logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić przełącznik świateł w Renault Megane 1,6RTe 97r.?

JariP 16 Mar 2005 14:18 7033 9
REKLAMA
  • #1 1320413
    JariP
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    Witam!
    Mam problem z przełącznikiem świateł w renówce. Mianowicie zgubiłem światła przeciwmgielne przednie i tylne. Zarówno światła mijania jak i drogowe czy kierunki działają poprawnie, z tym ,że nie wyłączają się automatycznie kierunkowskazy po wyprostowaniu kiwrownicy. Nie stało się to z dnia na dzień , ale z upływem czasu. Na początku zgubiłem sygnał dźwiękowy (sprawny bezpiecznik, na stykach brak napięcia). Swiatła psuły się kolejno.Najpierw po przekręceniu przełącznika nie było przednich przeciwmgielnych , a tylne w porządku. Z czasem , kiedy to musiałem użyć tylnych z niemałym rozczarowaniem zauważyłem , że tylne też "gdzieś sobie poszły". Kombinując na lewo i prawo zauważyłem , że gdy lekko naciskam przełącznik tak jakbym chciał włączyć lewy kierunkowskaz światełka działają , zapalają się na desce kontrolki i wszystko jest ok , ale gdy puszczę dźwignię te giną. Mam pytanie , czy tę usterkę da się jakoś usunąć? Czy do wymontowania przełącznika muszę zdjąć kierownicę?
    Czy przełącznik ten wogóle da się naprawić ? Jak wogóle się do tego zabrać? Wiem ,że nie jest to problem odosobniony , mój znajomy ma identyczne autko i ten sam problem. POMOCY! :sm1:
  • REKLAMA
  • #2 1321583
    Heroses
    Poziom 24  
    Ocena: 160
    A czy ktoś wcześniej bawił się kierownicą??
    Aby się dostać do przełączników nie trzeba ściągać kierownicy. Odkręć osłonę i dostęp będzie.
  • REKLAMA
  • #3 1321671
    JariP
    Poziom 13  
    Kierownicą nikt się nie bawił , usterki wystąpiły po ok 2 latach od zakupu. :?:

Dodano po 1 [minuty]:

Nie nic nie było naprawiane, usterki wyszły po ok. 2 latach od zakupu.
  • REKLAMA
  • #4 1322296
    kordel
    Poziom 25  
    Ocena: 92
    W takich przelacznikach sa w srodku blaszki, ktore mogly sie przypalic albo podgiac. Usterka jest do naprawienia. Jak powiedzial kolega wystarczy zdjac obudowe kolumny kierownicy i bedzie dostep. Musisz wyjac przelacznik i go rozebrac, ale ostroznie bo oprocz blaszek sa tam sprezynki i male kuleczki, ktore chetnie sie gubia :-)

Pozdrawiam.
  • #5 1322574
    JariP
    Poziom 13  
    Dzięki za informacje.
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #6 1330251
    Buzka23
    Poziom 18  
    Ocena: 65
    Przewód Ci się urwał od przełacznika pod kierownicą zdejmij obudowę a to zobaczysz
  • #7 1332060
    axxx
    Specjalista AGD
    Ocena: 1716
    Sprawdz przewody odchodzace i dochodzace do skrzynki bezpiecznikow potrafia sie czesto urywac w reno.
  • #8 1362189
    mkubol
    Poziom 25  
    Ocena: 96
    Ten przełącznik to utrapienie nie jednego użytkownika renówki do przełacznika dostać się łatwo zdejmując osłony kolumny kierowniczej ale żeby dostać się do środka trzeba rozwiercić nity a jak już jest rozłożony i zaczynamy składanie wtedy zaczyna się naprawde poważny problem bez kogoś kto to robił nie zabieraj się do tego bo i tak tego nie złożysz. Pozdrawiam
  • #10 2207110
    wsmpw
    Poziom 18  
    Ocena: 30
    siemanko ja też mam problem z przełacznikem ale w reno 19 tylko ze u mnie nie działają światła długie wiem co w tym przełączniku jest zepsute bo mam już 2 który tez sie zepsuł jest to głupiakonstrukcja.... i kłopotliwa i teraz nie mam długich. jutro albo pojutrze wrzuce zdjecia przełącznika rozebranego z elementami w środku

Podsumowanie tematu

✨ W Renault Megane 1,6 RTe z 1997 roku występuje problem z przełącznikiem świateł, który powoduje utratę działania świateł przeciwmgielnych przednich i tylnych oraz brak automatycznego wyłączania kierunkowskazów po wyprostowaniu kierownicy. Usterka rozwijała się stopniowo, począwszy od zaniku sygnału dźwiękowego. Dostęp do przełącznika uzyskuje się przez zdjęcie osłony kolumny kierowniczej, bez konieczności zdejmowania kierownicy. Wewnątrz przełącznika mogą być uszkodzone lub przypalone blaszki, które można naprawić, jednak rozebranie wymaga ostrożności ze względu na obecność sprężyn i małych kulek. Częstą przyczyną problemów są urwane przewody zasilające pod przełącznikiem lub przewody dochodzące do skrzynki bezpieczników. W Renault Megane dostęp do przełącznika jest łatwy, gdyż jest zamocowany na zaczepach, w przeciwieństwie do Renault 19, gdzie konieczne było rozwiercanie nitów. Naprawa przełącznika jest możliwa, ale złożenie go po rozebraniu może być trudne bez doświadczenia. Podobne problemy z przełącznikiem świateł występują także w Renault 19, gdzie konstrukcja jest uważana za kłopotliwą i awaryjną.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA