logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić plik bootujący Win98/XP przy dwóch dyskach? Skąd wziąć plik?

daniellw 17 Mar 2005 18:28 2349 18
REKLAMA
  • #1 1323405
    daniellw
    Poziom 12  
    Ocena: 37
    moja dziewczyna ma taki problem---ma dwa dyski, i dwa systemy, na jednym dysku win98, na drugim win xp, nie wiadomo jak to sie stalo ale nie mozna wybierac systemu na planszy wyboru po wystartowaniu komputera bo komputer zatrzymuje sie zanim dotrze do planszy wyboru, przy podpiętym jednym dysku system sie uruchamia, slyszalem od znajomego ze moze to być problem z uszkodzonym plikiem botującym w systemie win 98 i ze mozna go zastąpić plikiem wziętym z innego komputera ktory ma te dwa systemy, mam pytanie skąd podebrac taki plik, w jaki sposob, jakim programem i w jakim miejscu trzeba go umiescic???
  • REKLAMA
  • #2 1323453
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10421
    Czy zworki masz dobrze ustawione? Uruchom komputer z plyty instalacyjnej XP, nastepnie wlacz konsole odzyskiwania i wpisz:
    fixmbr
    fixboot
    bootcfg /REBUILD
  • #3 1323495
    daniellw
    Poziom 12  
    zworki sa dobrze ustawione,przy dyskach nic nie bylo zmieniane a systemy dzialaly bez zarzutu ale do czasu, zalezy mi aby nic co jest na dysku z systemem win 98 nie zostalo usuniete lub uszkodzone, sa tam zainstalowane programy ktorych nie bede mogl ponownie po ewentualnym przeinstalowaniu systemu zainstalowac, czy podany przez ciebie sposob naprawy jest bezpieczny dla win 98?
  • #4 1323563
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10421
    Tak, jak 98 nie bedzie sie chcial wlaczyc to wystarczy uruchomic z dykietki bootwalnej -> www.bootdisk.com i uruchomic fdisk /mbr z dysku i sie wlaczy.
  • #5 1323577
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 670
    tak jest bezpieczny ,zastanawiam się czy nie nastąpiła sytuacja że w pewnym momencie przy starcie dwa dyski zostały zobaczone jako primary,i dwie partycje aktywne ...-mogło to zrobić zamieszanie,skrzyżowane tablice alokacji itp-doznałem już tego w przeszłości
    możesz też spróbować zainstalowac pq magic7,albo 8 przy dwóch dyskach jest sytuacja niebezpieczna że stanie się jak wyżej opisałem
    pq oferuje tą możliwość ADWANCET HIDING .
    instalujesz to na dysku obojętnym ,przy wypiętym drugim dysku i zaznaczasz tą opcję adwan...po tym zabiegu dokładasz 2 dysk i ustawiasz opcje butowania w/g własnego widzi misię
    zrób pożądek w/g rady kolobosa-uruchom 98 ,tyle że odłącz ten dyskze sprawnym systemem
    jak wstanie 98 to wklep te fix mbr kolobosa ,lub zainstaluj pq magic
  • #6 1323718
    daniellw
    Poziom 12  
    oki, dzieki za rade, dopiero w sobote bede mial okazje przetestowac sposob
  • REKLAMA
  • #7 1331319
    daniellw
    Poziom 12  
    ok, kompuer dochodzi do planszy wyboru systemu, wybieram win 98- ładuje sie bez problemu, wybieram win xp- ładuje sie do momentu planszy wyboru trybow,dalej wybieram np tryb awaryjny, wiersz polecen, czy cokowiek innego, następuje restart kompa i wszytsko od nowa. probowalem z plyty instalacyjnej wejsc do konsoli odzywskiwania, wciskam R - wyskakuje informacja ze system nie wykryl dyskow na tym komputerze, co mozna z tym zrobic?
  • #8 1333384
    jannaszek
    Poziom 39  
    ale w końcu jaki ten loader? z xp? skoro uruchamiał się wybór trybu ,to mogłeś dać ostatnia diałająca konfiguracja .
    możesz jeszcze zrobić nakładkę [nie zawsze ta opca jest dostępna,zależy od stopnia zepsucia systemu]-nie stracisz programów ani danych ,ok.35 minut
  • #9 1336412
    daniellw
    Poziom 12  
    loader jest z xp, ostatnio dzialajaca konfiguracja raczej nie zadziala bo system xp został swieżutko zainstalowany ale przy uzyciu innego komputera,moze sie nie znam ale wydaje mi sie ze problem tkwi jednak w win98 lub xp czegos brakuje (xp byl instalowany bez obecności 98-moze tu jest haczyk), ciekawe jest to ze przy starcie gdy pojawia sie czarna plansza pokazująca jakie są podłączone napędy widać dvd i cd-rom, nie widać dyskow, pozniej pokazuje sie niebieska plansza gdzie z kolei dyski sa widoczne, co proponujecie?
  • #10 1336791
    jannaszek
    Poziom 39  
    na innym ,hm to może być problem drivery czipsety... -za duzo tu kombinacji
    w zasadzie mógłbyś od kogoś skonfigurowanego loadera podmienić..
    daję ci ekranik mojego loadera ,ale to musiałby ktoś mieć identyczną konfigurację dysków ,partycji...[ale jak chcesz wyedytować bootloadera ,jeśli nie uruchomisz xp?] a czy xp wstaje ,jeśli odepniesz ten z 98?
    widzisz gdybyś miał możliwość odpalenia z konsoli to fixboot,fixmbr i po sprawie ,ale wtedy musisz miec podłączone dwa dyski.
    98 master,primary -xp slave,logical taka ma być kolejność instalacji,jeśli dwa systemy masz na primary na 2 hd to jest nie prosta sprawa jak wcześniej pisałem [wtedy musisz instalować przy wypiętym dysku 1 ]-takie rozwiązanie osobiście preferuję bo mogę wyjąć jeden dysk i wice versa i odpalić system pozostały [w innym wypadku loader jest zapisany tylko na 1 hd{98} ] potem instalujesz boot loadera zewnętrznego patrz poprzednie odpowiedzi z fwłączoną opcją" adwanced boot hiding"najlepiej na 1 hd [przy wypiętym 2 hd]-
    powiem ci tylko tyle że jeśli nie masz w tym doświadczenia, to coś schrzanisz ,lepiej instaluj 2 systemy na 1 hd -to jest stosunkowo proste
    przygotuj się solidnie -klikajac np .przycisk szukaj ,jakiś czas temu ,aż się gotowało na temat 2systemów na 2 hd-realy
    walcz ,powodzenia
    Załączniki:
    • Jak naprawić plik bootujący Win98/XP przy dwóch dyskach? Skąd wziąć plik? bez tytułu.GIF (61.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #11 1337810
    daniellw
    Poziom 12  
    po odpięciu dysku z 98 system XP uruchamia sie bez problemu !
  • REKLAMA
  • #12 1339014
    jannaszek
    Poziom 39  
    masz skrzyzowane rekordy rozruchowe albo coś
    do tej pory nie powiadomiłeś na którym dysku jest 98 i na jakiej partycji xp [czy primary czy logiczny dysk]
    jeśli masz partition magic to - uruchom go z dosa i ukryj partycję win 98 ,a ustaw aktywna tą z xp ,wtedy sprubuj startnąć xp.
    albo wstawiłem na forum pq boot ,odpalasz z dyskietki startowej i wybierasz system który ma startnąć -pod dosem pq boot przeprowadza przzygotowanie mbr,ukrywanie partycji ,dysku ,ustawia aktywną itd
    jeśli odpalisz w końcu system z podłączonymi 2 hd kami to koniecznie instaluj pq magic 8albo 7
  • #13 1339569
    daniellw
    Poziom 12  
    na kompuerze sa fizycznie podpiete dwa dyski po 40 GB identyczne, na jednym z dyskow na partycji primary c: jest zainstalowany 98 a na drugim dysku na partycji primary c: jest xp (mam nadzieje ze nie przekrecam bo to nie moj komputer)
    a jeszcze takie pytanko: jesli uruchomie xp (a moge to zrobić jesli odlacze dysk z 98) i edytuje plik boot.ini i dopisze tam "cos" to nie wystarczy?
  • #14 1339701
    jannaszek
    Poziom 39  
    powinno wystarczyć ale teoretycznie ,bo tu chodzi o adwanced boot hiding - loader xp zdaje się tego nie obrabia
    tak czułem komp przy starcie widzi dwa rekordy jako c i mu się pitoli- radzę ci żebyś to uporządkował czym prędzej bo uwalisz kturyś dysk

tu jest prosty loader PQ BOOT :https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic268987.html

-odpalasz z dyskietki np win 98 ,ładujesz ten plik i masz wybór systemu [bezpieczny] bez wypinania dysków -rozwiązanie tymczasowe do zainstalowania boot star, lub boot magic ,lub innego
    jeśli chcesz pisać loadera -to nie jest trudne ,robisz to w notatniku ,ale trzeba znać klucz co znaczy co -podrzucę ci póżniej
    wróćmy -więc odpalisz system przy pomocy pq [ściągnij sobie z tego linka ] i wtedy ustawiasz xp do odpalenia ,nastapi restart kompa -włuż cd z xp i wtedy odpalisz konsolę ,i będziesz mógł napisać fixmbr ,fix boot,-jest lista dostępnych poleceń po wpisaniu help , być może trzeba uruchomić boot confg [to wszystko po to bysię przekonac czy loader xp będzie to obsługiwał ] powinien ,ale muszą być 2 hd podpięte w czasie naprawy z consoli
    zobacz wcześnie temat dzisiejszy "brak pliku ntldr"-
    na końcu ktś daje dobry link który na pewno ci się przyda do takich właśnie....-jest po polsku,i przystepnie

no hey

Dodano po 1 [godziny] 17 [minuty]:

http://www.searchengines.pl/phpbb203/index.php?showtopic=14270 czytaj

[boot loader]
    timeout=30 czas uruchomienia domyslnego sytemu w przypadku niedokoniania wyboru
    default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS domyslnie startujacy system, wazne - disk - oznacza dysk twardy Primary-Master - 0, Primary-Slave - 1, Secondary-Master 2, Secondary-Slave 3, partition - partycje na dysku

[operating systems]
    multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect nazwa systemu na liscie -opis poleceń loadera

[boot loader]
    timeout=30
    default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
    [operating systems]
    multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect /NoExecute=OptIn
    multi(0)disk(1)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect /NoExecute=OptIn

to przykład loadera: 2 syst ,2 hd
    zęby ci się dobrze spało ,ja już się powtarzam ..

powodzenia
  • #15 1340845
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 1341960
    jannaszek
    Poziom 39  
    system na partycji primary , stawia się zawsze na zworkach master [jeden dysk jest podpięty] -partycja c ..
    potem loadera się konfiguruje-i tyle jesli o armatach..
  • #17 1343744
    daniellw
    Poziom 12  
    system xp jest na dysku slowe, win 98 na master, ale xp na innym kompie byl instalowany na master wiec w jaki sposob teraz skonfigurować bootoadera?
  • #18 1343996
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 1345142
    jannaszek
    Poziom 39  
    tjanusz napisał:
    Dobre pytanie.

W pliku konfiguracyjnym jest sobie taka dziwna sekwencja: ...multi(0)disk(0)...

Może wystarczy zmienić na ...multi(0)disk(1)...? Oczywiście wpis dotyczący odpalenia XP.

Jest jeszcze inny problem, jeśli komputer wysypał się w takiej konfiguracji, a odpowiedni bootsektor był na dysku z win98 (jeśli jest na "master"), to prawdopodobnie błąd który wtedy powstał nadal istnieje.

Może lepiej byłoby instalowac XP z podłączonymi obydwoma dyskami. Oczywiście unikając jakichkolwiek operacji dyskowych na "master" z w98. Być może instalator poprawiłby błędny sektor startowy (oczywiści warto byłoby zrobić sobie jakąś kopie bezpieczeństwa, czy inny obraz partycji)

Jannaszek - nie pisz bzdur. U kompla zainstalowałem system na dysku logicznym w partycji rozszerzonej(tak mu się chciało) i też jakoś działa. Nie udowadniaj na siłę, że nie rozumiesz problemu (drivery, "cipsety" a może jeszcze złośliwośc dziejów i teściowej) a mącicielstwem możesz wyżądzić tylko więcej szkody.
    -czip. fonetycznie jak już a nie cipsety-na tym jednym przypadku opierasz swą wielką mądrość?-widziałeś insztalację xp? ,jak sprawdza instalator konfigurację itp ,jeśli konfiguracja jest z podobnej stajni to wszystko jest ok wiesz oczym mówię
    kontrolery ida ata, sata, kt ,via ,usb...... daruj sobie górnolotne komentaże i podciąg się[nie odkryłes ameryki że można z rozszeżonej takiej śmakiej ,rąbie mnie to i nie otym tu rozmawiamy ,nasz kolega ma dwa systemy na partycjach primary ]

daniellw , przecież już wszystko ci powiedziałem -PQ BOOT POZWOLI STARTNĄĆ JEDNEMU Z SYSTEMÓW BEZ KONFLIKTU Z PODPIĘTYM DRUGIM HD najlepiej ustaw dyski CABLE SELECT odpal system jaki chcesz i doinstaluj jakiegoś boot loadera [chcesz experymentowac z boot ini lub fix mbr ,bootcnfg -to proszę, dałem ci materiał ] nie wiem podałem ci już ze dwa przykłady zresztą niech cię prowadzi SPECJALISTA który dołączył ostatnio
    jeśli nie rozumiesz problemu , tak jak i przedmówca,to zagłab się w literaturę ,nawet microsoft takową oferuje ,jesli znajdę u siebie to ci wystawię ,bo szkoda mi buszować [czas ]po necie ,za ciebie

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy komputera z dwoma dyskami twardymi, na których zainstalowano systemy Windows 98 (na dysku master, partycja primary) oraz Windows XP (na dysku slave, partycja primary). Po podłączeniu obu dysków komputer nie dochodzi do ekranu wyboru systemu, zatrzymując się wcześniej. Po odłączeniu jednego z dysków system uruchamia się poprawnie. Przyczyną jest prawdopodobnie uszkodzony lub nieprawidłowo skonfigurowany plik rozruchowy (bootloader) Windows 98, który zarządza startem obu systemów. Konsola odzyskiwania Windows XP nie wykrywa dysków, co może wskazywać na problem z kontrolerami lub sterownikami chipsetu. Zalecane jest użycie narzędzi do naprawy MBR i bootsektora, takich jak fixmbr, fixboot i bootcfg /REBUILD uruchamianych z konsoli odzyskiwania XP lub z bootowalnej dyskietki (np. z www.bootdisk.com). Aby uniknąć uszkodzenia danych na dysku z Windows 98, można zastosować programy do zarządzania partycjami i bootloaderem, takie jak Partition Magic (wersje 7 lub 8) lub PQ Boot, które umożliwiają ukrywanie partycji i poprawne ustawienie aktywnej partycji oraz konfigurację bootloadera. Konieczne jest uporządkowanie konfiguracji dysków, tak aby tylko jedna partycja była aktywna, a dyski miały poprawnie ustawione zworki (master/slave). Możliwe jest także ręczne edytowanie pliku boot.ini systemu XP, jednak problem może wynikać z niezgodności konfiguracji dysków między komputerem, na którym XP był instalowany, a obecnym sprzętem (np. różne ustawienia master/slave). Wskazane jest instalowanie systemu XP z podłączonymi obydwoma dyskami, aby instalator poprawnie skonfigurował bootloader. W sytuacji braku dostępu do konsoli odzyskiwania i problemów z wykrywaniem dysków, tymczasowym rozwiązaniem jest uruchomienie systemu za pomocą PQ Boot z dyskietki startowej, co pozwala na wybór systemu bez konieczności odłączania dysków.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA