logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Baofeng UV-5R - jak zaprogramować przesunięcie czestotliwości dla przemiennika

squix 06 Paź 2013 13:39 22869 7
REKLAMA
  • #1 12814490
    squix
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    W jaki sposób zapisać w Baofeng UV-5R kanał z przesuniętą częstotliwością TX i RX do pracy z przemiennikiem?

Zrobiłem w następujący (nieskuteczny) sposób:
    Dostroiłem się do częstotliwości TX przemiennika, następnie w menu radia ustawiłem przesunięcie dla TX mojego radia (mniej istotne ale skonfigurowałem także CTCSS itd.), po zapisaniu kanału w pamięci radia i wybraniu już konkretnego kanału urządzenie nadaje i odbiera na tej samej częstotliwości (nie zapamiętuje przesunięcia pomiędzy TX i RX, dodam że ton CTCSS zostaje zachowany).
  • REKLAMA
  • #2 12814591
    Interesant
    Poziom 34  
    Ocena: 249
    ...
    Może nie wybrałeś -DUP, lub nie ustawiłeś offset (shift) na 0.6MHz (2m) / 7.6MHz (70cm)?
  • REKLAMA
  • #3 12814729
    squix
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Wybrałem ujemne przesunięcie o 7,6 Mhz dla 70 cm, wszystko było w porządku do czasu wybrania zapisanego kanału z pamięci (tak jak by radio nie zapisywało przesunięcia TX/RX).
  • REKLAMA
  • #4 12814993
    Interesant
    Poziom 34  
    Ocena: 249
    ...
    Usuń zapisany kanał i przed zapisaniem, ustaw wszystko tak jak ma być w trybie częstotliwości (VFO) i dopiero zapisz.
  • REKLAMA
  • #5 12815885
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 753
    Pamiętaj, że możesz zapisać tylko to co jest w górnej linijce wyświetlacza. Dolnej nie zapiszesz.
    Zapisujesz do tej samej komórki dwa razy - raz dla nadajnika i drugi raz dla odbiornika.
  • #6 12861539
    gamel
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Aby zaprogramować ręcznie pracę z przemiennikiem, należy wpisać (w górnej linii) częstotliwości i CTCSS jak robiłeś to do tej pory, zapisać w wolnej komórce pamięci częstotliwość, (I TERAZ UWAGA!) nie wchodząc w tryb pamięci, nacisnąć "*" (spowoduje to odwrócenie splitu, (czyli słuchasz wejścia przemiennika i nadajesz na jego częstotliwości wyjściowej) i PONOWNIE zaprogramować tę komórkę pamięci, którą programowałeś wcześniej. Czyli programujemy daną komórkę pamięci, najpierw z normalnym ustawieniem częstotliwości, a za drugim razem z częstotliwościami zamienionymi. Można również zrobić powtórne programowanie danej komórki wpisując dowolną częstotliwość (nie ustaloną wcześniej standardowo na 0.6 lub 7.6 MHz) i radio to zapamięta jako częstotliwość nadawania w danej komórce pamięci. Poprawki (jeśli coś źle zadziała, lub się pomyliliśmy przy programowaniu) można zrobić dopiero po skasowaniu zawartości danej komórki i przez ponowne jej zaprogramowanie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Aby zaprogramować przesunięcie częstotliwości TX i RX w radiu Baofeng UV-5R do pracy z przemiennikiem, należy najpierw ustawić odpowiednie częstotliwości w trybie VFO, a następnie zapisać je w pamięci. Kluczowe jest, aby przed zapisaniem kanału ustawić przesunięcie (offset) na odpowiednią wartość (np. 0.6 MHz dla 2m lub 7.6 MHz dla 70cm). Po zapisaniu, należy ponownie zaprogramować tę samą komórkę pamięci, używając funkcji "*" do odwrócenia splitu, co pozwoli na nadawanie na częstotliwości wyjściowej przemiennika. Użytkownicy podkreślają, że dolna linia wyświetlacza nie jest zapisywana, a poprawki można wprowadzać tylko po skasowaniu zawartości danej komórki pamięci.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA