Witam
Wpadlem na pomysl zeby podlaczyc odciecie zaplonu pod sterownie antena elektryczna w radiu.
I mam problem bo nie wiem jak sie mam za to zabrac.
Chcialbym miec cos takiego:
Wsiadam i przekrecam kluczyk w pozycje zaplon, jednak cewka jest odcieta. Wlaczam radio ktore podaje sterownie na przekaznik ktory podaje napiecie na cewke. I dzieki temu moge odpalic samochod.
Problem jest taki ze nie wiem jak to podlaczyc, zeby podczas jazdy jak wylacze radio silnik mi nie zgasl czasami.
Dodatkowo bym chcial zeby przy wylaczonym zaplonie palila lub pulsowala mi sie dioda LED, a po wlaczeniu radia zeby gasla.
Wiem ze musze sie podlaczyc pod sterowanie elektryczna antena na ktorej po wlaczeniu radia pojawia sie +12V.
Tylko jak podlaczyc i co podlaczyc zeby wszystko dzialalo?
Czy trzeba zastosowac jakies diody lub cos innego?
Czy ktos ma pomysl jak to mozna rozwiazac?
Poprosilbym o jakis prosty schemat ideowy jak to zrobic.
Dzieki
Pozdrawiam
Wpadlem na pomysl zeby podlaczyc odciecie zaplonu pod sterownie antena elektryczna w radiu.
I mam problem bo nie wiem jak sie mam za to zabrac.
Chcialbym miec cos takiego:
Wsiadam i przekrecam kluczyk w pozycje zaplon, jednak cewka jest odcieta. Wlaczam radio ktore podaje sterownie na przekaznik ktory podaje napiecie na cewke. I dzieki temu moge odpalic samochod.
Problem jest taki ze nie wiem jak to podlaczyc, zeby podczas jazdy jak wylacze radio silnik mi nie zgasl czasami.
Dodatkowo bym chcial zeby przy wylaczonym zaplonie palila lub pulsowala mi sie dioda LED, a po wlaczeniu radia zeby gasla.
Wiem ze musze sie podlaczyc pod sterowanie elektryczna antena na ktorej po wlaczeniu radia pojawia sie +12V.
Tylko jak podlaczyc i co podlaczyc zeby wszystko dzialalo?
Czy trzeba zastosowac jakies diody lub cos innego?
Czy ktos ma pomysl jak to mozna rozwiazac?
Poprosilbym o jakis prosty schemat ideowy jak to zrobic.
Dzieki
Pozdrawiam