logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić czujnik z buzzerem? Czy potrzebny jest generator sygnału?

Nouvion 10 Paź 2013 10:47 3900 5
REKLAMA
  • #1 12828098
    Nouvion
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Próbuję zrobić prosty czujnik (jak na schemacie) ale podłączony buzzer po zwarciu w punkcie J2 wydaje tylko skrzek tj. nie jest to piszczenie, pikanie itp. jakiego bym się spodziewał.

Widziałem, że w sklepach są buzzery z generatorem.
    1. Czy głośniki piezzo/buzzery mogą być bez generatora sygnału? Może właśnie mój brzęczyk taki jest?

2. Jeśli potrzebny jest generator, czy ktoś może podlinkować do jakiegoś prostego schematu jak go zrobić? Fajnie by było gdyby było tam trochę teorii aby się poduczyć zasady działania.
    Załączniki:
    • Jak zrobić czujnik z buzzerem? Czy potrzebny jest generator sygnału? Czujnik.png (71.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 12828145
    pawel-jwe
    Poziom 30  
    Ocena: 273
    Nouvion napisał:
    1. Czy głośniki piezzo/buzzery mogą być bez generatora sygnału? Może właśnie mój brzęczyk taki jest?

Jak najbardziej że tak :)... wysoce prawdopodobne że taki masz, dla pewności podepnij go tylko bezpośrednio pod zasilanie, jeśli tylko raz pyknie to znaczy, że jest bez generatora.
    Generator możesz zrobić w oparciu o multiwibrator astabilny, albo też bardziej "wypasioną" wersję na ne555.
  • REKLAMA
  • #3 12828259
    Nouvion
    Poziom 10  
    Sprawdzę wieczorem jaki dźwięk wyda.

Może ten buzzer jest uwalony bo kupiłem go kiedyś do Arduino, i jeśli dobrze pamiętam miał zasilnie 5V, a w tym układzie podłączyłem do 9V.
  • REKLAMA
  • #4 13111058
    Nouvion
    Poziom 10  
    Odświeżam temat.
    Wymieniłem buzzer na nowy, z generatorem. Układ działa - buzzer piszczy. Układ jest zasilany z 9 V. Jest jednak za cichy :cry: .

Co zrobić aby wydawał on naprawdę głośny alarmowy dźwięk, słyszalny w drugim pomieszczeniu. Czy z takiego 5 V da się coś wycisnąć?

Może ktoś ma pomysł na inny prosty układ albo może ten z postu powyżej da się jakoś zmodyfikować?
  • REKLAMA
  • #5 13111099
    kybernetes
    Poziom 39  
    Ocena: 1490
    Nouvion napisał:
    Wymieniłem buzzer na nowy, z generatorem. [...] Co zrobić aby wydawał on naprawdę głośny alarmowy dźwięk, słyszalny w drugim pomieszczeniu.

Należy zakupić buzzer odpowiednio wiekszej mocy. Innej drogi nie ma.
  • #6 13111203
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2808
    kybernetes napisał:
    Należy zakupić buzzer odpowiednio wiekszej mocy. Innej drogi nie ma.

Kiedyś cichy budzik wstawiało sie do garnka, z buzzerem można podobnie - sugeruję uzycie kubka jednorazowego do napojów.
REKLAMA