logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows XP SP3 na MSI U100 - Windows Update nie znajduje aktualizacji

Mklip 04 Lis 2013 17:56 4446 26
REKLAMA
  • #1 12914814
    Mklip
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Witam. Posiadam netbooka msi u100 z windows Xp SP3. Przywróciłem sobie system z ukrytej partycji. I zonk po wejsciu na Windows update rozpoczyna sie szukanie aktualizacji i tak może sobie szukać i szukać i na tym się kończy. Wiele razy przywracalem sobie system i nie było problemu. Sciągnąłem jakis fix microsoftu ale on nic nie naprawił. niewiem już co robić :( Pomóżcie
  • REKLAMA
  • #2 12914893
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10442
    W Panelu Sterowania wlacz automatyczne instalowanie aktualizacji i czekaj az windows sam zainstaluje co trzeba.
  • REKLAMA
  • #3 12914894
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1131
    Jak przełączysz pobieranie aktualizacji na automatyczne to pobierają się? Opcja pierwsza, pobierz i zainstaluj codziennie o i tam datę wyświetla.
  • REKLAMA
  • #4 12915189
    Mklip
    Poziom 8  
    Witam. W Panelu sterowania mam ustawione na włączone. A czekać mogę i czekać i nic z tego . po wejsciu na stronę microsoft update i kliknięciu szukaj , szuka bez końca. Zaznaczam że system przywróciłem z ukrytej partycji także od razu powinno być wiele aktualizacji do pobrania. Zawsze po instalacji systemu tak było a teraz może szukać parę godzin i nic z tego. Szuka szuka i nie znajduje a tym bardziej nie pobiera bo nie znajduje nic :(
  • #6 12915532
    Mklip
    Poziom 8  
    Tak Windows Updare Agenet mam najnowszy. Przed chwilką pojawiła się na pasku żółta ikonka i jedną aktualizację znalazło i pobrało i zainstalowało. Ale następnie wszedłem na podaną stronę i uruchomiłem ten Update FIX IT Microsoft. I znalazł 3 błędy :

Brakuje rejestracji usługi lub jest ona uszkodzona nie rozwiązano
    Bład Usługi Windows Update 0x800B0100(2013-11-04-T-08_21_32) nie rozwiązano
    Składniki usługi kryptograficznej nie są zarejestrowane nie rozwiązano

Masakra. i to takie cyrki na swieżym przywróconym systemie z ukrytej partycji.
  • #7 12916378
    dexi
    Poziom 29  
    Ocena: 37
    Tak, jak koledzy mówią, zainstaluj najnowszy możliwy dla XP Internet Explorer.
  • REKLAMA
  • #9 12916467
    Trabi
    Poziom 36  
    Ocena: 792
    Mklip napisał:
    Posiadam netbooka msi u100 z windows Xp SP3. Przywróciłem sobie system z ukrytej partycji. I zonk

Czy po przywróceniu systemu masz SP3? Nie czasem SP2 lub SP1? Jeśli nie ma po przywróceniu systemu SP3, ściągnij najpierw SP3 osobno i zainstaluj go. Po tym restart i aktualizacje pójdą bezproblemowo.
  • #10 12916962
    strucel
    Poziom 36  
    Ocena: 619
    Mklip napisał:
    Witam. W Panelu sterowania mam ustawione na włączone. A czekać mogę i czekać i nic z tego . po wejsciu na stronę microsoft update i kliknięciu szukaj , szuka bez końca.

Sprecyzuj ile to jest czekać i czekać.Niestety ms prawdopodobnie przełączył większość serwerów obsługujących update dla xp na obsługę nowszych systemów i od kilku miesięcy tak to wygląda - aktualizacje najlepiej włączyć tak jak koledzy napisali w tle i po 4 ,5 godzinach się ściągną (i nic nie da że masz łącze 100Mb).
    Przez stronę windows update zanim w ogóle zauważy aktualizację trzeba czekać z 3 godziny. Czasami (rzadko ) jak się uda wstrzelić w mniejsze
    obciążenie serwerów idzie szybko jak za dawnych czasów.
    Jak ktoś dużo instaluje xp to aby nie tracić czasu najlepiej ściągnąć aktualizacje, przygotować sobie nośnik i instalować je offline z pendrive czy płyty cd/dvd.
  • #11 12916981
    Mklip
    Poziom 8  
    Witam.
    A więc tak. po przywróceniu systemu z ukrytej partycji jest od razu Service Pack 3. Mam najnowszą wersję Internet Explorera zainstalwaną. Ten fix na stronie microsoftu nic nie pomaga. Wywalił te błędy co w poscie wyżej dałem.A co do okreslenia czekać . Po włączeniu windows update otwiera się strona, klikam szukaj te zalecane albo i niestandardowe i szuka szuka i nic. Parę godzin może szukać . a kiedys po reinstalu ststemu od razu szukał chwile i były i pobierał. A teraz na szukaniu się kończy bo nawet nic nie znajduje.

A jeszcze mam takie pytanie dodatkowe. Jest może w internecie jakas strona (inna niż microsoftu) na której są wszysciutkie aktualizacje do windows xp Home ? A jakby była to jak je naraz zainstalować?
  • #12 12917520
    dexi
    Poziom 29  
    Ocena: 37
    Spróbuj tego sposobu: CD Z AKTUALIZACJAMI.

Korzystanie z alternatywnych dostawców aktualizacji może być niebezpieczne i na pewno nie jest sugerowane.

Aha, jeszcze jedno. W moim przypadku gdy system miał takie objawy jak i twój (aktualizacje nie chciały się pokazać i szukanie aktualizacji nie miało końca) pomogła aktualizacja ręczna Internet Explorera (wtedy system znajdywał aktualizacje w przeciągu 30 sekund).
  • #13 12919593
    DarekPhilips
    Poziom 18  
    Ocena: 24
    To jest już standard u MS zwłaszcza dla win XP HE , jako ciekawostkę powiem Ci że w tym czasie proces svchost zżera 100% zasobów procka , najlepiej załacz lapka na noc i niech ciągnie wszystkie aktualizacje , potem go wyłącz i za jednym zamachem zainstalujesz około 116 aktualizacji , ja tak miałem ostatnio u siebie na nettopie MSI , chyba z 6 godzin ciągle 100% CPU i w końcu żółta tarcza na pasku zadań i 116 aktualizacji z MS poszło . też posiadam na tym wynalazku Win XP SP3 HE , po prostu od jakiegoś czasu te aktualizację do XP kuleją strasznie . Chyba MS już powoli kładzie lagę na XP'eka . Tak Więc to już jest normalka że te aktualizację tak kuleją do XP , nic tylko czekać pozostaje .....
  • #14 12927920
    Mklip
    Poziom 8  
    Dzięki chłopaki za odpowiedzi. Próbowałem wszystkiego. Ten badziewny fix z microsoftu znalazl 3 błędy i ich nie wyeliminował. Cuda robiłem system z partycji recovery 3 razy przywracałem i kiszka. W końcu zostawilem lapka na noc i faktycznie tak jak DarekPhilips stwierdził że u niego aktualizacje ruszyły tak i u mnie w końcu. najpierw zółta ikonka i 2 chyba poleciały a potem 116 i jeszcze parę. Ale faktycznie microsoft już leci w kulki bo przez ich strone windowsupdae czy nawet zmieniając na microsoft update to można czekać na wyszukanie pare godzin i nic . Także problem się sam rozwiązał. Szkoda tylko że Microsoft kładzie lagę na tak fajny system jak xp. Dzięki wszystkim za zainteresowanie tematem. Pozdrawiam Serdecznie.
  • #15 12933489
    DarekPhilips
    Poziom 18  
    Widzisz Mklip , ja do tej pory używam kompa opartego o płytę MSI k7n2 i athlona xp 2600 xp i 2 GB ram , i ten komputer w zupełności właśnie na Windowsie XP home edit spełnia moje wymagania . Do przeglądania netu oraz filmów HD ten komp mi naprawdę wystarcza . A ten system na nim naprawdę chodzi wyśmienicie , szkoda że MS olał tak udany system . Fakt system ma już chyba z 12 lat , ale tyle czasu był niezastąpiony na słabszych maszynach ,a niestety takich kompów jeszcze w polsce jest eksploatowanych mnóstwo ,więc ten system powinien mieć nadal wsparcie z strony MS bynajmniej jeśli chodzi o łatki i zabezpieczenia .
  • #16 12934024
    Trabi
    Poziom 36  
    DarekPhilips napisał:
    ten system powinien mieć nadal wsparcie z strony MS bynajmniej jeśli chodzi o łatki i zabezpieczenia

To ma mieć wsparcie czy nie? Zdecyduj się, albo nie używaj słów których nie rozumiesz.
  • #17 12934067
    DarekPhilips
    Poziom 18  
    MS Windows XP mam mieć wsparcie techniczne do końca kwietnia 2014 roku , natomiast aktualizacje zabezpieczeń systemu i jego dodatków bezpieczeństa (np. antyvirus essential , deffender itp.) będą nadal dostępne .Po tej ww. dacie nie będzie oficjalnie wydawanych żadnych programów oraz np. sterowników wspierających ten system , oraz tzw Servicepack. Nieoficjalnie MS zamierza na porzegnanie XP wydać jeszcze SP4 ,ale to nie potwierdzona informacja .
  • #18 12936757
    xflash
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Witam, właśnie w tej chwili siedzę nad tym samym problemem, który miał Mklip -po tym jak musiałem od nowa zainstalować XP na stacjonarnym. Na świeżym systemie z SP2 i IE5 to w ogóle wywalało mnie ze strony Win.Update, więc zainstalowałem ręcznie SP3 i IE8 i pomogło to tylko tyle, że WindowsUpdade zaczął wyszukiwać aktualizacje, ale tak jak u Mklipa cały czas szuka i szuka ...1godz., 2godz... i nic. Przed chwilą MSFixit wywalił błąd "brakuje rejestracji usługi lub jest ona uszkodzona" i wklepanie tej frazy w wyszukiwarkę nakierowało mnie tu ;) -mam nadzieję, że jak zostawię na noc to tez coś ruszy.
    Jakbym tu nie trafił to siedziałbym i tracił czas na szukaniu rozwiązania które nie istnieje, w pomocy technicznej MS jest trochę tematów o problemach z usługą update ale nigdzie nie ma nic słowem o tym, że ciągłe wyszukiwanie ("zielony pasek") przez kilka godzin jest obecnie normalne.

...........heheee :) własnie przed chwilą pojawiła się żółta tarcza update na pasku - tj. po ok 8 godzinach pracy systemu
    pozdrrr

Dodano po 1 [godziny] 3 [minuty]:

...no i od poprzedniego postu kiedy to pojawiła się żółta tarcza do tej pory chmurka po najechaniu na nią pokazuje "Pobieranie Aktualizacji: 0%"

Mklip napisał:
    microsoft już leci w kulki bo przez ich strone windowsupdae czy nawet zmieniając na microsoft update to można czekać na wyszukanie pare godzin i nic . Także problem się sam rozwiązał. Szkoda tylko że Microsoft kładzie lagę na tak fajny system jak xp
    w kulki to mało powiedziane, skoro wsparcie dla XP cały czas jest (PS: do 08.04.2014) to nie widze powodu żeby miały występować takie problemy z pobieraniem aktualizacji. No cóż, żeby zachęcić do kupna czegoś nowego trzeba zniechęcić do tego starego :)

Dodano po 5 [godziny] 17 [minuty]:

witam ponownie po następnych kilku godzinach, dopiero jakieś pół godz. temu zaczęło pobierać i teraz instaluje 136 aktualizacji.

Jeśli ktoś będzie miał podobny "problem" przy aktualizacjach automatycznych XP to porada - trzeba się uzbroić w mega cierpliwość ;)
  • #19 12980833
    Theofilos
    Poziom 14  
    Ocena: 27
    Ja dziś próbowałem aktualizować Windows XP Professional z już zainstalowanym wcześniej SP3. Godzinami się kręci sprawdzanie aktualizacji i nic.
    To jest jakiś koszmar. Microsoft sobie jaja robi.
    Kilkanaście dni temu zmuszony byłem zostawić na całą noc komputer i w końcu wyrył aktualizacje. Potem się ciągnęły kolejne parę godzin.
  • #21 12982704
    Theofilos
    Poziom 14  
    Widać Niektórzy klienci Microsoftu są uprzywilejowani. :)
    Ściągnięcie instalatora IE8 nie jest problemem, ale potem ten instalator ściąga resztę potrzebnych mu rzeczy i to trwa równie długo jak ściąganie pozostałych aktualizacji Windows.
  • #22 13069538
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #23 13070326
    Theofilos
    Poziom 14  
    Moim zdaniem nie. Im starszy sprzęt, tym lepiej wykonany i bardziej długowieczny. Tak jest ze wszystkim. Z pralkami, drukarkami itp. Pomijając telewizory zza wschodniej granicy. :)
  • #24 13070348
    Trabi
    Poziom 36  
    irkor napisał:
    Nie wykończę staruszka jak zostawię go tak na kilka godzin do zrobienia wszystkich aktualizacji ?

Jak będzie dobrze chłodzony to co ma mu się stać?
  • #25 13133647
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #27 13137508
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada netbooka MSI U100 z systemem Windows XP SP3, który po przywróceniu z ukrytej partycji nie może znaleźć aktualizacji przez Windows Update. Pomimo ustawienia automatycznych aktualizacji i prób zastosowania poprawek od Microsoftu, system nie wykrywał aktualizacji przez długi czas. Użytkownicy sugerowali zainstalowanie najnowszej wersji Internet Explorera oraz ręczne pobieranie aktualizacji. Po długim oczekiwaniu, użytkownik w końcu zdołał pobrać aktualizacje, jednak zauważył, że Microsoft ogranicza wsparcie dla XP, co wpływa na wydajność aktualizacji. Wskazano również na możliwość użycia narzędzi do offline'owego pobierania aktualizacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA