę o jakąś odpowiedż.
    Pozdrawiam.
    Marcin.
  • #10 4064733
    tzok
    Oznacza - we współpracy z oprogramowaniem na C-64 można tym zaprogramować EEPROM. Port Cartridge w C-64 ma wprowadzoną magistralę procesora, więc teoretycznie mżna pod niego podpiąć dowolne urządzenie... w tym programator, ale taki "kartridż" nie będzie już działał jako kartridż, tzn. C-64 nie uruchomi z niego żadnego programu.

Tylko po co tak kombinować? Nie prościej zaprogramować ten EEPROM na PC - masz tu równie proste programatory "równoległych" EEPROMów pod port LPT:
    http://www.techedge.com.au/tech/eprom/default.htm
    http://www.larwe.com/zws/products/epromr2/index.html
    http://batronix.com/electronic/circuits/eeprommer.shtml
    http://www.qsl.net/iz7ath/web/02_brew/17_eprom/english/pag03_eng.htm
  • #11 4149966
    marcinelektronik
    Poziom 27  
    Witam
    Udało mi się ściągnąć zawartść pamięci z tego 27c010 z telewizora philips.
    Chciałbym zmienić menu by było po polsku i czy zamiana w pliku bin z znaków np volume na głośność pomoże rozwiązać problem.
    Chciałbym się dowiedzieć jaki inny układ mogę oprogramować tak by zastąpił ten 27c010 i w razie czego bym mógł skasować zawartość i wgrać na nowo.
    Może 27F010 czy z serii 29 będzie pasował.
    Ten plik ma 128Mb a producent podaje w katalogu że pamięć 27c010 ma 1Mega, czy mogę włożyć mniejszy scalak np 27c512 czy 27c128.
    Czy zamiana znaków na polskie wyrazy i wgranie do pamięci wsadu nowego wyświetli polskie litery w menu telewizora.
    Pozdrawiam.
    Marcin.
  • #12 6887352
    gusy180662
    Poziom 1  
    Saludos a todos..!! necedito el diagrama del programador 27c16..!!
  • #13 11193311
    Data64
    Poziom 11  
    Możesz odczytać zawartość EPROM 27C64/27C128 lub mniejszych pod monitorem pod warunkiem umieszczenia ich w prostym cartridge. Nie możesz programować pamięci EPROM na C64 bez posiadania programatora EPROM, jak tego z Twojego obrazka, który tak na marginesie jest podłączany do portu USER, a nie EXPANSION, jak zasugerował tzok.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości programowania i kopiowania zawartości układów EPROM serii 27cxxx bez użycia drogich programatorów, zwłaszcza w kontekście komputera Commodore 64 (C-64). Poruszono temat wyjmowania pamięci EPROM z kartridża C-64 i używania podstawki do odczytu zawartości pamięci bezpośrednio w komputerze. Potwierdzono, że C-64 może odczytać zawartość EPROM poprzez cartridge, ale nie ma możliwości programowania ani kasowania pamięci EPROM lub Flash bez dedykowanego programatora. Wspomniano, że w czasach C-64 nie istniały pamięci EEPROM ani Flash z możliwością zapisu przez komputer. Zaproponowano alternatywę w postaci tanich programatorów pod port LPT do programowania EPROM 27c010 i podobnych. Omówiono także kompatybilność różnych układów pamięci (27c010, 27F010, 27c512, 27c128, 29xxx) oraz kwestie rozmiaru pamięci i możliwości modyfikacji zawartości (np. zmiana menu na polskie znaki). Podkreślono, że programatory EPROM podłączane do C-64 wykorzystują port USER, a nie EXPANSION. Wskazano, że programowanie EPROM bez dedykowanego sprzętu jest niemożliwe, natomiast odczyt zawartości mniejszych EPROM (np. 27c64, 27c128) jest możliwy przy użyciu prostego cartridge.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA