logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Włącznik zbliżeniowy ukryty pod szkłem do halogenów LED 230V - polecane modele?

zakknafein 09 Paź 2013 15:03 3552 3
REKLAMA
  • #1 12825204
    zakknafein
    Poziom 10  
    Poszukuję, do jednego z moich projektów, włącznika (bez)dotykowego ukrytego. Nie wiem, jaka jest fachowa nazwa tego włącznika.
    Sposób działania jest taki, że umieszczamy go pod szkłem lub płytą drewnianą (do max 3cm), tak więc jest ukryty, i przez dotknięcie powierzchni w tym miejscu włącza się swiatło.
    Czy ktos mógłby mi polecić produkt? Po milionie przegladniętych stron znalazłem to:

http://sklep-furnika.pl/pl/p/Wylacznik-dotykowy-do-plyty-12V/115
    (bylby świetnym rozwiązaniem, z tym, że potrzebuje włączyć halogen led, który jest pod 230V)

oraz to:

http://ledix.pl/pl-PL/wdn-04.html (który bylby dobry, ale ciężko go kupić i jest cholernie drogi 230 zl / porównując z pierwszym linkiem)

Za wskazówki, odnośniki i linki byłbym wielce zobowiązany.
    Przepraszam, jeśli podobny temat istnieje.. nie znalazłem jednak odpowiedzi na elektroda.pl

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 12825830
    greg095
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    Najtańszym i prostym rozwiązaniem byłoby zastosowanie zasilacza (zas włącznika), przekażnika z cewką 230V i stykami przystosowanymi do prądu obciążenia.
    Zasilanie włącznika nap. 12V jest rozwiązaniem bezpiecznym , zasilacz + przekażnik można zabudować w miejscu "bezpiecznym" bez obawy porażenia.
  • REKLAMA
  • #3 12827526
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    Są specjalne układy do tych celów:
    Link
  • #4 12828711
    zakknafein
    Poziom 10  
    wow, doceniam wasze wskazówki. Chce jednak podkreślić, że jestem projektantem przemysłowym i moje pojęcie o elektronice zamyka sie mniej wiecęj w kwestii jak podłączyć elementy oraz obliczanie odpowiedniego zasilacza do oświetlenia led. Tak więc potrzebowałbym juz istniejące urządzenie (np takie jak w linku w pierwszym poscie), które spelnialoby powyższe wymagania. W późniejszym etapie bedziemy szukali odpowiedniej osoby, która zajmie sie elektronika. Teraz jednak budujemy prototyp oparty o system > LED (lub najlepiej halogen LED) + plus wlacznik opisany wyzej wszystko zamkniete w "pudelku"
    Pytanie, gdzie taki włącznik moge kupić i/lub jak podlączyć pod halogen led (230V)

Dodano po 5 [minuty]:

greg095 napisał:
    Najtańszym i prostym rozwiązaniem byłoby zastosowanie zasilacza (zas włącznika), przekażnika z cewką 230V i stykami przystosowanymi do prądu obciążenia.
    Zasilanie włącznika nap. 12V jest rozwiązaniem bezpiecznym , zasilacz + przekażnik można zabudować w miejscu "bezpiecznym" bez obawy porażenia.

Jestem przekonany, że to co piszesz to bardzo sensowne rozwiązanie .. niestety nie moge docenic bo... nie jestem w stanie tego wykonac.. :/
REKLAMA