logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grundig ST 70-713/8 DOLBY CUC 2130 - Rozciągnięty obraz w pionie, brak poprawy po naprawach

BroX 20 Mar 2005 01:01 1842 2
REKLAMA
  • #1 1330902
    BroX
    Poziom 11  
    Problemy z liniowością w pionie. Górna część obrazu rozciągnięta, stanowiąca jaśniejszy pas o wysokości około 10 cm. Po wymianie elektrolitów i STV 9306 bez zmian. Odpinałem też zenerkę i wymieniałem diodę zasilającą pion. Nic nie pomogło. Podobno wcześniej działo się to po rozgrzaniu telewizora. W tej chwili objaw występuje od razu po włączeniu odbiornika. Kilka dni temu widziałem ten telewizor działający prawidłowo, także usterka wystąpiła nagle i nikt nie otwierał TV wcześniej Zamrażanie okolic pionu nie daje żadnych zmian. Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 1331388
    czeladnik
    Spec od TV
    Ocena: 8
    A R50048 10 Ohm ma prawidlowa wartosc ?
  • #3 1331648
    BroX
    Poziom 11  
    Faktycznie jest przegrzany, ale stał w pozycji pionowej i nie zauważyłem. Pomiar daje 9,8 Ω i chyba pływa w kierunku przerwy. Gdybym pomierzył napięcie w tym punkcie, to by było wszystko jasne. Nie mam schematu i dlatego pewnie nie chciało mi się zmierzyć. Wymienię i dam znać, tylko że na czeladnika to Ty nie wyglądasz, raczej na mistrza. Serdeczne dzięki.

Dodano po 3 [godziny] 50 [minuty]:

Jeszcze nie uruchomiłem i znalazłem zenerkę D 54005, która ma przerwę w obu kierunkach i jest na 6,8 V. Ciekawe, czy to wszystko.

Dodano po 5 [godziny] 48 [minuty]:

Po wymianie zenerki i rezystora telewizor na razie chodzi prawidłowo. Podziękowania za pomoc dla Czeladnika.
REKLAMA