Dlaczego Eksplorator Windows przestaje działać przy otwieraniu folderów lub gier na Windows 7 64-bit i jak to naprawić?
Problem powodował Stardock Fences, konkretnie biblioteka DesktopDock64.dll; najpierw trzeba ponownie zainstalować Fences, a potem go odinstalować lub wyłączyć, bo po tej operacji błąd przestał się pojawiać [#12860440][#12860725][#12860750][#12860770] Jeśli odinstalowanie nie działa, można użyć OTL do usunięcia wpisu FencesShellExt i katalogów Stardock, ale najlepiej zrobić to po reinstalacji programu [#12860584][#12860725] Warto też usunąć zbędne dodatki typu IObit Apps Toolbar, Advanced SystemCare 6, AVG SafeGuard toolbar, WebCake, Complitly i podobne, bo zaśmiecają system i przeglądarki [#12860440][#12860725] Do czyszczenia zalecono AdwCleaner oraz pełny skan Malwarebytes Anti-Malware, a w OTL wykonać skrypt z opcją emptytemp [#12860440] Użytkownik potwierdził, że po reinstalacji i odinstalowaniu Fences Eksplorator przestał się wysypywać [#12860770]
Witam. Od dłuższego czasu na moim laptopie wyskakuje problem "Program Eksplorator Windows przestał działać" i robi się taka "mgła" na pulpicie. Znika też pasek na dole , i na chwile zawiesza się system . Dzieje się to , gdy np. włączam jakiś folder lub grę. Proszę o pomoc, gdyż podczas pracy na komputerze to trochę przeszkadza , a ja jestem w tej kategorii zielony.
Mój laptop:
Samsung NP300V5A
Windows 7 Home Premium 64-bit
4096MB RAM
Jeżeli będą potrzebne jakieś logi , np. z OTL piszcie.
Bardzo dziękuję za odpowiedzi.
O jejku, bardzo dziękuję , zajmę się teraz tym i dam nowe logi z OTL.
Dodano po 3 [minuty]:
Tylko nie wiem jak usunąć Stardock, bo w Usuń/Przenieś Program tego nie ma a w Program Files wyskakuje że nie mam praw do usunięcia folderu, bo ten plik otwarty jest w innym procesie.
Stardock na razie zostaw, mozliwe, ze po usunieciu infekcji zacznie dzialac. Mozna go tez ponownie zainstalowac tylko w celu deinstalacji. Dokladniej chodzi o aplikacje: Fences.
Tak, wklejasz do otl caly razem z :OTL na poczatku i naciskasz wykonaj skrypt.
Okej , w załączniku dam pliczek który mi się pojawił po skończeniu robienia skryptu do OTL i po restartowaniu. Ale jeszcze ten programik który podałeś mi skanuje . Niestety ,ale po włączeniu jeszcze 2 razy wyskoczyło Program Eskplorator Windows przestał działać.
Załączniki:
Nowy_Archiwum_WinRAR-a__ZIP_.zip(3.28 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
Unlocker jest bardzo przydatny czasami. Pozwala kasować wszystkie niechciane pliki i foldery, nawet aktualnie używane. Do trudno odinstalowujących się programów polecam Revo Unistaller i Windows Installer CleanUp.
Jednak nie wiem w jakim stopniu uszkodzi to system, lepiej zainstalowac ponownie Stardock Fences i odinstalowac lub wykonac aktualizacje, ktora z tego co widze naprawia ten blad.
Sam instalowales te wszystkie smiecie zmieniajace wyglada systemu?
Muszę wam za wszystko podziękować , bo już od 5 minut mi nie wyskoczył żaden błąd ^_^
Dodano po 2 [minuty]:
Już się w OTL'u skanuje , a mam jeszcze jedno pytanie. Od czasu (niedawna) nie działa mi np. Minecraft , gdyż wyskakuje że nie mam OpenGL. Próbowałem instalować ,ale wyskakiwał błąd . Dobra! Nie odskakuje od tematu , to z OpenGL ja załatwie.
Od czasu (niedawna) nie działa mi np. Minecraft , gdyż wyskakuje że nie mam OpenGL. Próbowałem instalować ,ale wyskakiwał błąd . Dobra! Nie odskakuje od tematu , to z OpenGL ja załatwie.
W razie problemów pisz na forum w dziale Software, koledzy pomogą
Według mnie , to praca skończona bo Minecraft już działa , (testowałem teraz) i nie wyskakują
błędy. A wiecie może co zrobić jak mam Windows 7 i pasek z Windowsa 98?
Dodano po 29 [sekundy]:
Bo jak przestawiam wygląd paska , to nie zmienia się on (sprawdzę jeszcze).
Napisalem Ci juz trzy razy zebys zainstalowal ponownie Stardock Fences i odinstalowal. Mozna tez probowac przywrocic system do czasu kiedy wszystko dzialalo (przed instalacja programow zmieniajacych wyglad). W takim wypadku bedzie konieczne ponowne usuwanie szkodliwych dodatkow wymienionych wczesniej.
Dzięki , nie zauważyłem , ale tak jak mówiłem mam problem jeszcze z Minecraftem , gdyż wersja premium którą zakupiłem rok temu nie działa , a non-premium działa , tylko na starszej wersji . A w Minecraft premium wyskakuje problem "Pixel format not accelerated". Próbowałem instalować sterowniki ale nic nie dało. Szkoda też że nie mam Aero, ale to już nie ważne.
Dodano po 26 [sekundy]:
Dodano po 34 [sekundy]:
Ioejnkov napisał:
Wyskakuje takie coś:
---- Minecraft Crash Report ----
// I just don't know what went wrong
Time: 20.10.13 11:23
Description: Initializing game
org.lwjgl.LWJGLException: Pixel format not accelerated
at org.lwjgl.opengl.WindowsPeerInfo.nChoosePixelFormat(Native Method)
at org.lwjgl.opengl.WindowsPeerInfo.choosePixelFormat(WindowsPeerInfo.java:52)
at org.lwjgl.opengl.WindowsDisplay.createWindow(WindowsDisplay.java:244)
at org.lwjgl.opengl.Display.createWindow(Display.java:306)
at org.lwjgl.opengl.Display.create(Display.java:848)
at org.lwjgl.opengl.Display.create(Display.java:757)
at org.lwjgl.opengl.Display.create(Display.java:739)
at atv.O(SourceFile:297)
at atv.d(SourceFile:599)
at net.minecraft.client.main.Main.main(SourceFile:101)
at sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke0(Native Method)
at sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke(Unknown Source)
at sun.reflect.DelegatingMethodAccessorImpl.invoke(Unknown Source)
at java.lang.reflect.Method.invoke(Unknown Source)
at net.minecraft.launchwrapper.Launch.launch(Launch.java:131)
at net.minecraft.launchwrapper.Launch.main(Launch.java:27)
A detailed walkthrough of the error, its code path and all known details is as follows:
---------------------------------------------------------------------------------------
-- Head --
Stacktrace:
at org.lwjgl.opengl.WindowsPeerInfo.nChoosePixelFormat(Native Method)
at org.lwjgl.opengl.WindowsPeerInfo.choosePixelFormat(WindowsPeerInfo.java:52)
at org.lwjgl.opengl.WindowsDisplay.createWindow(WindowsDisplay.java:244)
at org.lwjgl.opengl.Display.createWindow(Display.java:306)
at org.lwjgl.opengl.Display.create(Display.java:848)
at org.lwjgl.opengl.Display.create(Display.java:757)
at org.lwjgl.opengl.Display.create(Display.java:739)
at atv.O(SourceFile:297)
-- Initialization --
Details:
Stacktrace:
at atv.d(SourceFile:599)
at net.minecraft.client.main.Main.main(SourceFile:101)
at sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke0(Native Method)
at sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke(Unknown Source)
at sun.reflect.DelegatingMethodAccessorImpl.invoke(Unknown Source)
at java.lang.reflect.Method.invoke(Unknown Source)
at net.minecraft.launchwrapper.Launch.launch(Launch.java:131)
at net.minecraft.launchwrapper.Launch.main(Launch.java:27)
-- System Details --
Details:
Minecraft Version: 1.6.4
Operating System: Windows 7 (amd64) version 6.1
Java Version: 1.7.0_25, Oracle Corporation
Java VM Version: Java HotSpot(TM) 64-Bit Server VM (mixed mode), Oracle Corporation
Memory: 36815480 bytes (35 MB) / 63045632 bytes (60 MB) up to 2863333376 bytes (2730 MB)
JVM Flags: 2 total; -XX:HeapDumpPath=MojangTricksIntelDriversForPerformance_javaw.exe_minecraft.exe.heapdump -Xmx3G
AABB Pool Size: 0 (0 bytes; 0 MB) allocated, 0 (0 bytes; 0 MB) used
Suspicious classes: IWrUpdater, Config, WrUpdates]
IntCache: cache: 0, tcache: 0, allocated: 0, tallocated: 0
Launched Version: 1.6.4-OptiFine_HD_U_C4
LWJGL: 2.9.0
OpenGL: ~~ERROR~~ RuntimeException: No OpenGL context found in the current thread.
Is Modded: Very likely; Jar signature invalidated
Type: Client (map_client.txt)
Resource Pack: Default
Current Language: ~~ERROR~~ NullPointerException: null
Profiler Position: N/A (disabled)
Vec3 Pool Size: ~~ERROR~~ NullPointerException: null
Dodano po 26 [sekundy]:
Ale to napiszę chyba w dziale Software.
Dodano po 9 [minuty]:
Dobra , uważam ten temat za zamknięty , a o Minecraft'cie już napisałem temat , tak samo zrobię z Aero. DZIĘKI !!!!
✨ Użytkownik laptopa Samsung NP300V5A z systemem Windows 7 64-bit zgłasza problem z "Eksploratorem Windows", który przestaje działać, co prowadzi do zawieszania się systemu. W odpowiedziach zasugerowano przeskanowanie systemu za pomocą OTL oraz usunięcie potencjalnie szkodliwych programów, takich jak Stardock Fences, IObit Apps Toolbar, AVG SafeGuard toolbar i inne. Użytkownik miał trudności z usunięciem niektórych aplikacji, ale po zastosowaniu skryptów i narzędzi, takich jak Unlocker i AdwCleaner, problem został rozwiązany. Użytkownik zauważył również problemy z działaniem Minecrafta oraz brakiem funkcji Aero, co może być związane z wcześniejszymi instalacjami oprogramowania. Ostatecznie, po wykonaniu sugerowanych kroków, laptop działa poprawnie, a użytkownik planuje dalsze działania w celu naprawy problemów z Minecraftem i Aero. Wygenerowane przez model językowy.