logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja jednej sieci WiFi z 4 routerami w domu - TL-WR841N, WR740N, DWR-116

narkoza 16 Mar 2018 16:13 1251 4
REKLAMA
  • #1 17107316
    narkoza
    Poziom 9  
    WItam,
    Bardzo proszę o pomoc w prawidłowym ustawieniu mojej sieci lokalnej.
    Bardzo bym chciał aby tylko głowny router nadawał pulę IP i aby wszędzie był sygnał WIFI + LAN i super by było aby każde urządzenie się widziało w sieci. Teraz mam stworzone aż cztery sieci WIFI.... Czy jest możliwość zrobienia tylko jednej ? Czy jest możliwość stworzenia sieci dla gości ?
    Na zdjęciu plan mojego domu wraz z umiejscowieniem routerow.
    Konfiguracja jednej sieci WiFi z 4 routerami w domu - TL-WR841N, WR740N, DWR-116
    Legenda:
    A : tu jest glowny router TL-WR841N(PL)
    B : router u dzieci TL-WR740N
    C : router salon TL-WR841N
    D : router garaż D-LINK DWR-116

Z głównego routera A kablem połączone są kablem routery B i C. Natomiast router D jest kablem podłączony do routera C.
    Posiadam internet radiowy.

Ostatnio zauważyłem że telewizory i laptopy mają problem z połączeniem się z siecią WIFI. Dziś po kablu połączyłem się z routerem B i też nie mogłem się połączyć. Wiem, że na pewno są to złe ustawienia, bo ja sam nic nie robiłem z ustawieniami, po prostu podłączyłem kolejny router aby rozszerzyć sieć. I teraz potrzebuje waszej pomoczy w ustawieniach, bo to mnie przerasta. Jestem laikiem w tym temacie i proszę o odpowiedzi jak dla laika.
    Dzięki
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17107355
    LucekB
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 137
    Główny jako router i jest ok a kolejne jako AccesPointy podłączając tylko porty LAN.
    https://www.tp-link.com/pl/faq-417.html
    Podaj adresacje ip twoich routerów
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 17107359
    kondzio2003
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Na pewno musisz powyłączać serwery DHCP na pozostałych routerach. W zależności od modelu może to wyglądać inaczej. Najlepiej jak by znalazła się opcja przełączenia routera do trybu "Acces Pointa" i wtedy router wyzbył się swoich routingowych możliwości i stał by się przeźroczysty. Dokładnie jak to zrobić to Ci nie pomogę.

Następnie musisz sprawdzić jak skonfigurowana jest adresacja sieci na głównym routerze np jeżeli jego adres to 192.168.1.1 to pozostałym routerom musisz nadać adresy 192.168.1.254, 192.168.1.253, 192.168.1.252 aby był osiągalny ich panel konfiguracyjny. Na każdy router logujesz się gdy nie jest on połączony z żadnym innym routerem.

Co do wifi możesz na każdym z routerów ustawić taki sam SSID i tylko nadać różne kanały na każdym routerze.

Sieci dla gości na tp-linku raczej nie skonfigurujesz, ale jaki to ma sens w domu? W jakimś publicznym miejscu czy biurze to jest sens się bawić. Na pewno routery "Mikrotik" mają wszelkie zaawansowane możliwości konfigurowania wszystkiego, ale to wyższa szkoła jazdy.
  • REKLAMA
  • #4 17107451
    narkoza
    Poziom 9  
    teraz jest tak
    A : tu jest glowny router TL-WR841N(PL) 192.168.1.1
    B : router u dzieci TL-WR740N 192.168.1.11
    C : router salon TL-WR841N 192.168.1.22
    D : router garaż D-LINK DWR-116 192.168.1.33

wcześniej adresy nawet się dublowały, totalny bałagan. zrobiłem wg poradnika z linku i jest OK, teraz testy czy wszędzie na pewno jest net.
    W końcu jedna sieć WIFI.
    xD

Nawet zobaczyłem opcje sieci dla gości, zaraz się zacznę bawić.
    Jak będzie ok zaznaczę że rozwiązano.
    A teraz już dziękuję za pomoc
  • #5 17107584
    kondzio2003
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Lepiej sprawdź z jakiego zakresu DHCP przydziela adresy i 3 routery, które robią za AP powinny mieć adresy spoza zakresu DHCP ale w zakresie adresacji sieci.
    Prawdopodobnie DHCP przydziela adresy od 192.168.1.2 do 192.168.1.100 a więc swoim APkom nadaj adresy np 192.168.1.101 ... albo tak jak pisałem adresy pod koniec zakresu adresacji sieci. A wszystko dlatego, że DHCP nie wie czy jakieś urządzenie dostało już adres z palca i jak przydzieli jakiemuś urządzeniu np drukarka czy laptop adres: 192.168.1.11 to wyjdzie konflikt. Oczywiście jeżeli chcesz koniecznie aby APki miały takie adresy jak Ty chcesz to z poziomu DHCP możesz zrobić rezerwację adresu IP dla danego MACa - o ile soft routera głównego ma taką opcję.
REKLAMA