logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sharp AR-205 - Nie dodaje toneru, podejrzenie uszkodzenia płyty głównej

Grzegorz_bt 16 Wrz 2003 10:32 2689 12
REKLAMA
  • #1 328393
    Grzegorz_bt
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Cześć!
    Mam problem z Sharp-em AR-205.
    Nie dodaje toneru. Po wejściu do serwisu silnik dodawania toneru pracuje ok!. Wymieniałem czujnik toneru ale nie pomogło. Napięcia w gnieździe czujnika na płycie +24V, +5V, +5V, 0V. Po włżeniu czujnika do gniazda są takie +24V, 0V, 0V, 0V. Podejrzewam uszkodzenie płyty głównej.
    Prosiłbym o schemat lub poradę.
    Bardzo dziękuję i pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 329284
    Szeniu
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Proponował bym sprawdzić deweloper . Napisz ile zrobiła kopii od ostatniej wymiany dewelopera.
  • #3 329297
    Baz
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witaj. Jak wyjmniesz cardrige z tonerem i dev to w tylniej ścianie masz zębatkę od napędu tonera zobacz czy ona jest ok, dobież się też z drugiej strony do silnika od dodawania toneru miałem kiedyś przypadek że zębatka była rozwalona. Nie pamiętam teraz jak z możliwością rozbiorki cardriga ale postaraj się to zrobić i zobaczyć na oko ile jest dewelopera i tonera. Postaraj się pokręcić zębatkami w cardrigu i sprawdzić czy w miarę dobrze chodzą. Jeśli zobaczysz że jest sam developer to maszyna nie dozuje jeśli okaże się ze jest też toner to problem z czujnikiem, połączeniami lub płytą główną. Sory ale już nie bardzo pamiętam te maszyny, więc to tyle co mogę napiasać.
    A jeszcze jedno miały one możliwość, regeneracji nie wsypał tam ktoś jakiegoś badziewia.
  • REKLAMA
  • #4 337456
    Goshky
    Poziom 20  
    Ocena: 31
    Cześć. Nie wiem czy już sobie poradziłeś ale ja serwisując Sharpa od kilku lat miałem kilka przypadków pękniętej osi silnika dozowania toneru. Widać ją razem z zębatką jak się patrzy do środka po wyjąciu tonera.
    Usterka zdażała się przy przebiegu ok. 100 tyś. kopii.
  • REKLAMA
  • #5 338427
    Grzegorz_bt
    Poziom 16  
    Witam!
    Dzięki za rady ale to wszystko sprawdziłem na początku. Nośnik jest jasny więc oznacza to, że nie dodaje toneru. Silnik pracuje prawidłowo i nie ma uszkodzen mechanicznych. Ponadto pokręcając ręcznie dozownikiem toneru kopiarka zrobi kilkanaście kopii, toner się wyczerpie i znów są blade kopie. Uszkodzenie jest gdzieś po stronie czujnika który również wymieniłem na nowy.
    Widać, że to poważna usterka.
    Pozdrawiam.
    Grzegorz
  • #6 338493
    uaz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 47
    z moich obserwacji wynika że SHARP ma sporo problemów z elektroniką, a zwłaszcza z jakością montażu. Miałem do tej pory 3 przypadki w których pomagało "przelutowanie" elementów płyty.
  • #7 339888
    uaz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 47
    dziś rozmawiałem ze znajomym serwisantem - jeżeli przed załadowaniem toneru nie poruszy się kilka razy zębatką napędową - może dojść do zablokowania i uszkodzenia podajnika z zasobnika. Taki toner ponoć nie da się już uratować ( :?: ) - nie wiem na ile te informacje ci pomogą... ale mam nadzieje że na coś się przydadzą.
  • #8 340003
    Goshky
    Poziom 20  
    Faktycznie może dojść do takiej sytuacji. Miałem podobny problem z trzema nowymi AR-5015 (maszyna o tej samej konstrukcji co seria 160...206). Po zrobieniu 600...800 kopii (zamiast 15000) kopiarki pokazały brak toneru. Wysyłaliśmy kopiarki do centrali Sharpa chyba ze dwa razy najpierw niby coś wymienili (chyba 74HCT244 na płycie głównej) i stwierdzili zablokowane mieszadło dozujące, wymienili chipy na nowe i ztymi samymi tonerami przyszły z powrotem. Za ok. tydzień to samo, kilkaset kopii i toner zabity. Te ustrojstwa mają w tonerach chipy i jak machina stwierdzi sobie brak toneru to już więcej nie ruszy choć wkład jest jeszcze pełny. Potem daliśmy klientom tonery z zupełnie innej dostawy i do dziś się jeszcze nie pokończyły.
  • REKLAMA
  • #9 345328
    Grzegorz_bt
    Poziom 16  
    Witam!
    Bardzo Wam dziekuję za rady!
    Przećwiczę temat.
    Nara
  • #10 378064
    Przemek26
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Goshky, ale musisz pamiętać, że AR205 nie ma chip'a zabezpieczającego ... i porównywanie jej do AR5015 / 163 / 206 jest conamniej małym nieporozumieniem :-)
  • #11 379422
    Goshky
    Poziom 20  
    Prawda, ale poza tym niewiele się różni, mechanizm ten sam. Tyle że maszyna nie "zabije" pełnego tonera jeśli coś pójdzie nie tak jak trzeba.
    Cóż jeśli silnik na pewno kręci mieszadłem to może faktycznie coś w elektronice. Raz miałem problem z którymś lutem na płycie ale to dawno temu było.

Grzegorz, jeśli jesteś jeszcze w potrzebie to daj znać, mogę podesłać pdf-a pt. Circuit Diagram, tam jest cała elektronika w najmniejszych detalach.
  • #12 400018
    krystian k
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 83
    witajcie
    a co to jest E 703 ? bo coś takiego się zapala gdy pobiera kartke albo nie
  • #13 403720
    SharpEye
    Poziom 12  
    E7-03 to błąd zespołu lasera, wyskakuje jeśli maszyna nie doliczy się w odpowiednikm czasie odpowiedniej liczby impulsów synchronizacji. Jeśli to starsza machina to może być zabrudzone lustro wielokątowe lasera. Miałem kiedyś coś podobnego w prawie nowej, wtedy silnik z lustrem wielokątowym sią zaterł tak, że go prawie nie można było obracać palcami, ale nie pamiętam czy to był ten sam kod. Przy tego typu problemach często też słychać na ucho, że laser ma problem z utrzymaniem odpowiedniej prędkości obrotowej i czasami na kopiach/wydrukach widać dużo cieniutkich linii w kierunku poprzecznym do ruchu papieru (coś jak kod paskowy). Możesz sprawdzić pracę silnika lasera (symulacja 25-10) oraz testowy wydruk (symulacja 64-01 laser kreśli wtedy 1 linię potem 2 linie puste i tak w kółko, tak że powstaje w sprawnej maszynie równomiernie szary wydruk).

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy kopiarki Sharp AR-205, która nie dodaje tonera pomimo prawidłowej pracy silnika dozującego toner. Wymiana czujnika tonera nie rozwiązała problemu, a pomiary napięć wskazują na możliwe uszkodzenie płyty głównej. W dyskusji sugerowano sprawdzenie mechanizmu dozowania tonera, w tym zębatek i osi silnika, które mogą ulec uszkodzeniu po około 100 tysiącach kopii. Wskazano również na potencjalne problemy z elektroniką i jakością montażu płyty głównej, gdzie przelutowanie elementów mogło pomóc. Poruszono temat blokady podajnika tonera, która może uniemożliwić dalsze dozowanie, a także kwestie związane z chipami zabezpieczającymi w innych modelach Sharp (np. AR-5015), które jednak nie dotyczą AR-205. Zaproponowano możliwość udostępnienia schematu elektronicznego (Circuit Diagram) dla dalszej diagnostyki. Dodatkowo omówiono błąd E7-03 związany z zespołem lasera, który może wskazywać na problemy z lustrem wielokątnym lub silnikiem lasera, choć nie jest bezpośrednio powiązany z problemem dozowania tonera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA