logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zasilić centralkę Elmes i moduł GSM z jednego zasilacza i akumulatora?

bi3dron 09 Paź 2013 08:51 1191 1
REKLAMA
  • #1 12824439
    bi3dron
    Poziom 18  
    Ocena: 22
    Witam!

Najpierw opiszę sprawę: kilka dni temu pierwszy raz montowałem bezprzewodową centralkę alarmową Elmesa + moduł powiadamiania GSM. Wszystko OK, z tym że:
    - centralka jest zasilana przez 12V, w razie zaniku zasila się z 2x baterie AA, brak zasilania wykrywa poprawnie
    - sam moduł GSM nie posiada niestety zasilania awaryjnego, więc jak ktoś wysadzi korki w budynku, to wyłączy to moduł GSM, który już nie powiadomi właściciela, któremu na tym module właśnie zależało i połowa instalacji traci sens.

I teraz zaczyna się mój problem, ponieważ chciałbym z jednego zasilacza zasilić i centralkę i moduł + akumulator np. 7Ah, a kiedy padnie zasilanie stałe - odłączy centralkę od akumulatora po to, aby zanotowała brak zasilania (2xAA w zapasie), ale żeby z aku był zasilany moduł GSM.

Poniżej dwa amatorskie schematy, jednak mam nadzieję że będzie wiadomo co kombinuję :)
    Jak zasilić centralkę Elmes i moduł GSM z jednego zasilacza i akumulatora? Jak zasilić centralkę Elmes i moduł GSM z jednego zasilacza i akumulatora?
    Chodzi o to żeby prąd nie "cofał się" do centralki.

Wybaczcie amatorszczyznę z dziedziny elektroniki, ale każdy od czegoś zaczyna.
  • REKLAMA
  • #2 12824514
    sq9cwd
    Poziom 27  
    Ocena: 142
    Jak brzmi pytanie?
    Jeżeli jest to dylemat, który ze sposobów jest lepszy to na mój chłopski rozum 1. Podnieś jedynie nieco napięcie na zasilaczu, aby skompensować jego spadek na diodzie.
REKLAMA