logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki bezprzewodowy alarm wybrać do domu i garażu oddalonego o 20 m?

Artur Jurkiewicz 28 Paź 2006 21:05 2570 6
  • #1 3162979
    Artur Jurkiewicz
    Poziom 14  
    Ocena: 78
    Witam wszystkich zainteresowanym tym tematem. Mam niewielki dom jednorodzinny oraz garaż oddalony od niego o około 20 m. Chcę zainstalować alarm bezprzewodowy ale nie bardzo wiem na jaki się zdecydować. Proszę o sugestie.
  • Pomocny post
    #2 3163167
    bartek_p
    Poziom 31  
    Ocena: 195
    A ile kasy chcesz wydać??
    Bardzo dobre są systemy JABLOTRON całkowicie bezprzewodowe, myśle że z 1500 zł powinno wystarczyć na klamoty, ale to zależy od ilości czujek.
    Bardzo dobre są systemy DSC ale tu już ci 1500 zł nie wystarczy i nie jest całkowicie bezprzewodowy.
    Chyba że chcesz jakąś marketówe za 500 zł to jedź do castoramy i będzie po problemie
  • Pomocny post
    #3 3163355
    telesystem
    Poziom 22  
    Ocena: 59
    może zastanów sie, może uda Ci sie wykonać trochę instalacji miedzy centralą a klawiaturą, między centralą a sygnalizatorem zewn. jak tak to może uda się zrobić przewodowy a dodatkowo miejsca takie jak garaż czy oddalone pomieszczenie od miejsca instalacji przewodów możesz zastosować czujki bezprzewodowe, a reszta na przewodach np. w okolicy montażu centralki już można dać dwie czasem trzy czujki bez specjalnej instalacji, przy klawiaturze często kolejne dwie, koszt czujek i przewodów często jest 3 lub nawet 4 krotnie atrakcyjniejszy cenowo niż bezprzewodowe a o zaletach systemu na instalacji przewodowej chyba nie trzeba pisać, np. niezawodność i długoletnia eksploatacja bez awarii i wymiany baterii.. itp. Jeśli zaś jesteś koniecznie nastawiony na bezprzewodowy system to polecam PowerMax firmy VISONIC (ok 1500-1600 brutto) to bardzo dobry system w swojej klasie, szczegóły na www.visonic.com.pl Jeśli szukasz tańszego rozwiązania to www.elmes.pl a jesli możesz wydać więcej jak 2000-3000 zł to napisz a napewno znajdzie sie fajny system jaki można Ci polecić
  • #4 3164368
    Artur Jurkiewicz
    Poziom 14  
    Ocena: 78
    Limit finansów na ten cel waha się w okolicach 1200-1500zł. Ten limit finansowy jest bardzo wyśrubowany i szału niebędzie ale ubezpieczenie wymaga alarmu a na marketowe wersje alarmów w razie włamu raczej niemam co liczyć. Z chęcią zrobił bym to na sposobie kombinowanym (część systemu na kablach a częć na radiuwce) ale nie mam mozliwości pochowania kabli. Dziękuje kolegom z wskazówki.
  • #5 3166108
    bartek_p
    Poziom 31  
    Ocena: 195
    spoko Jablotrona kupisz za 1500 zł, Troche można się zakręcić przy programowaniu ale jak załapiesz to szybko idzie
  • #6 3166572
    pkhenr
    Poziom 32  
    Ocena: 199
    telesystem dobrze Ci radzi ale zacznij od określenia ilości pomieszczen a wtedy myśl o centrali, nie musisz też koniecznie montować czujników na pietrze w pokojach jeżęli dostępność jest trudna -ja akurat w domkach jestem zwolennikiem CA 10 satela.
  • #7 3176205
    Irek 47
    Poziom 18  
    Ocena: 28
    Jak wskazał "Telesystem", dobry jest VISONIC. Ciekawy i skuteczny ma dialer telefoniczny. Można go w razie przypływu gotówki rozbudować.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Rozważany jest wybór bezprzewodowego systemu alarmowego do domu jednorodzinnego z garażem oddalonym o około 20 m. Budżet na zakup wynosi około 1200-1500 zł, co ogranicza dostępne opcje. Zalecane są systemy całkowicie bezprzewodowe, takie jak JABLOTRON, które mieszczą się w tym przedziale cenowym i oferują dobrą jakość, choć programowanie może wymagać wprawy. Alternatywnie, systemy DSC są bardziej kosztowne i nie w pełni bezprzewodowe. Proponowane jest także rozwiązanie hybrydowe – przewodowe połączenia między centralą a klawiaturą lub sygnalizatorem, a bezprzewodowe czujki w oddalonych miejscach, co zwiększa niezawodność i obniża koszty eksploatacji. System PowerMax firmy VISONIC jest wskazywany jako dobry wybór w klasie do około 1500-1600 zł, z możliwością rozbudowy i funkcją dialera telefonicznego. Tańsze rozwiązania oferuje firma ELMES. W przypadku domów jednorodzinnych rekomendowany jest także system CA 10 firmy SATEL, szczególnie gdy dostępność pomieszczeń jest utrudniona. Wybór systemu powinien uwzględniać liczbę pomieszczeń i możliwość instalacji przewodów, jednak w sytuacji braku możliwości ukrycia kabli, systemy bezprzewodowe są preferowane.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA