logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki system alarmowy polecacie do domku jednorodzinnego?

elocom 27 Paź 2013 17:48 5877 29
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak dobrać bezprzewodowy lub hybrydowy system alarmowy do domu i oddalonego o 15–20 m garażu, z osobnym uzbrajaniem garażu, czujkami dymu, syreną i podtrzymaniem zasilania?

Najrozsądniejszy będzie system hybrydowy Satel Versa: czujki w domu warto wykonać przewodowo, a w garażu zastosować czujki bezprzewodowe przez moduł MCU; rozwiązanie obsłuży osobne strefy i będzie tańsze niż Integra z ABAX-em [#12888574] Sama Micra jest tańsza i ma GSM, ale ma tylko jedną strefę, więc nie spełnia bezpośrednio wymagania uzbrajania wyłącznie garażu [#12892223] Alexor jest przeznaczony głównie do instalacji bezprzewodowych i ma tylko dwa wejścia, dlatego nie pasuje do planu z przewodowymi czujkami w domu [#12901024] Przy siedmiu bezprzewodowych czujkach ich koszt może wynieść około 900 zł netto, a po doliczeniu centrali, sygnalizatora, klawiatury i akumulatora budżet 1500–2000 zł będzie bardzo trudny do utrzymania [#12890079] Dla pełnej instalacji bezprzewodowej należy rozważyć ABAX lub Jablotron, ale trzeba przygotować większy budżet; w przypadku Satela sam osprzęt może zbliżyć się do 4000 zł [#12888052]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 12887169
    elocom
    Poziom 9  
    Witam,

Poszukuję alarmu antywłamaniowego do domku jednorodzinnego z syreną i czujkami ruchu.
    Trochę ich jest w Internecie i nie wiem do końca na co zwrócić uwagę przy wyborze…
    Najważniejsze aby dany system posiadał:
    - 5-6 czujek bezprzewodowych do zamontowania w domu,
    - 2-3 czujki bezprzewodowe do zamontowania w garażu (tutaj może być problem, bo garaż oddalony jest od domu o jakieś 15 może 20 m)
    - możliwość uzbrojenia tylko czujek w garażu, np. w nocy
    - podtrzymanie, bo skrzynka z bezpiecznikami jest na zewnątrz, ale to większość systemów posiada
    - czujnik dymu

Nie wiem na co jeszcze zwrócić uwagę a systemy te są bardzo zróżnicowane cenowo… nie chciałbym przepłacić…
    Wiem tylko tyle… Mądry Polak po szkodzie :/

Cena myślę, że fajnie by było gdybym ze wszystkim zmieścił się w granicy 1500 może 2000zł

Z góry thx
  • #2 12887309
    m.biruta
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    Satel integra?
  • #3 12887444
    elocom
    Poziom 9  
    No to jest jedna z bardziej znanych firm z systemami alarmowymi... Też mają ogromny wybór...
    Tylko, który wybrać...
  • #4 12887478
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 12887703
    elocom
    Poziom 9  
    no raczej, choć z klawiaturą można jakoś myśleć i puszczać po kablu, gdyby cena mocno się o to rozchodziła...
  • #6 12888052
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1499
    W 2000 zł z Integrą 128wrl i 9 czujników Abax ? Powodzenia życzę :)
    Do tego jeszcze piloty lub klawiatura, akumulator, sygnalizator itp.
    W wypadku Satela to za sam osprzęt szykował bym się na około 4000 zł.
    Ale konkurencja nie będzie tańsza. No chyba, że coś od Rokoneta "po taniości"
    Bo na uwagę oprócz Satela to tylko czeski Jablotron zasługuje.
  • Pomocny post
    #7 12888101
    extremeee
    Poziom 25  
    Ocena: 50
    xury - nie zgodzę się przy takim budżecie jeszcze DSC ALEXOR można brać pod uwagę jak polecał kolega cemal.
  • #8 12888540
    elocom
    Poziom 9  
    od kilku dni jestem zmuszony się tym interesować :/
    więc jeszcze nie jestem obeznany, a budżet 2 000 myślałem, że spokojnie wystarczy :/
  • Pomocny post
    #9 12888574
    Misiekfu
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Z Satela jest jeszcze Versa a do tego moduł MCU i czujki od Micry. 2 strefy na tym zrobi a cenowo wychodzi dużo lepiej niż Integra i Alexor. Jablotron też nie jest zły jeśli chodzi o bezprzewodówkę.
  • Pomocny post
    #10 12890079
    mikan4
    Poziom 26  
    Ocena: 76
    Misiekfu ma rację, najbliżej budżetu będzie versa z modułem micry, alexor czy abax odpada bo czujki są za drogie (nie wspominam o reszcie systemu).
    7 czujek średnio po 130 zł netto (to już 900 zł) a gdzie centrala, wyjce + klawiatury ??
  • #11 12890993
    elocom
    Poziom 9  
    Dzięki za te podpowiedzi, widzę, że jednak będę musiał przygotować się na większy wydatek :/
    Ale jak mus to mus
  • #12 12891095
    iMarek9
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Myśle, że godny rozważenia byłby Jablotron Oasis, tylko budżet trzebaby nieco powiększyć.
    Posiada bardzo intuicyjnie opracowany interfejs do zarządzania przez internet, oprócz tego jako dodatkową funkcję powiadamianie głosowe lub SMS na tel. o alarmach bądź komunikatach.
  • #13 12892027
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 12892223
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 12892373
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 12892501
    goabroad
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam,
    Podepnę się pod temat bo mam podobna sytuację. Dla mnie Micra byłaby idealna gdyby nie to że nie ma stref. Czujki w miarę tanie, łatwo można samemu skonfigurować no i sterowanie sms/gsm na którym mi zależy ( w przyszłości m.in. otwieranie bramy)

Elmes-a odrzuciłem bo nie ma sterowania przez komórkę.

Zostaje Jablotron OASIS lub droższy Ja100. Tylko jak wygląda konfiguracja tych alarmów, czy samemu da się to skonfigurować?
  • #17 12892591
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 12893731
    bhtom
    Poziom 39  
    Ocena: 604
    Witam,

Jak czytam te Wasze propozycje to od niektórych włosy jeżą mi się na głowie :) Jeśli ktoś poleca Micrę do domku jednorodzinnego to jest coś nie tak :( Po co usilnie kombinować aby zmieścić się w budżecie... Można po prostu napisać "nie da się" i tyle. Do domku system tylko i wyłącznie z manipulatorem. Versa jest dobrą propozycją dla prostego systemu, dla bardziej rozbudowanego - Integra. Jeśli ma być bezprzewodówka nie bazowałbym na Versie + MCU. Jest to jednokierunkowy system - trzeba o tym pamiętać. MCU i czujki od Micry to dobre rozwiązanie dla np: obsługi pilotów, czujek zalania, dymu, PIR w garażu oddalonym od domu. Podstawowe czujki w domu (PIR-y i kontaktrony) zrobiłbym po kabelku. Jeśli nie można puścić przewodów to pozostaje Abax - też możliwy do zastosowania w Versie.

Pozdrawiam.
  • #19 12894605
    przemo_slack
    Poziom 12  
    Popieram przedmówcę.
    System na micrze nadaje się idealnie do kiosku czy komórki. Nie polecił bym go nikomu nawet do mieszkania.
    Jedyna odpowiedź to zrobić sensowny kosztorys systemu na Integrze i poczekać aż będzie tyle kasy.
    Czy elektrykę autor postu też robił w ten sposób że budżet był ustalony tak jak dla kawalerki i instalacja w domu ma 4 obwody i po jednej żarówce i gniazdku w każdym pokoju?
  • #20 12894681
    extremeee
    Poziom 25  
    Dokładnie !
    Micra jest do garaży/kiosków/domków letniskowych ;)
    Jablotrona osobiście nie lubie i uważam za system słaby.
    Jeśli miałbym instalować coś bezprzewodowego u siebie to tylko ABAX lub ostatecznie Alexor.
    Micra i elmes to nie to zastosowanie ;)
  • #21 12894710
    zenek1984
    Poziom 15  
    Ocena: 33
    Elektrykę robił pewnie wujek, który pracuje w energetyce i po godzinach robi domki jednorodzinne.
  • #22 12894718
    przemo_slack
    Poziom 12  
    Jak robił wujek z energetyki to chociaż nie ma problemu z odbiorem partaniny :)
  • #23 12894819
    zenek1984
    Poziom 15  
    Ocena: 33
    Trzeba wybrać albo problem z odbiorem albo problem z całą resztą. Dziwi mnie jak można nie przewidzieć przewodów do alarmu w domku jednorodzinnym. A gdzie TV/SAT, przyłącza, domofon, brama wjazdowa, internet, sterowanie roletami i inne podstawowe rzeczy bez których taki domek jest jak dobre auto z taboretem zamiast fotela.
  • #24 12894825
    przemo_slack
    Poziom 12  
    W normalnym układzie instalator elektryki ,tv-sat,SSWIN,domofonów i automatyki powinien rozmawiać z inwestorem i architektem na etapie projektu wtedy można stworzyć sensowną instalację na lata .
  • #25 12894826
    bhtom
    Poziom 39  
    Ocena: 604
    Nawet jak nie ma okablowania pod SSWiN, a dom jest wykończony, to nie wierzę, że nie da się poprowadzić instalacji "w mało inwazyjny" sposób. Przewód 6x0,5 czy nawet 8x0,5 nie jest aż taki gruby aby nie można było go poprowadzić w cienkich bruzdach, te potem zaszpachlować i pomalować. Wystarczy wszystko porządnie przemyśleć.

Pozdrawiam.
  • #26 12894833
    przemo_slack
    Poziom 12  
    Ale i tak przy przewodowej instalacji nie zmieści się ona w budżecie. Szczególnie licząc robociznę,takie rzeźbienie w g.... kosztuje.
  • #27 12895537
    extremeee
    Poziom 25  
    przemo_slack - no niestety jak się wcześniej nie pomyślało to teraz trzeba ponieść tego konsekwencje :) Niech to będzie ku przestrodze innym inwestorom.
  • #28 12900829
    elocom
    Poziom 9  
    Witam ponownie :)
    thx za zainteresowanie i podpowiedzi
    W domku oczywiście wszystkie przyłącza, TV/SAT, Lan itd. są porobione, ale niestety nawet nie myślałem o alarmie. Nigdy przez myśl mi nie przeszło, że to mi się przyda... i to był błąd :/

Ogólnie to już się trochę rozglądałem za systemem i najprawdopodobniej zrobię to w ten sposób, że część czujek, praktycznie te które są w domu zrobię po kablu, mam już pomysł jak to puścić :) a te w garażu będą bezprzewodowe :)

I mocno zastanawiam się nad Alexorem DSC
  • #29 12901024
    jkm73
    Poziom 21  
    Ocena: 173
    Jakbys sie nie zastanawial tylko przeczytal o tym dsc to bys zauwazyl ze to system tylko bezprzewodowy,ma tylko 2 wejscia ktore mozna skonfigurowac jako przewodowe linie, wiec wytlumacz jak masz zamiar ogarnąc tym chalupe. Wg mnie satel versa plus modul linii bezprzewodowych.
  • #30 12901068
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje systemu alarmowego do domku jednorodzinnego, który powinien mieć 5-6 bezprzewodowych czujek w domu, 2-3 czujki w garażu, możliwość uzbrojenia tylko garażu, podtrzymanie zasilania oraz czujnik dymu, a wszystko w budżecie 1500-2000 zł. W dyskusji pojawiły się różne propozycje, w tym systemy Satel (Integra, Micra, Versa), DSC Alexor oraz Jablotron. Użytkownicy zwracają uwagę na trudności w zmieszczeniu się w budżecie, zwłaszcza przy systemach Satela, które mogą wymagać większych wydatków. Jablotron Oasis i JA100 są również rozważane, ale wymagają większego budżetu. Wskazano na konieczność przemyślenia instalacji przewodowej w domu, co może obniżyć koszty.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA