logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyłączanie się komputera... brak konkretnej przyczyny

oleksy009988 24 Lut 2006 21:45 2348 23
REKLAMA
  • #1 2344055
    oleksy009988
    Poziom 20  
    Ocena: 3
    Witam
    często zawiesza mi się windows, wyłącza się ekran...

Czy screen poniżej oznacza konflikt sprzętowy?
    Załączniki:
    • Wyłączanie się komputera... brak konkretnej przyczyny info_sys.gif (36.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2344106
    domex32
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2450
    Wydaje mi sie ze nie, poniewaz ja nie mam problemów i moje info o systemie wygląda podobnie, moze wina tkwi w sterowniku od karty graficznej? spróbuj zainstalowac najnowsze sterowniki ze strony producenta...
  • #3 2344195
    oleksy009988
    Poziom 20  
    Raczej nie sądzę... Bo czasem komp się wyłącza w biosie...

Wg pomocy, to są konflikty, bo kilka urządzeń korzysta z tych samych portów, etc.
  • REKLAMA
  • #4 2344352
    oleq_30
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    wytlumacz pojecie " czasem komputer sie wylacza w BIOSIE" to nie rozumiem tego a jesli chodzi o konflikty to screen jest normalny
  • #5 2344364
    senek
    Poziom 15  
    Ocena: 19
    co znaczy ze wyłącza sie w biosie?
    czy menadzeze urzadzeń masz jakies konflikty?
  • #6 2344518
    oleksy009988
    Poziom 20  
    Nie zdązy się ładować Windows, tylko np. już po pierwszy ekranie (zliczanie rmów i wykrywanie sprzętu) wszystko gaśnie i komp już nie reaguje...
  • REKLAMA
  • #7 2344626
    jokrasa
    Poziom 28  
    Ocena: 89
    Na screenie jest przecież wyraźnie Konflikty/Udostępnianie, a tu z koleji porty We/Wy są przecież nawzajem udostępniane.
    Konflikty sprzętowe najlepiej sprawdzać bezpośrednio w Menadżerze Urządzeń , zakladka Sprzęt. Tam zazwyczaj urządzenie konflikt. jest wyraźnie zaznaczane.
    A tak kolega ma przy okazji problem innej natury niż ten w tytule Postu.
    Powyjmuj wszystkie podzespoły PC i zmontuj na nowo, przeczyść, odkurz it.p, może zasilacz Ci szwankuje (weź się za niego)
  • #8 2344922
    awkp
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Problemy z zawieszaniem i wyłaczniem nie wynikaja z konfliktów wskazanych przez "Informacje o systemie" (dla zilustrowania, że nie przeszkadzają załączam "Informacje o systemie" z mojego komputera działającego idealnie). Jeśli problem wystepuje już na poziomie Biosa, to winny jest zawsze sprzęt. Aby dać odpowiedź na to, gdzie szukać problemu potrzeba więcej informacji. Np. kiedy występują problemy - zaraz po włączeniu, pod dłuższym czasie czy całkowicie losowo itp.
    Załączniki:
    • Wyłączanie się komputera... brak konkretnej przyczyny inf.JPG (51.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 2345176
    oleksy009988
    Poziom 20  
    Szczerze mówiąc nie bardzo wiem...
    Ale raczej większy problem jest gdy komp dłużej chodzi. Na początu myślałem, że to karta graficzna, bo miesiąc temu spalił mi się w nij TV-Out. Ale ani się nie przegrzewa, a testy wychodzą dobrze. W biosie zobaczyłem, że temp. procesora wynosi 58°C. Ściągnąłem radiator, nałożyłem nową pastę i temp na jakieś 3h spadła do 44°C, poczym znowu wzrosła do 55°C (po za tym czy to normalne jeśli w biosie widzę, że napięcie się zmienia co kilka sekund? ).

Teraz włączyłem komputer bez problemów, a wczoraj wieczorem nie mogłem już w ogóle....

=================== 2 godz. później ===========================================

Więc, zrobiłem tak; rozebralem wszystko. Odkurzyłem przeczyściłem, i poskładałem, bez kilku rzeczy w PCI które póki co są mi nie potrzebne (w tym FireWire i karta muzyczna). Troche zmieniłem ustawień w biosie, zgodnie z książeczką od płyty.

Jak na razie komputer uruchomił się normalnie. Ile tak będzie działał - nie wiem... Może nawet nie zdąże napisać tego postu do końca :D (ale brakuje już mi nerwów do niego).
  • #10 2346486
    jokrasa
    Poziom 28  
    A nie masz przypadkiem miernika, żeby posprawdzać zasilacz może on już się napracował jak murzyn dla chłopa i czas na niego.
  • #11 2346523
    oleksy009988
    Poziom 20  
    Hmm... miernika ? NIEstety nie posiadam...
    Ale w zasilaczu 2 m-ce temu wymieniłem wiatraczek, a reszta tego elementu chyba (?) powinna być sprawna...
  • #12 2349909
    oleksy009988
    Poziom 20  
    No i niestety po jednym dniu dobrego działania problem znowu powrócił... Lewno kpmpyter teraz uruchomiłem. LUdzie pomóżcie!!! Błagam!!!!!!!!
  • REKLAMA
  • #13 2349926
    jokrasa
    Poziom 28  
    Niech kolega oleksy..., wypisze konfigurację swojego sprzętu z koniecznie podanym modelem zasilacza.
    Wtedy, ktoś z forumowiczów będzie mógł udzielić porad i sugestii.
  • #14 2350008
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    oleksy009988 napisał:
    Ale w zasilaczu 2 m-ce temu wymieniłem wiatraczek, a reszta tego elementu chyba (?) powinna być sprawna...

Czy kolega pisał to serio?
  • #15 2350953
    bodzio250
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    ja postawiłbym na zasilacz lub kondensatory na płycie głównej miałem taki problem z resetami lub zwisem i były u mnie kondensatory (spuchły) wymiana załatwiła cała sprawę
  • #16 2351014
    oleksy009988
    Poziom 20  
    Teraz jestem w kafejce. Jak tylko wroce do domu napisze jaki mam zasilacz. O ile uda mi się kompa włączyć....

Dodano po 39 [minuty]:

Zasilacz: Magabajt, model MGB-300ATX

Sprzęt:
    • Płyta główna: Gigabyte GA-7VT600-P(-L)
    • Procesor: AMD Sempron 2600+
    • 512 mb RAM PC400
    • Dysk: Segate Baracude 7200 S-ATA
    • CD: Lite-OnN LTR-32125W
    • Karta sieciowa: zintegrowana: VIA Rhine II Fast Ethernet Adapter
    • Karta graficzna: GeForce 5200 TV-Out, 128mb 128bit
    • Klawiatura i mysz: standardowe
    • Stacja dyskietek: Samsung (jakaś zwykła)
    • Monitor: OptiView 17LT99, model: B790+
    • Karta dźwiękowa: C-Media 5+1 (wymontowana)
    • Karta FireWire (wymontowana)
    • Drukarka: HP PSC 1215

Tutaj dołączam raport zrobiony przy pomocy EVEREST Ultimate Edition 2006
    http://www.jafarek.republika.pl/report.txt
  • #17 2351758
    czuga
    Poziom 23  
    Ocena: 38
    ...moja rada, podmien zasilacz w swoim komputerze i zobacz co sie bedzie dzialo...skoro wymieniales juz wiatrak...to jedynie istota wyzsza wie, co w miedzy czasie juz prawie przestalo dzialac..

....ludzie, ile razy na tym forum jest problem ze sprzetem...niemalze zawsze wina lezy po stronie zasilacza...jak juz sie czlowiek zapyta o zasilacz...99% przypadkow to jakis tam mniejszy lub wiekszy NO NAME 300W...rece opadaja

Pozdrawiam
  • #18 2351924
    jokrasa
    Poziom 28  
    O pamięci to nie pisz łącznie tylko podziel na 2x256.
    Przed podmianą tego zasilacza, weź wyjmij jedną z kości 256 Mb (najpierw 400Mhz a potem dla odmiany 333Mhz) i sprawdź czy problem ustąpił, gdy w banku jest tylko 1 z kości.
  • #19 2352441
    oleksy009988
    Poziom 20  
    Zmiana kości przy tym zasilaczu nic nie zminiła... dalej to samo.

Ale chyba powstał jakiś błąd. Otóż przy zmianie kości z jednej na drugą (z 400Mhz na 333Mhz) w biosie powstał jakiś błąd i dostałem komunikat "Checksum CMOS error.... (jakoś tak) przywrócono ustawienie domyślne" (przetłumaczone) :|:?:
  • #20 2352444
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    oleksy009988 napisał:
    w biosie powstał jakiś błąd i dostałem komunikat "Checksum CMOS error

Błąd sumy kontrolnej pamięci CMOS. Zmień baterię podtrzymującą zawartość tej pamięci. W wielu przypadkach bateria ta bywa powodem bardzo chimerycznych zachowań komputera.
  • #21 2352450
    oleksy009988
    Poziom 20  
    Czyli może to być wina baterii? Płyta ma 2 lata, czyli bateria też...

==================================================================================

Ramy raczej nic nie robią. Wymiana na inne nie usunęła problemu. Postaram się sprawdzić jeszcz kartę graficzną i zasilacz. A tak w ogóle zastanawiam się nad kupnem nowego. Czy na mój sprzęt wystarczy 350? Czy lepszy 400? Bo póki co to stać mnie na razie na 300 :D:D
  • #22 2360971
    oleksy009988
    Poziom 20  
    Niestety z braku już pomysłu co może nie działać... postanowiłem odnieść kompa do serwisu... Jutro będzie już gotowy więc zobaczymy co jest nie tak.

AvE
  • #23 2361638
    nico41
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Problem wynika z jednej z nastepujacych przyczyn uszkodzenie zasilacza tj. wyschniete w nim elektrolity. co powoduje wachania napiecia a ta płyta jest na takowe dość wrażliwa lub wyschniete elektrolity na płycie głównej. Opcja ze jest problem z grafiką jest mało prawdopodobna.
  • #24 2369788
    oleksy009988
    Poziom 20  
    Witam wszystkich

Komputer właśnie przywiozłem z serwisu. I wiecie co się okazało?

Że wszystko jest OK. Im chodził cały czas. Ani razu sie nię zawiesił, ani nie wyłączył. Jedyny problem (jeśli takowy wystąpi) będzie chyba tylko w monitorze, lub kablu. To akurat całkiem prawdopodobne, bo przed chwilą, siostra mi powiedziała, że jak siedziała i jak jej zniknął obraz to winamp dalej grał.... wałek :|:D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z częstym zawieszaniem się systemu Windows oraz wyłączaniem ekranu, a także wyłączaniem się komputera na etapie BIOS-u. Dyskusja wskazuje, że zrzut ekranu z "Informacji o systemie" nie świadczy o konflikcie sprzętowym, a problemy mogą mieć podłoże sprzętowe, zwłaszcza związane z zasilaczem lub kondensatorami na płycie głównej. Zalecane jest sprawdzenie zasilacza, czyszczenie i ponowny montaż podzespołów oraz monitorowanie temperatury procesora. Wystąpił także błąd sumy kontrolnej CMOS, sugerujący konieczność wymiany baterii podtrzymującej BIOS. Użytkownik wymienił wiatraczek w zasilaczu, odłączył niepotrzebne karty PCI, ale problem powracał. Wskazano, że zasilacz Magabajt MGB-300ATX może być przyczyną niestabilności. Po oddaniu komputera do serwisu problem nie wystąpił, co sugeruje możliwą usterkę monitora lub kabla sygnałowego, gdyż dźwięk działał mimo zaniku obrazu. Podsumowując, przyczyną problemów były najprawdopodobniej niestabilności zasilania lub uszkodzenia sprzętowe, a nie konflikty sprzętowe w systemie operacyjnym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA