logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sharp AR-203E - Jak zresetować chip tonera po wymianie na zamiennik?

TraneOne 05 Lis 2013 13:45 3600 23
REKLAMA
  • #1 12917756
    TraneOne
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam

Wpadła mi w ręce drukarka - urządzenie wielofunkcyjne Sharp AR-203E. Toner w drukarce był już pusty i mrugała dioda tonera na wyświetlaczu (takie 6 kropek). Kupiłem nowy toner (zamiennik) i po włożeniu go do drukarki też mruga ta ikonka tonera.
    Czy zna ktoś jakiś sposób resetowania chipów w tej drukarce? Wiem, że mogę reklamować toner, ale nie chce mi się tracisz X czasu na to bo wątpię czy tak od razu wymienią na drugi.

Pozdrawiam i z góry dziękuje za wszelką pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 12918437
    robwik
    Poziom 25  
    Ocena: 143
    Tych chipow nie da sę zresetować reklamacja albo nowy chip .
  • REKLAMA
  • #3 12918765
    świnsky
    Poziom 14  
    Ocena: 31
    Oprócz 6 kropek co jeszcze masz na wyświetlaczu ?
  • #4 13213609
    TraneOne
    Poziom 13  
    Odnośnie tonera został on wymieniony na inny nowy. Powiedziałbym że działał bez zarzutu, ale robił mi pasek po lewej stronie kartki. I podkusiło mnie przeczyścić cały bęben rozebrałem wszystko przeczyściłem i tez wysypałem stary proszek z niego. I tu się rodzi teraz problem bo drukuje tylko białe karki i tyle. Nie ogarniam tematu. Pokieruje mnie ktoś czego się czepić?
  • REKLAMA
  • #5 13214584
    robwik
    Poziom 25  
    Wysypałeś deweloper jeśli możesz, to wsyp go z powrotem.
  • #6 13214622
    TraneOne
    Poziom 13  
    Może być problem z wsypaniem tego z powrotem bo wysypałem to prosto do pojemnika na śmieci...
  • REKLAMA
  • #7 13214665
    robwik
    Poziom 25  
    No to masz problem bez tego nie po kserujesz .
    Musisz nabyć deweloper AR-208DV
  • #8 13214671
    TraneOne
    Poziom 13  
    A jest jakiś proszek zastępczy albo coś żeby tam wsypać?
  • #9 13214679
    robwik
    Poziom 25  
    tego niczym nie zastąpisz
  • #10 13214685
    TraneOne
    Poziom 13  
    No dobra, widzę że to AR-208DV by chyba pomogło. Zamówię i zobaczę co z tego wyjdzie.

A odnośnie tego białego paska przez całą kartę to czego to wina?
  • #11 13215359
    horse667
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 96
    Najprawdopodobniej paproch w szczotce developera (jak wymienisz to wszystko będzie OK) lub zabrudzona szybka lasera nad bębnem. (Raczej to pierwsze).
    pozdrawiam horse
  • #12 13219103
    TraneOne
    Poziom 13  
    Tak wygląda ogólnie wałek, z tego co widzę to chyba nadaje się on do wymiany. A jego model to chyba z tego co znalazłem w googlach AR152DM.

Sharp AR-203E - Jak zresetować chip tonera po wymianie na zamiennik? Sharp AR-203E - Jak zresetować chip tonera po wymianie na zamiennik?
  • #13 13219522
    robwik
    Poziom 25  
    A ile ta kopiarka ma zrobionych kopii (jak już będziesz wymieniał beben i deweloper to wymień też listwę czyszczącą )
  • #14 13219596
    horse667
    Jeżeli to twoja maszyna, to zacznij od developera. Może sie okazać, że po jego wymianie kopie będą OK (wytarcie bębna jest poza obrazem i nie musi rzutować na kopie, ale może).
    pozdrawiam horse
  • #15 13220055
    anty35
    Poziom 26  
    Ocena: 80
    Wytarcie na bębnie może wyciągać Dv lub będą jaśniejsze kopie całe lub miejscami.Do wymiany przerabiałem to nie raz.
  • #16 13239208
    TraneOne
    Poziom 13  
    Dotarł do mnie ten proszek, nie wsypywałem wszystkiego od razu, wyczyściłem wszytko w środku, ale teraz mam problem bo na wyświetlaczu pojawia się literka P chodzi o zacięcie papieru. Tylko że papier nie jest pobierany, zacina się w pewnym momencie tak jak na zdjęciu, coś jak by wałki nie pobierały dalej papieru, tak samo jest na tym bocznym podajniku.
    Druga sprawa mam taką część luzem i zastanawiam się czy nie mam ona coś wspólnego z tą drukarką.

Sharp AR-203E - Jak zresetować chip tonera po wymianie na zamiennik? Sharp AR-203E - Jak zresetować chip tonera po wymianie na zamiennik?
  • #17 13240257
    horse667
    Blaszka nie jest od tej drukarki. Jeśli chodzi o zacięcia, to widać, że rolka rejestrująca, czyli ta do której dochodzi kartka jest bardzo brudna. Najprawdopodobniej brudny jest też czujnik optyczny, który załącza tą rolkę. Flaga tego czujnika widoczna jest między środkowymi rolkami. Dostęp do niego jest bardzo ciężki, ale możesz spróbować przedmuchać go spreżonym powietrzem (wcześniej wyjmij bęben i wywoływaczkę)
    pozdrawiam horse.
  • #18 13240300
    TraneOne
    Poziom 13  
    A mógłbyś mi to napisać jakoś na tym obrazku? Jeśli chodzi o powietrze to nie ma problemu.
  • Pomocny post
    #19 13240358
    robwik
    Poziom 25  
    oto chodzi
    Załączniki:
    • Sharp AR-203E - Jak zresetować chip tonera po wymianie na zamiennik? sharp.jpg (72.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #20 13240371
    TraneOne
    Poziom 13  
    Ok, dzięki wielkie jutro ogarnę temat i napisze co i jak. :)
  • #21 13243554
    TraneOne
    Poziom 13  
    Jest postęp kartki już idą normalnie z jednego i drugiego podajnika po wyczyszczeniu tego co wyżej napisaliście, niestety pojawił się następny problem wydruk jest taki jak na kartkach poniżej przy drukowaniu całej czarnej kartki i tekstu. To co jest drukowane znajduje się z prawej strony kartki.
    Coś jeszcze jest ubrudzone skoro tak idzie wydruk tylko częściowo.

Sharp AR-203E - Jak zresetować chip tonera po wymianie na zamiennik? Sharp AR-203E - Jak zresetować chip tonera po wymianie na zamiennik? Sharp AR-203E - Jak zresetować chip tonera po wymianie na zamiennik?
  • Pomocny post
    #22 13245220
    horse667
    Za część z tych wad najprawdopodobniej odpowiada bęben. Możesz to sprawdzić owijając wytarte miejsce na bębnie cienką taśmą klejącą. Tzn wyjmujesz rurę i owijasz jedną warstwą taśmy naokoło bębna, jak najbliżej krawędzi, ale żeby objęła ten wytarty pasek. Zwróć uwagę na kierunek obrotów bębna, żeby końcówka taśmy nie była zahaczana przez listwę.
    Natomiast pionowy pas na wydruku, to może być zabrudzona szybka lasera nad bębnem, możesz spróbować ją przetrzeć patyczkiem do ucha, bo jest lekko schowana. Najlepiej byłoby wyjąc cały moduł lasera, ale dla początkującego to trudna sprawa.
    pozdrawiam horse
    P.S. Może zostawiłeś bęben narażony na działanie światła, jeżeli tak to już jest po nim i tylko wymiana pomoże.
  • #23 13257426
    mawe
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    napisałeś wcześniej, że nie wsypałeś całego developera. To może być przyczyną takich wydruków. Wsyp wszystko bez obaw. Paczka jest przeznaczona do wsypania w całości. Co do bębna i listwy czyszczącej bębna wymienił bym je. Bęben jest już w takim stanie, że i tak długo nie pociągnie.
  • #24 13266080
    TraneOne
    Poziom 13  
    Nie pisałem parę dni, ale udało się :D trochę mi zeszło ale zawziąłem się, usiadłem na spokojnie i rozebrałem dokopałem się do lasera przedmuchałem go powietrzem sprężonym tak od serca złożyłem i pomogło. Przedrukowałem parę kartek i obraz był już w miarę widoczny zarówno text jak i obrazek, ale jakieś male smugi i paski to zapewne wina bębna. Na szczęście dobrze jest jak jest. Jeszcze raz dzięki wielkie wszystkim za pomoc :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z drukarką Sharp AR-203E, która po wymianie tonera na zamiennik nadal sygnalizuje pusty toner. Odpowiedzi sugerują, że chip tonera nie można zresetować, a jedynym rozwiązaniem jest reklamacja lub zakup nowego chipa. Po dalszych problemach z wydrukiem, użytkownik odkrył, że wysypał deweloper, co prowadzi do konieczności zakupu nowego dewelopera AR-208DV. Po wymianie dewelopera i czyszczeniu elementów drukarki, użytkownik zauważył poprawę, ale nadal występowały problemy z jakością wydruku, co może być spowodowane zużytym bębnem lub zabrudzeniem lasera. Ostatecznie, po dokładnym czyszczeniu, jakość wydruku uległa poprawie, choć nadal występowały drobne smugi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA