logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

IE. Jak usunąć z Windowsa 98? Jak odciążyć system?

rootlocalhost 17 Mar 2005 22:07 1587 22
REKLAMA
  • #1 1324191
    rootlocalhost
    Poziom 12  
    ma ktoś program do usuwania IE 6.0 z win 98
    ps.
    ma ktoś jeszcze inne pomysły na odciążenie win 98
  • REKLAMA
  • #2 1324229
    KRapicki
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    Witam.

Proponuję Panel Sterowania - Dodaj lub usuń programy.

A IE, można usunąć wchodząc na C:\ i znajdź katalog IE. I po prostu usuń.

Pozdrawiam KRapicki.
  • #3 1324258
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    do KRapicki: Ty pewien jesteś, że udzielasz odpowiedzi na zadany temat? Mam dziwne wrażenie, że nie wiesz, o jakim programie jest mowa.
  • #4 1324274
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 670
    chyba dobrze radzi ,już zpomniałem ,alee na bank w dodaj usuń..wtedy przywraca ie 5czy ie5.5-no bo całkiem nie usuniesz
  • #5 1324411
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Do Jannaszek: to z "Dodaj/Usuń programy" owszem. Ale katalog IE na dysku C:\ który można usunąć? Z Internet Explorerem 6?
  • REKLAMA
  • #6 1324883
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    żeby nie mieć IE 6 to nie tzreba go instalować :).
    a żeby usunąc to panel /dodaj usuń i wrócisz do poprzedniej wersji IE
  • #7 1324922
    rootlocalhost
    Poziom 12  
    ja chce wywalić całkowicie IE nic zero a powrót do 4.0 coś m ida ??????
  • REKLAMA
  • #8 1324929
    budzik88
    Poziom 18  
    Ocena: 12
    no tylko tyle ze bedzeisz mial starsza wersje a nie jestem pewien ze to dobre posuniecie
    pozdrawiam :]
  • #9 1324973
    piooo
    Poziom 29  
    Ocena: 41
    raczej nic dobrego nie wyniknie z powrotu do starszej wersji IE , stracisz wszystkie poprawki więc nawet bardzo stare trojany i inne bez problemu dostaną się do systemu , nie jest w tym wypadku istotne , że będziesz używał innej przeglądarki gdyż w Win 98 IE jest częścią systemu i brak jego zabezpieczeń to brak zabezpieczeń systemu , a całkowite usunięcie spowoduje nieprawidłową pracę systemu, pozdrawiam
  • #10 1326458
    <Kirk>
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    przecierz IE jest nieodlaczna czescia systemu(win-ow)
  • #11 1326513
    rootlocalhost
    Poziom 12  
    wiem że jest integralną cześcią sytemu ale nie jest mi potrzebny on sam w sobie jest dziurą jeśli nie będzie jego nie będzie też dziury pozatym złużywa w holere zasobów pamięciowych
    czytał gdzieś o możliwości jego usunięcia więc napewno sie da ale potrzeba do tego odpowiedni program
  • #12 1326590
    jannaszek
    Poziom 39  
    no napewno go nie usuniesz -ale możesz w panelu dodaj ,usuń składniki systemu- odinstalować wszystko co dotyczy internetu ie też [na niby] ale nie będzie już tak brużdził,
    jest taki program mndz inn. win booster ,można przyspieszyć system dość poważnie ,okrawając go do żywej skury [chyba się nie pomyliłem z nazwa]
  • #13 1326655
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6409
    IE jest wykorzystywany do wyświetlania zawartości folderów i ogólnie do rysowania okienek.
    Można się go pozbyć z 98 ale trzeba podmienić explorera (to nie to samo co IE) wersją z win95.
  • #15 1328110
    rootlocalhost
    Poziom 12  
    powiem wam po co chce to zrobić ten windows będzie miał jedno zadanie będę na nim grał i koniec nic więcej nie ma tam nawet winampa już nawet nie mówie o offisie tam nie ma nic oprócz gier i strerów do karty graficznej płyty głównej i do modemu neo no i oczywiście coś do łączenia z NEO i tyle reszta na LINUXIE i teraz chce wywalić wszystko co by go spowolniało !!!!!!!!!
  • REKLAMA
  • #16 1328137
    jannaszek
    Poziom 39  
    napisz nam jaki masz procesor i karte + pamięć -może się uczepiłeś błędnej ścieżki
    jesli grasz w zaawansowane gry i masz wysokie wymagania to gdybyś nawet usunął ie to nic ci nieda a pozatem tu usuwasz ,a modem i stery chcesz mieć czyli internet????
  • #18 1328260
    KRapicki
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    Witam.

Problem rozwiązany :). Przeszukałem net i znalazłem :). Programem tym (w załączniku) można usunąć niechciane dodatki do windozii, takie jak IE, OE itd. Mam nadzieję że pomogłem :)

Pozdrawiam KRapicki.
    Załączniki:
    • nLite.exe (910.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 1328849
    piooo
    Poziom 29  
    Ocena: 41
    zapomniałeś dodać Mister Krapicki, że ten program nie działa pod Win98 to raz , a po drugie trzeba najpierw zainstalować NetFramework a później nLite ,bo będą problemy , a ściagnąć można tutaj i poczytać dokładnie o co chodzi : http://nuhi.msfn.org/download.html , to nie jest w porządku , albo dajesz wiedzę na temat tego co załączasz albo jesteś pewiem ,że to działa w każdym przypadku i nikt nie zrobi sobie krzywdy , bo w tym wątku chodziło jednak o usunięcie IE z Win 98, pozdrawiam
  • Pomocny post
    #20 1329275
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6409
    Chcesz odciążyć system - odpal okno MS-DOS (nie minimalizuj go) i z menu start wybierz zamknij, następnie trzymając wciśnięte Ctrl+Alt kliknij anuluj - tym sposobem zamkniesz explorera, teraz możesz uruchomić grę z okna poleceń ms-dos (nie przejmuj się tym ms-dos'em gra może być windowsowa).
  • #21 1329547
    rootlocalhost
    Poziom 12  
    to jest jakieś rozwięzanie ale to jeszcze nie to
    jestem pewien że jest programik do exmisji IE tylko też nie moge go znaleźć
  • #22 1329593
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Rootlocalhost, zajrzyj do mojego postu z 9:37. To jest DOKŁADNIE o usuwaniu IE z różnych wersji Windows (z XP również).
  • #23 1329604
    m_wojcik
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    Owszem, jest taki program do odchudzania Windowsów 98 - nazywa się to Win98 Lite i pozwala na taką sprytną podmianę explorera z 95, wersja pełna podobno pozwala na całkowite usuniecie IE z systemu - strona:
    http://www.litepc.com/

Na starsze maszyny (typu pentium z 16MB RAMu) idealna rzecz, masz Win98 które chodzą naprawdę szybciej.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości całkowitego usunięcia Internet Explorera 6.0 z systemu Windows 98 oraz sposobów odciążenia systemu. Użytkownicy podkreślają, że IE jest integralną częścią Windows 98 i jego całkowite usunięcie może prowadzić do niestabilności systemu, ponieważ IE odpowiada m.in. za wyświetlanie zawartości folderów i interfejsu. Standardowa metoda to cofnięcie wersji IE do starszej (np. 5.0 lub 5.5) poprzez Panel Sterowania – Dodaj lub usuń programy, jednak nie usuwa to IE całkowicie. Wspomniano o programach takich jak Win Booster i Win98 Lite, które pozwalają na optymalizację i częściowe usunięcie komponentów systemowych, w tym IE, poprzez podmianę eksplorera na wersję z Windows 95. Istnieje także narzędzie IEradicator, jednak jego kompatybilność z Windows 98 jest wątpliwa. Autor planuje używać Windows 98 wyłącznie do gier, minimalizując obciążenie systemu poprzez usunięcie zbędnych komponentów. Zaproponowano także uruchamianie gier z poziomu MS-DOS po zamknięciu eksplorera w celu odciążenia pamięci. Podkreślono, że usunięcie IE może obniżyć bezpieczeństwo systemu, gdyż IE jest powiązany z zabezpieczeniami Windows 98.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA