logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

FT 3013 - Jak regulować jasność odbitek? Szukam prostych wskazówek

fifol 16 Mar 2005 20:21 1369 9
REKLAMA
  • #1 1321510
    fifol
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam serdecznie. Mój problem polega na tym, że odbitki wychodzą za jasne, mimo maksymalnego przyciemnienia na panelu. Czy istnieje sposób regulacji jasności, jakiś potencjometr?

Mam ściągniętą serwisówkę z elektrody ale angielski nie jest moją mocną stroną. Prosiłbym o łopatologiczny opis, nie jestem serwisantem. Maszynę kupiłem na własny użytek, na targu za 200 PLN od ludków co wożą szmelc z Niemiec. Sami rozumiecie że nie interesuje mnie wożenie tego do serwisu za dużo więcej niż jest warta.

A tak imho, dajcie namiary gdzie można poczytać o budowie kserokopiarek. Od 2 dni męczę google i dalej nie wiem co to developer, jakaś korona, po co są jakieś elektrody itd. FAQ jakiś by się przydał dla lamy.
    THX.
  • REKLAMA
  • #2 1321581
    marcinserw
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Po pierwsze zakładam że jest toner? czy świeci kontrolka braku (takie kropeczki) Jeśli jet to kopiarkę należało by wyczyścić- jesli nie masz o ty zielonego pojęcia to trochę to może być trudne najlepiej jak byś kogoś poszukał kto ci to zrobi i pokarze "z czym to się je".
    Nasycenie automatu można zwiększyć w trybie serwisowym, ale to najlepiej po konserwacji.
    Acha ważne żeby papier był suchy bo jak wilgotny to może tal być jak pisałeś.

Napisz czy w ogóle reaguje na ciemniej - jaśmiej?
    Marcin
  • REKLAMA
  • #3 1321597
    xawier
    Poziom 29  
    Ocena: 70
    Zapodaj kopie, abyśmy sobie oglądnęli. Dużo by gdybać...
  • REKLAMA
  • #4 1321611
    fifol
    Poziom 12  
    Reaguje na ciemniej jaśniej. Na najjaśniej jest całkiem blado. Żadne alarmy się nie świecą, raz tylko gdy kartka się zacieła zapalił się symbol rolek. Toner chyba jest tak mi się wydaje. mam też tak że w miarę jak się nagrzeje po ok 10 minutach jest jakby trochę ciemniej.
  • REKLAMA
  • #5 1321641
    xawier
    Poziom 29  
    Ocena: 70
    Może to być generator lub przebicie elektrody. Może zawilgotniała trochę kopiarka? Bęben może klęka? Dużo spraw - nie wiem od czego zacząć...
    Zaczął bym od elektrody dolnej transferowej - może jest brudna i ma przebicie?
  • #6 1321794
    fifol
    Poziom 12  
    Na dole, pod bębnem są 3 struny z drutu. Pierwsza jest ok ale dwie dalsze wisiały. Posztukowałem ale różnicy nie widzę. To jakiś specjalny drut czy może być cokolwiek. Załączam skan, górna część po 3 minutach od włączenia, dolna po 25 odbitkach.
    Załączniki:
    • FT 3013 - Jak regulować jasność odbitek? Szukam prostych wskazówek FT3013 a151.gif (108.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 1322420
    fifol
    Poziom 12  
    marcinserw napisał:

"Nasycenie automatu można zwiększyć w trybie serwisowym, ale to najlepiej po konserwacji. "

Czy ktoś mógłby mi podać step bye step jak to przeprowadzić?

Przedmuchałem całą maszynę sprężonym powietrzem, bez poprawy.
    Może się mylę ale czuję że to kwestia regulacji.
  • #8 1323504
    marcinserw
    Poziom 14  
    Podam ci fifol jak przyciemnić automat ale to tylko półśrodek.
    wejście w tryb serwisowy wpisz 71 z klawiatury , wciśnij i przytrzymaj klawisz kasowania/stop aż pojawi się kropka na wyswietlaczu, puść klawisz stop, wcisnij jeszcze raz stop potem klawisz rozjaśnienia, bedzie pulsować 5 , wprowadź 48 i zatwierdź automatem expozycji i teraz możesz zciemnić obniżając wartość lub rozjaśnić zwiekszając - przy czym default jest chyba 124 zatwierdzamy też automatem, wyjć klawiszem stop i wyłącz kopiarkę.
    Wyświetlacz ma dwie cyfry więc jedna zakodowana jest na wskażniku zaczernienia. to jest regulacja lampą skanera.

Powtarzam przydałaby się konserwacja!
    Jak zrobisz za ciemno to będzie brudzić napewno.
    Wyczyść przynajmniej dobrze alektrodę pod bębnem i nad bębnem,
    najlepiej jest rozmontować i dobrze wyszorować pod bieżącą wodą, potem oczywiście wysuszyć przed ponownym włożeniem do kopiarki.
    Te "druciki" które sztukowałeś należało by wymienić one nie ,mogą mieć żadnych pętelek ani wiązań !

Pozdrawiam
  • #9 1323585
    Velaa
    Poziom 17  
    Piszesz fifol, że użyłeś sprężonego powietrza. Mam nadzieję, że dmuchałeś w wyjęte z kopiarki elementy. Użycie sprężonego powietrza do wewnątrz maszyny spowoduje jej zapudrowanie totalne. Pył i toner osiądą na lustrach i soczewce. Zanim zabierzesz się za regulację jasności zacznij własnie od optyki. To zapewni Ci klarowność obrazu. Velaa.
  • #10 1324073
    fifol
    Poziom 12  
    Węzełków nie robiłem, bo urwał się ten drucik na końcu, dorobiłem tylko z mosiężnej blaszki końcówkę-oczko do zamocowania końca struny i zacisnąłem w tej końcówce strunę.
    Przedmuchiwałem elementy wyjęte z dolnej części maszyny, górnej nie tykałem. Dolną część całą rozebrałem, bo rpzpołowiona była główna rolka napędu z silnika- skleiłem loctitem i zalałem jej środek poxipolem, działa. Tak na oko optyka nie jest jakoś nieprzeciętnie zapylona, nie ma problemu z ostrością tylko z jasnością. Tak szczerze to boję się bez potrzeby ingerować w optykę, bo jak rozkalibruję to będzie pasztet (jak sądzę).
    Chciałbym podziękować serdecznie wszystkim za okazane zainteresowanie i życzliwość, a szczególnie marcinserw'owi. Sprawdzę sugestie i zobaczymy. Big THX

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zbyt jasnych odbitek w kserokopiarce FT 3013, mimo maksymalnego przyciemnienia na panelu sterowania. Użytkownik poszukuje prostych wskazówek dotyczących regulacji jasności, w tym informacji o potencjometrach lub trybie serwisowym. W dyskusji zasugerowano, że jasność można regulować w trybie serwisowym poprzez zmianę parametrów ekspozycji lampy skanera (np. kod 71, następnie 48, z wartością domyślną około 124). Zalecana jest konserwacja urządzenia, w szczególności czyszczenie elektrod pod i nad bębnem, które mogą być zabrudzone lub mieć przebicia, co wpływa na jakość obrazu. Wskazano również na konieczność sprawdzenia stanu drutów elektrody transferowej, które nie powinny mieć pętli ani uszkodzeń. Użytkownik potwierdził, że kopiarka reaguje na regulację jasności, ale efekt jest niewystarczający, a po rozgrzaniu urządzenia obraz staje się nieco ciemniejszy. Podkreślono, że wilgotność papieru i stan optyki (lustra, soczewki) mają wpływ na jakość odbitek, a użycie sprężonego powietrza powinno być wykonywane ostrożnie, najlepiej na wyjętych elementach, aby nie osadzać pyłu i tonera na optyce. Użytkownik rozebrał dolną część maszyny, naprawił uszkodzoną rolkę napędu i wymienił końcówki drutów elektrody, jednak nadal poszukuje dalszych wskazówek dotyczących regulacji jasności i budowy kserokopiarek.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA