Witam, właśnie w tej chwili siedzę nad tym samym problemem, który miał
Mklip -po tym jak musiałem od nowa zainstalować XP na stacjonarnym. Na świeżym systemie z SP2 i IE5 to w ogóle wywalało mnie ze strony Win.Update, więc zainstalowałem ręcznie SP3 i IE8 i pomogło to tylko tyle, że WindowsUpdade zaczął wyszukiwać aktualizacje, ale tak jak u Mklipa cały czas szuka i szuka ...1godz., 2godz... i nic. Przed chwilą MSFixit wywalił błąd "brakuje rejestracji usługi lub jest ona uszkodzona" i wklepanie tej frazy w wyszukiwarkę nakierowało mnie tu

-mam nadzieję, że jak zostawię na noc to tez coś ruszy.
Jakbym tu nie trafił to siedziałbym i tracił czas na szukaniu rozwiązania które nie istnieje, w pomocy technicznej MS jest trochę tematów o problemach z usługą update ale nigdzie nie ma nic słowem o tym, że ciągłe wyszukiwanie ("zielony pasek") przez kilka godzin jest obecnie normalne.
...........heheee

własnie przed chwilą pojawiła się żółta tarcza update na pasku - tj. po ok 8 godzinach pracy systemu
pozdrrr
Dodano po 1 [godziny] 3 [minuty]: ...no i od poprzedniego postu kiedy to pojawiła się żółta tarcza do tej pory chmurka po najechaniu na nią pokazuje "Pobieranie Aktualizacji: 0%"
Mklip napisał: microsoft już leci w kulki bo przez ich strone windowsupdae czy nawet zmieniając na microsoft update to można czekać na wyszukanie pare godzin i nic . Także problem się sam rozwiązał. Szkoda tylko że Microsoft kładzie lagę na tak fajny system jak xp
w kulki to mało powiedziane, skoro wsparcie dla XP cały czas jest (PS: do 08.04.2014) to nie widze powodu żeby miały występować takie problemy z pobieraniem aktualizacji. No cóż, żeby zachęcić do kupna czegoś nowego trzeba zniechęcić do tego starego
Dodano po 5 [godziny] 17 [minuty]: witam ponownie po następnych kilku godzinach, dopiero jakieś pół godz. temu zaczęło pobierać i teraz instaluje 136 aktualizacji.
Jeśli ktoś będzie miał podobny "problem" przy aktualizacjach automatycznych XP to porada - trzeba się uzbroić w mega cierpliwość