logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell N5110 - 8 sygnałów - Czy wymiana matyrcy wystarczy

mgdyzio 07 Lis 2013 08:17 5781 3
REKLAMA
  • #1 12924308
    mgdyzio
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam.
    Mam problem niby banalny Dell N5110 z pobitą matrycą.
    Zaskakuje fakt, że dodatkowo daje 8 krótkich sygnałów Bios potwierdzający błąd na wyjściu grafiki. Bez matrycy dalej sygnalizuje błędy.
    Przy czym na monitorze zewnętrznym działa mimo, że dalej słychać sygnał błędu.
    Z tego co wiem, to na wyjście zewnętrzne idzie oddzielny kanał.

Mój główny dylemat polega na tym, że nie wiem czy zamawiać nową matrycę czy sama wymiana wystarczy?

Przy czym obiło mi się, że są problemy z kodowaniem Matryc i jak kupię na Allegro Nową matrycę N156B6 - LOB czy bez problemu zadziała.

Z tego co wiem to w Dellach można uruchomić procedurę testową tylko nie wiem jak?
    Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 12925422
    johnbad
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    As far as I know 7 beeps mean problem with graphic card, 8 beeps mean that the LCD or LVDS cable it's the problem, on Dell they test cable attachment to motherboard (If I remember correctly there is an resistor put in inverter with 2 wires that do nothing than that, to test cable connection)
  • REKLAMA
  • #3 12927550
    wamal
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    johnbad napisał:
    As far as I know 7 beeps mean problem with graphic card, 8 beeps mean that the LCD or LVDS cable it's the problem, on Dell they test cable attachment to motherboard (If I remember correctly there is an resistor put in inverter with 2 wires that do nothing than that, to test cable connection)

No, no, no...
    Beeps Description Possible Cause
    beep 1 BIOS ROM checksum in progress or failure System board failure, covers
    BIOS corruption or ROM errors.
    beep 2 No Memory (RAM) detected <=> Memory or Memory slot failure
    beep 3 •chipset Error (North and South bridge error, DMA/IMR/Timer error)
    •Time-Of-Day Clock test failure
    •Gate A20 failure
    •Super I/O chip failure
    •Keyboard controller test failure <=> System board failure
    beep 4 Memory read / write failure <=> Memory failure
    beep 5 Real Time Clock (RTC) power fail <=> CMOS battery failure
    beep 6 Video BIOS test failure <=> Video subsystem failure
    beep 7 CPU Cache test failure <=> Processor failure
    beep 8 LCD <=> LCD failure

Dodano po 2 [godziny] 18 [minuty]:

Diagnostyka: ten model ma graficzne ePSA wywoływane przez F12 (BootMenu) i wybranie pozycji Diagnostic.
    Może zadziała włączenie z przytrzymanym Fn - standardowe wywoływanie PSA (PreBoot System Assessment) z innych modeli
  • #4 12927840
    mgdyzio
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Z tego co zrozumiałem mogę śmiało wymienić matrycę i powinno zadziałać.

Podpowiedzcie mi jeszcze aby nie mieć problemu z kodowaniem matryc wystarczy że w opisie będzie zapis że z przeznaczeniem do Della N5110 czy muszę szukać oryginalnej?
REKLAMA