logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Platan Classic ISDN - jak przypisać numery wewnętrzne do linii miejskich?

mkobialka 30 Paź 2013 09:30 2757 19
REKLAMA
  • #1 12896086
    mkobialka
    Poziom 11  
    Witam

Centralka Platan Classic ISDN podłączona jest do zakończenia NT, podłączenie to jest wykonane do styku S w zakończeniu NT.

Zakończenie NT ma przypisane do portu A i B dwa różne numery telefonów.

W założeniach chciałem w uprawnieniach linii miejskich wpisać iż dla linii miejskiej 1 o numerze takim i takim odbiorcą jest abonent wewnętrzny o numerze jakimś tam, natomiast dla linii miejskiej 2 abonent o innym numerze wewnętrznym.

Po takiej konfiguracji wszystkie połączenia są kierowane do abonenta przypisanego do linii miejskiej 1, nie ma podziału na LM1 - odbiorca A i LM2 - odbiorca B.
  • REKLAMA
  • #2 12896941
    Jack14
    Poziom 38  
    Ocena: 175
    Program do konfiguracji centrali plus odpowiedni kabelek i tutaj przykład:
    Platan Classic ISDN - jak przypisać numery wewnętrzne do linii miejskich?
  • REKLAMA
  • #3 12899330
    mkobialka
    Poziom 11  
    1. Programik mam
    2. Kabelek mam
    3. Za pomocą kabelka podłączyłem centralę z komputerem i za pomocą odpowiedniego programu dokonałem konfiguracji, przed napisaniem poprzedniego posta.
    4. Konfiguracja i przedtem i teraz wygląda następująco.
    Platan Classic ISDN - jak przypisać numery wewnętrzne do linii miejskich?Platan Classic ISDN - jak przypisać numery wewnętrzne do linii miejskich?
  • #4 12901553
    janek_999
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    mkobialka napisał:
    Zakończenie NT ma przypisane do portu A i B dwa różne numery telefonów.

Po pierwsze wyłącz w konfiguracji w NT porty analogowe. Przecież dzwonienie ma odbierać centrala ISDN, a nie porty analogowe w NT.

Po drugie - to co chcesz osiągnąć programuje się w zakładce Funkcje - MSN/DDI (na samym dole).
    Najlepiej Kliknij Default i potem zmień wg potrzeb.

Kolega Jack14 wprowadził cię w błąd.
  • #5 12903655
    Jack14
    Poziom 38  
    Zgadza się kolega janek_999 ma rację.
    Starość nie radość ;-)
    W polach MSN/DDI wybierasz pole (dwie ostatnie cyfry twojego numeru) i gdzie ma zostać skierowane połączenie.
    Przykład: końcówka twojego numeru to 05, zaznaczasz w polu MSN/DDI 05 i reakcja czyli do wyboru pojedynczy numer wewnętrzny lub scenariusz dla LM1 lub 2 (to co ustawiłeś na zdjęciach wyżej). Analogicznie z drugim lub kolejnymi numerami MSN.
    Oczywiście jeśli nie korzystasz z portów analogowych w NT1 to warto je wyłączyć.

Pozdrawiam i przepraszam.
    Nie było to celowe działanie, ale jak widać czujność kolegi szybko zweryfikowała mój błąd.
  • #6 14929148
    lukanow92
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Witam.

Wiem że temat archiwalny ale mam ogromny problem.
    Czy jest ktoś w stanie udostępnić program do konfiguracji centrali ISDN?
    Moja centrala to Classic 12 ISDN.
    Wiem że program jest już na forum lecz nie obsługuje on wersji ISDN.

Z góry dziękuję za pomoc
  • #7 14929860
    jaro41
    Poziom 25  
    Ocena: 45
    Luka, proszę, w załączniku do ISDN
    Załączniki:
    • prog_12i.zip (1.01 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 14929868
    lukanow92
    Poziom 9  
    Serdecznie Ci dziękuję :)
  • #9 14931230
    lukanow92
    Poziom 9  
    Mam jeszcze pytanie.
    Czy jest osobna wersja instrukcji centrali w wersji ISDN?
  • REKLAMA
  • #10 14934875
    bolo2
    Poziom 19  
    Ocena: 39
    Czy o taką instrukcję chodzi?
    Załączniki:
    • inst_prog_di12.zip (392.66 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 14935150
    lukanow92
    Poziom 9  
    To jest instrukcja do programu komputerowego a chodzi mi o zwykłą instrukcję która opisywała y konfigurację funkcji isdn z poziomu telefonu.
  • #12 14936965
    bolo2
    Poziom 19  
    W instrukcji obsługi ver. 3.5 jest opis programowania z aparatu. Instrukcja dotyczy wszystkich wersji centrali. Nie ma oddzielnej instrukcji dla ISDN.
  • #13 14936969
    lukanow92
    Poziom 9  
    To jak w takim razie z aparatu zaprogramować numery MSN itp?
  • #14 14937450
    bolo2
    Poziom 19  
    Faktycznie, w instrukcji nie ma opisanej tej opcji. Niewykluczone, że ISDN można programować wyłącznie z komputera. Spróbuj dowiedzieć się w serwisie Platana.
  • #15 14937721
    lukanow92
    Poziom 9  
    No właśnie a kabelek zrobiony według schematu ze strony Platan mi nie działa :(
  • #16 14943974
    Jack14
    Poziom 38  
    Kabelek zrobiony prawidłowo na pewno działa. Sprawdź jeszcze raz i nie do końca sugeruj się obrazkiem, tylko numeracją pinów. Oczywiście który koniec ma być do PC, a który do centrali to wiadomo. Jak nie zaznaczysz to w przyszłości mogą być problemy z identyfikacją, co gdzie ma "iść".
  • #17 14945214
    lukanow92
    Poziom 9  
    No właśnie rysunek jest błędny ponieważ wtyczka w stronę komputera jest odwrócona. Czy dobrze myślę?
  • #18 14946679
    Jack14
    Poziom 38  
    Już nie pamiętam jak to było, ale zdaje się, że jedna z wtyczek przedstawiona została jako widok od strony pinów idących do gniazda RS, a nie od strony do których lutujesz przewody. Trzymaj się tego co napisałem "numery pinów", a nie dokładnie jak z obrazka i będzie dobrze.
  • REKLAMA
  • #19 14947272
    lukanow92
    Poziom 9  
    Dziękuję bardzo wszystkim za pomoc. Faktycznie trzeba patrzyć na numerację pinów a nie na rysunki i kabelek działa.
    Mam jeszcze pytanie czy centrala w wersji ISDN zadziała z bramką fritz box 7050 z wyjściem S0?
  • #20 17808242
    lukanow92
    Poziom 9  
    Centrala działała z bramką fritzbox.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z przypisaniem numerów wewnętrznych do linii miejskich w centrali Platan Classic ISDN, która jest podłączona do zakończenia NT. Pomimo konfiguracji, wszystkie połączenia kierowane są do jednego abonenta. Użytkownicy sugerują wyłączenie portów analogowych w NT oraz poprawne skonfigurowanie opcji MSN/DDI, aby przypisać odpowiednie numery wewnętrzne do linii miejskich. Dodatkowo, poruszono kwestie dotyczące programu do konfiguracji centrali oraz instrukcji obsługi, wskazując, że programowanie ISDN może być możliwe tylko z poziomu komputera. Użytkownicy wymieniają również problemy z kablem do podłączenia centrali do komputera, podkreślając znaczenie poprawnej numeracji pinów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA