logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SIEMENS S7-1200 - Jaki panel HMI z archiwizacją i pamięcią wybrać?

PiotereK156 02 Lis 2013 17:56 1995 4
  • #1 12907170
    PiotereK156
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Witam.

Mam wielką prośbę, ażeby ktoś kto zna się na panelach Siemens pomógł mi w doborze Panelu HMI.

Mianowicie, potrzebuję panelu Siemensa, który będzie komunikował się z PLC czyli S7-1200, posiadał pamięć, ażeby po wyłączeniu napięcia zasilania, pamiętał stan zmiennych które były zadane przed wyłączeniem napięcia i obsługiwał zapis danych zmiennych na pamięć zewnętrzną np. USB, czyli tzw. "archiwizację".

Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam
  • #2 12907911
    krzysiekj18
    Poziom 19  
    Ocena: 38
    Zapoznaj się z serią Comfort Panel Siemensa, powinny spełnić Twoje oczekiwania i są w pełni kompatybilne z S7-1200.
  • #3 12907943
    Ravender
    Poziom 20  
    Ocena: 73
    Seria Comfort to średnia półka. Niżej są panele basic. Wszystko o czym piszesz da się na nich zrobić. Nie mają tylko USB ale można zrobić receptury i robić Load/Save przez komputer i program ProSave. Sam używam paneli KTP600 ale mimo to uważam, że nie są to najlepsze panele na świecie.

Ludziska polecają Weinteca. Tańsze i o dużo większych możliwościach
  • #4 12908389
    adamac2
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 23
    Ja poleciłbym japońskiego Profaca:) jakościowo dużo lepszy niż Weintek (zupełnie inna półka) z Siemensem nie ma żadnego problemu. Może mniej znany bo troszkę droższy ale ja akurat znam go z japońskich koncernów gdzie pracują zarówno z PLC AB jak i Mitsubishi. Dodatkowo często w projektach Proface jest używany jako bramka komunikacyjna bo tłumaczy wszystko na wszystko:) (prawie:)).
    Co do twoich potrzeb to na luziku da radę, zapis na karty, zdalny dostęp, ponadto szerokie możliwości skryptowe.
  • #5 12910383
    PiotereK156
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    W ostatniej aplikacji używałem serii basic KTP600 bodajże i właśnie był problem z tym, że po wyłączeniu napięcia i powtórnym włączeniu zmienne które były wysyłane do sterownika z panela zmieniały wartości na 0. Może trzeba w jakiś inny sposób je zadeklarować?

W serii comfort nie będzie tego problemu? Panel zapamięta wartości zmiennych z przed wyłączenia zasilania?

No i teraz w jaki sposób zapisywać zmienne na pamięci zewnętrznej?
    Jakaś podpowiedź? :)

Jeżeli chodzi o panele innych firm, to nie chciałbym zmieniać na inną firmę, bo pewnie zaraz będą potrzebne dodatkowe programy do ich programowania + licencje za które trzeba zapłacić, a TIA portal już mam z wykupioną licencją.

Pozdrawiam
REKLAMA