logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sharp SF 2216 - Jak przywrócić ustawienia optyki po zmianie ekspozycji?

chmiel28 12 Paź 2005 10:10 1647 8
REKLAMA
  • #1 1892074
    chmiel28
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Bawiłem sie ekspozycją (kod 46) w tej kserokopiarce i doprowadziłem do stanu gdzie wychodzą czarne kopie. Czytałem forum (szkoda że tak późno) i dowiedziałem się że po takiej zabawie można rozregulować optykę. Pytanie czy da się wrócić do poprzednich ustawień gdzie kopie były do przyjęcia i co się właściwie stało po tej mojej regulacji. Oczywiście wróciłem do starych ustawień w ekspozycji ale to nic nie pomaga, kopie są czarne lub szare.
  • REKLAMA
  • #2 1892528
    machina73
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 8
    Zacznij od początku tj. kilka kartek A3 na szybę i kod 47 oraz start i po wykonaniu testu jeszcze raz start.
    Następnie kod 46-01 i wprowadzasz następujące wartości ustawień :
    A-78,B-52,C-66,D-40,E-45,F-21,G-0,H-53,I-0,J-41
    są to ustawienia z totalnie nowej kopiarki.
    Dalej musisz sam kombinować z regulacją pobaw się trochę a znajdziesz regułę jak to działa mój opis bez pokazu na kopiarce nie wystarczy.
  • REKLAMA
  • #3 1892585
    chmiel28
    Poziom 13  
    Dzięki za odzew, niestety ustawienia te nic nie zmieniają, kartka jest cały czas czarna, jest coprawda na niej obraz ale ledwo widoczny. Zastanawiam się co mogłem popsuć. Wyczytałem na forum że ja się tknie tych ustawień to prawdopodobnie ma się kłopot, ale nie wiem co się za tym kryje. Chciałem rozwinąć wątek tej wypowiedzi, ale moderator zamknął dyskusję i nie wiem co autor postu miał na myśli. Jedyna zmiana jaka zauważyłem to to że na kodzie 47 było ja zacząłem regulację wartośc 80 a teraz mam 39. Co właściwie reguluje się tymi nastawami i co można przez niewłaściwą regulację popsuć.

Dodano po 2 [godziny] 24 [minuty]:

Już jest trochę lepiej, przeczyściłem lustra 4z 5 i ponowwnie zrobiłem test na kodzie 47 i wyszło już trochę więcej tzn. z 37 teraz mam 51. Kopie wychodzą teraz OK ale już na ustawieniach na kodzie 47 wszystkich wartości na 99. Oczywiście przy takich ustawieniach brakuje wogóle regulacji ale i tak jets lepiej niż wtedy. Czy ktoś może mi wyjaśnić na jakiej zasadzie działa ustawienie ekspozycji lub jak działa i co mierzy maszyna na kodzie 47 i jak to się ma do bębna.
  • REKLAMA
  • #4 1893308
    machina73
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 8
    nie pisz dwóch postów na ten sam temat
  • REKLAMA
  • #5 1893521
    zyg1
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Wyczyść też dokładnie odbłyśniki w skanerze , wyjmij lampę skanera i też dokładnie umyj . Te kopiarki jak maję niewyczyszczony skaner nie daią się regulować
  • #6 1894196
    chmiel28
    Poziom 13  
    Dzięki wreszcie jakaś konstruktywna porada. Niestety wyczyściłem już odbłyśniki i lampę. i nadal jest to samomogę kserować i to też trochę za ciemno tylko przy ustawieniach 99 w koszie 46. Zastanawia mnie jakie znaczenie ma stan bębna przy tej regulacji. W manualu znalazłem Rozdiał mówiącyo ustawianiach"Drum sensitivity setting" na kodzie 26-07 wyświetla mi 2 W tym rozdiale jest uwaga aby wyświetlany numer w tym kodzie odpowiadał pierwszemu numerowi na bębnie. Gdzie może znajdować się ten numer i co on oznacza
  • #7 1959483
    misiaczek2121
    Poziom 2  
    wymien beben bo pewnie stary a te kopiarki maja to do siebie ze im starszybeben tym ciemniej robia. razem z bebnem wypadalo by wymienic developer i listwe czyszczaca
  • #8 3755549
    rybin
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Ten numer jest przypisany do bębna, (wpisujesz go z opakowania nowego) natomiast regulując 46-01 straciłeś korekcje. Albo rozjaśnij w kodach, albo wymień bęben
  • #9 3755706
    nyks
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    kolego rybin nie odgrzewaj starych postów!! wprowadzasz w ten sposób tylko bałagan. Na forum zajmujemy sie tylko świezymi sprawami.

Podsumowanie tematu

✨ W kserokopiarce Sharp SF 2216 po zmianie ekspozycji (kod 46) pojawił się problem z czarnymi lub szarymi kopiami. Przywrócenie poprzednich ustawień ekspozycji nie rozwiązało problemu, co wskazuje na rozregulowanie optyki. Zalecane jest wykonanie testu z kodem 47 na kilku kartkach A3 oraz wprowadzenie fabrycznych wartości w kodzie 46-01 (A-78, B-52, C-66, D-40, E-45, F-21, G-0, H-53, I-0, J-41) jako punktu wyjścia do dalszej regulacji. Konieczne jest dokładne czyszczenie odbłyśników i lampy skanera, ponieważ zabrudzenia uniemożliwiają prawidłową regulację. Stan bębna ma istotne znaczenie – stary bęben powoduje ciemne kopie, dlatego rekomendowana jest jego wymiana wraz z developerem i listwą czyszczącą. Numer bębna, widoczny na opakowaniu nowego bębna, powinien być wpisany w kodzie 26-07 (Drum sensitivity setting) i musi odpowiadać fizycznemu bębnowi. Regulacja kodu 46-01 wpływa na korekcję optyki, a jej niewłaściwe ustawienie może prowadzić do utraty jakości kopii. W przypadku problemów z regulacją optyki należy rozjaśnić ustawienia lub wymienić bęben.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA